ГРАНІТ НАУКИ

За кількістю медалей, здобутих на міжнародних учнівських олімпіадах, українські школярі - в першій десятці

Нещодавно закінчився ІV етап Всеукраїнських учнівських олімпіад 2010-2011 навчального року. Близько 2,5 тис. найталановитіших школярів з різних куточків країни взяли участь у фінальних етапах олімпіад з 19-ти предметів.

За даними Інституту інноваційних технологій та змісту освіти МОН, щорічно близько 3 млн школярів - а це 60% від загальної кількості учнів - залучаються до участі у Всеукраїнських учнівських олімпіадах. Причому цього року освітяни започаткували чотири нові олімпіади: з астрономії, екології, педагогіки та психології, російської мови.

Також перспективним напрямком роботи з обдарованою молоддю в інституті вважають проведення інтернет-олімпіад - зокрема з математики, фізики, географії, біології, хімії, економіки, інформатики, російської мови і літератури. Такі випробування проводяться вже впродовж десяти років. "Віртуальна" олімпіада відрізняється від звичайної тим, що дитина у будь-який зручний для неї час може зайти до всесвітньої павутини і виконати відповідні завдання.

Питання розміщуються на сайті Одеського обласного інституту удосконалення вчителів, який, власне, їх і розробляє. До речі, особливою є інтернет-олімпіада з інформатики - нею займаються у Вінницькій фізико-математичній гімназії N17, тож відповідно й завдання розміщують на своїй електронній сторінці. Інститут інноваційних технологій координує, а Міносвіти керує цим процесом. Щоб перевірити, наскільки самостійно школярі виконували завдання у мережі, створено так званий очний етап, під час якого кращі учасники повинні особисто приїхати і ще раз підтвердити свій результат. Потім переможці інтернет-олімпіад можуть взяти участь у предметних змаганнях на всеукраїнському рівні.

Важливо також, що випускники, які стали призерами Всеукраїнських олімпіад, матимуть пільги при вступі до вищих навчальних закладів. Так, відповідно до Умов прийому до ВНЗ в 2011 році, таким абітурієнтам нараховуватимуться додаткові бали: за І місце - 50 балів, за ІІ - 40 і за ІІІ - 30 балів. Але такі бонуси будуть дійсними при вступі лише цього року та на профільний напрям.

Проте юнаки і дівчата, які продемонстрували найкращі знання, зупинятися на досягнутому не збираються - вони надалі змагатимуться на міжнародній арені. Відтак команди школярів України беруть участь у міжнародних учнівських олімпіадах з математики, фізики, хімії, біології, екології, географії та інформатики. У вересні 2011 року команда юних астрономів уперше змагатиметься за звання кращої з командами інших країн у Казахстані. Також щороку наші школярі блискуче виступають у Міжнародній Менделєєвській олімпіаді з хімії. Приємно, що за кількістю здобутих медалей Україна стабільно перебуває у першій десятці серед країн-лідерів. За даними інституту, починаючи з 1993 року, 480 вітчизняних школярів вибороли 395 медалей у міжнародних олімпіадах з математики, фізики, хімії, біології, інформатики та екології - 69 золотих, 148 срібних і 178 бронзових нагород. Тож недарма цього року майже на 1 мільйон гривень збільшено витрати на проведення Всеукраїнських учнівських олімпіад, адже з цих коштів, зокрема, забезпечується участь шкільних команд у міжнародних предметних змаганнях.