Візит Президента України до Гельсінкі, де відбувся розширений Саміт Європейської народної партії, вкотре засвідчив, що європейські лідери твердо підтримують Україну та солідарні з нею. У межах візиту до Фінляндії Петро Порошенко зустрівся із Президентом Європейської народної партії Джозефом Долем і висловив вдячність за можливість виступити перед поважним товариством, щоб ознайомити європейських лідерів із ситуацією в Україні в контексті наближення президентських виборів та російської агресії, що триває. Глава держави говорив про напружену ситуацію на Донбасі, активну мілітаризацію й порушення прав людини в окупованому Росією Криму, а також відзначив нагнітання напруження в акваторії Азовського моря та Керченської протоки.

Активна позиція Президента Фінляндії Саулі Нііністьо додає керівництву нашої країни впевненості на міжнародній арені. Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА

Скоординовано дії

«Україна — форпост у протидії головному виклику європейській безпеці й стабільності — російській гібридній агресії», — наголосив Петро Порошенко. Він підкреслив важливість збереження та посилення санкційного режиму проти Російської Федерації, закликав рішуче засудити фейкові вибори 11 листопада на окупованій частині Донбасі, організовані Кремлем. Президент підкреслив, що 2019 рік стане визначальним і для України, і для ЄС. Одним з пріоритетних завдань буде спільна відповідь на втручання Росії у виборчі процеси.

«Якщо Кремлю вдасться втручання у вибори в Україні, то цей успіх розв’яже Росії руки для втручання у вибори в Євросоюзі у травні наступного року», — зазначив глава держави.

Президент Європейської народної партії підтвердив незмінну підтримку України на шляху зближення з Європейським Союзом, впровадження реформ і відсічі російській агресії. Президенти скоординували підходи до посилення політичного та санкційного тиску на Росію у зв’язку із запланованим проведенням незаконних виборів на окупованих територіях Донбасу, повзучою анексією Росією Чорного та Азовського морів, а також масовими порушеннями прав людини Росією на Донбасі й у Криму. У контексті наближення виборів в Україні та Європейському Союзі у 2019 році лідери домовилися спільно протидіяти російському втручанню у виборчі процеси. Важливий наголос було зроблено на необхідності збільшення міжнародного тиску на російську сторону задля звільнення українських політичних в’язнів.

Про важливість консолідації міжнародних зусиль для відновлення територіальної цілісності України та протидії подальшій агресії РФ, розширенню її військової присутності в акваторії Азовського моря і Керченської протоки зокрема шляхом посилення санкцій, підвищення координації зусиль для нейтралізації російського втручання у виборчі процеси в Україні та ЄС у 2019 році Петро Порошенко говорив також і з Прем’єр-міністром Республіки Хорватія Андреєм Пленковичем.

Співрозмовники обмінялися думками з актуальних питань двосторонніх відносин та взаємодії у міжнародних організаціях. Петро Порошенко й Андрей Пленкович висловили задоволення збереженням високої динаміки розвитку двостороннього політичного діалогу. Відзначено відновлення роботи Спільної українсько-хорватської міжурядової комісії з питань економічного співробітництва, а також практичну діяльність робочої групи з вивчення унікального досвіду Хорватії в мирній реінтеграції тимчасово окупованих територій, останнє засідання якої відбулося в Києві 25 жовтня 2018 року. Під час зустрічі було обговорено перспективи співпраці в галузі енергетики для зміцнення енергетичної безпеки Європи.

Під час зустрічі з Президентом Фінляндської Республіки Саулі Нііністьо Петро Порошенко наголосив на готовності України продовжувати зміцнювати двосторонню співпрацю, зокрема у торгівлі. У цьому контексті було відзначено важливість майбутнього візиту Президента Фінляндської Республіки до України.

Саулі Нііністьо запевнив, що Фінляндія й надалі підтримуватиме Україну в боротьбі за відновлення суверенітету й територіальної цілісності, зокрема шляхом підтримки реформ у нашій державі. Петро Порошенко подякував колезі за відчутну допомогу Фінляндії в подоланні гуманітарних наслідків російської агресії на Донбасі. Сторони обговорили подальші кроки для звільнення українських політичних в’язнів. І Президент України подякував фінському колезі за його особисту активну позицію в цьому питанні.

У Гельсінкі Петро Порошенко зустрівся й з президентом Європейської ради Дональдом Туском.

Фінансові й духовні справи

Не менш важливими були зустрічі Петра Порошенка з керівництвом Європейської комісії. Її Президент Жан-Клод Юнкер висловив підтримку Україні на шляху успішних перетворень. Співрозмовники скоординували позиції щодо прискорення процедур, пов’язаних з наданням макрофінансової допомоги Україні. А з віце-президентом Європейської комісії з питань соціального діалогу, фінансової стабільності, фінансових послуг та Союзу ринків капіталу Валдісом Домбровскісом український лідер обговорив стан реалізації меморандуму про взаєморозуміння та кредитної угоди між Україною та Європейським Союзом щодо четвертої програми макрофінансової допомоги Україні обсягом мільярд євро.

Під час зустрічі вони погодилися, що Україна максимально швидко реалізує взяті на себе зобов’язання в межах згаданих угод, і нині завершується виконання всіх шести умов для отримання першого траншу допомоги (500 мільйонів євро) та очікується позитивна оцінка Єврокомісії. Валдіс Домбровскіс запевнив у продовженні всебічної підтримки України Євросоюзом на шляху успішних реформ та імплементації Угоди про асоціацію.

І про духовне. Практичну підготовку до отримання Українською православною церквою томоса на автокефалію Петро Порошенко обговорив із предстоятелем Фінляндської православної церкви архієпископом Левом. Глава держави подякував архієпископові Леву за підтримку Православною церквою Фінляндії автокефалії Української православної церкви.

«Для нас дуже цінна така підтримка в цьому історично важливому процесі. Українці мають право на незалежну церкву від Росії, бо Росія нині країна-агресор», — наголосив Президент. Архієпископ Лев зауважив, що українці мають право створити власну церкву, як мали право й фіни 100 років тому.

Наталя ПИСАНА
для «Урядового кур’єра»