Патрульну поліцію однією з перших в Україні створено на Закарпатті. Набір до неї було оголошено торік улітку, а вже 29 листопада полісмени вийшли на перше чергування. Поліцейські тут працюють уже сто днів. Управління поліції в Ужгороді та Мукачевому очолює капітан Юрій МАРЦЕНИШИН, з яким зустрівся кореспондент «Урядового кур’єра».

Не назва нова,  а система!

— Юрію Ігоровичу, як зустріли підвищення у службовому ранзі й переведення на Закарпаття з Києва?Начальник управління поліції  в Ужгороді й Мукачевому Юрій Марценишин. Фото надане автором

— Після стрілянини в Мукачевому й у зв’язку з необхідністю посилити боротьбу з контрабандою виникла нагальна потреба у створенні патрульної поліції в Ужгороді й Мукачевому. Коли я дізнався, що начальником управління призначено мене, то і зрадів, і водночас спантеличився, адже керувати — це не лише роздавати вказівки. Це відповідальність, спілкування і довіра громадян. Пам’ятаю, як Хатія Деканоїдзе у день присяги запитала мене, чи колись я думав, що стану керівником управління. Звичайно, я не провидець, так далеко не зазирав...

— Чи допоміг великий конкурс — сім осіб на одне місце — набрати в поліцію найбільш достойних кандидатів?

— У досвіду, як і професіоналізму, мені здається, меж нема. Думаю, якщо якимось дивом у патрульну поліцію потрапили недостойні, то їхнє перебування тут не буде тривалим. З досвіду інших регіонів скажу, що патрульні відсіюються з різних причин. Одних звільняють дисциплінарно, інші йдуть за власним бажанням. Були і такі, яких спіймали на гарячому за кримінал. У нас, на щастя, не зафіксовано грубих порушень. Можу запевнити, що у нас працюють справді достойні. Навіть якщо декотрі помиляються, то вміють визнавати свої помилки. Від рядового поліції до керівника.

Кваліфікаційний рівень, професійна підготовка у кожного різні. Велику роль відіграє те, що серед підібраних у полісмени кандидатів — ті, хто пройшов АТО. Перед виходом на першу зміну всі пройшли однакову фізичну, тактичну, вогневу та інші види підготовки. Зрештою, професійну підготовку не можна пройти раз — вона не закінчується ніколи.

Не секрет, що частину колективу становлять колишні міліцейські працівники. У них є досвід роботи, тож вони допомагають менш досвідченим. Не варто плутати патрульну поліцію з поліцією, адже реформа стосується змін цілого формату роботи правоохоронних органів, а не лише превенції або окремих підрозділів. Так, патрульна поліція — частина єдиного правоохоронного органу, але поліція загалом — це багато складових Міністерства внутрішніх справ: КОРД (корпус оперативно-раптової дії), поліція охорони, кримінальна поліція, органи досудового розслідування та спеціальна поліція.

— У чому відмінності між міліцейськими і новоствореними підрозділами?

— Реформування міліції у поліцію — це доволі важкий, але гнучкий процес, під час якого ті, хто давно працює, можуть і не пройти крізь сито атестації, а ті, хто хоче працювати, проте має невеликий досвід, — здатні пройти відбір і виконувати роботу краще.

Тут варто провести чітку межу в обов’язках структурних підрозділів, адже патрульна поліція — частина Національної поліції. До її завдань насамперед належить превентивна діяльність, спрямована на запобігання правопорушенням і злочинності. У перелік обов’язків входить миттєва реакція на подію, стеження за безпекою на дорогах та охорона громадського порядку. Якщо це порушення правил дорожнього руху — постанову патрульні виносять на місці, якщо ДТП з потерпілими або злочин кримінального характеру — одразу викликають слідчо-оперативну групу.

— Тож яка нині, після реформування, міліція? Вона ж бо залишається.

— Усі міліцейські управління й структурні підрозділи залишилися. І на них чекає переатестація. Це та частина добору, яка змінює міліцію на поліцію, адже суть реформи — не у зміні надпису на таблиці біля входу в приміщення або у формі, а в новому підході до роботи.

— Інколи чути нарікання на якісний склад поліції. Як враховують помилки, допущені на початку формування цього органу правопорядку?

— Нарікання є і будуть. Особливо від тих, хто отримав постанову чи протокол за порушення. Роками люди звикали до думки: «Може, домовлюся, а в крайньому разі дам хабар». У нас таке не проходить. Так, і ми не ідеальні, бо ми не роботи, запрограмовані на певні дії чи рішення. Патрульну поліцію створювали з нуля. Але позначка якості її роботи та довіра громадян зростають день у день.

— Де ще, окрім двох найбільших міст області, заплановано створити патрульну поліцію?

— Від початку діяльності патрульної поліції наш конгломерат розширився далі Ужгорода й Мукачевого. Ми обслуговуємо і дорогу між цими містами, а ще Чоп і шлях від нього до Ужгорода. Нам підпорядкований пост у Нижніх Воротах і відповідно відрізок дороги від цього місця на автотрасі Київ — Чоп аж до кордону.

Сподіваюся, у недалекому майбутньому наша зона відповідальності розшириться.

Полісмени — це ті, хто поряд

— Скільки людей служить у поліції?

— Загальна кількість поліцейських в Ужгороді та Мукачевому — 236 осіб. Вони розділені на вісім рот батальйону. Серед них 69 жінок. У структурі особового складу їхня частка — майже 35%. Вік патрульних поліціянток — 21—35 років. Серед особового складу маємо дівчину заступника командира роти. Це Ганна Дідовська, яка раніше працювала в Держінспекції сільського господарства в Закарпатській області. Пройшовши всі етапи добору, вона чудово зарекомендувала себе вже під час служби.

— Які професійні здобутки закарпатських поліцейських?

— З упевненістю можу сказати, що вони дедалі зростають. Багато патрульних отримали відзнаки за сумлінну роботу. Щодня проводимо курси, тренінги, лекції, заняття з фізпідготовки. Поступово з набуттям досвіду полісмени, які досі не працювали у правоохоронних органах, стають професіоналами. Це стосується і хлопців, і дівчат.

— Чи виправдовують себе цілодобові рейси автомашин із мигалками?

— З огляду на значну виявлену кількість правопорушень, звичайно, так. Законослухняним пішоходам і водіям стає спокійніше, коли повз проїжджає екіпаж, адже відчуття того, що патрульні поряд, до них можна звернутися і знати, що допоможуть, додає впевненості.

— Яка зарплатня у поліцейських?

— Понад 8000 гривень, як і прогнозувало керівництво Національної поліції. Патрульні забезпечені необхідним для служби та захисту громадян. У кожного екіпажу в авто є все — від аптечки до термінала для оплати на місці штрафів за правопорушення.

— Підбито підсумки перших ста днів роботи управління. Які основні з них?

— Із 29 листопада минулого року по 10 березня цього поліцейські 11 148 разів виїжджали на виклики в Ужгороді, 7066 — у Мукачевому. Середній час прибуття на місце виклику в першому з міст — п’ять з половиною хвилин, у другому — менш як п’ять. Патрульні оформили 346 дорожньо-транспортних пригод. Брали участь у 291 затриманні кримінального характеру, зокрема виявленні фактів крадіжок — 71, запобігли заняттю гральним бізнесом — 50, незаконному транспортуванню деревини — 20, незаконному поводженню зі зброєю — 14 та інших.

Якось затримали молодиків, у яких вилучили зброю й наркотики вартістю майже 260 тисяч гривень. Інший випадок — допомогли сліпій бабусі, яку хтось залишив без грошей на смітнику ринку в Мукачевому. Тоді патрульна Ольга Шелельо особисто зайнялася старенькою, яку взяли на деякий час у монастир, а потім почали лікувати. Неодноразово повертали загублених дітей батькам, штовхали несправні машини із проїжджої частини, допомагали гасити пожежі та надавали домедичну допомогу. Один з останніх резонансних випадків — затримання трьох підозрюваних у вбивстві іноземних студентів.

Василь БЕДЗІР, 
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Юрій МАРЦЕНИШИН. Народився 1985 року в місті Збаражі на Тернопільщині. 2007-го закінчив факультет підготовки працівників для підрозділів ДАІ Донецького юридичного інституту. Два роки працював у підрозділі Державтоінспекції в Тернопільській області, згодом — у лабораторії та на кафедрі Донецького юридичного інституту. З 2015 року почав працювати в патрульній поліції Києва, де очолив роту поліцейських. Від листопада 2015-го — начальник управління патрульної поліції в Ужгороді та Мукачевому. Кандидат юридичних наук.