ПОДІЯ

Російська драма готується приймати вітання

Тричі ювілейний сезон відкрив Театр імені Лесі Українки:  виповнюється 120-річчя першого стаціонарного російського театру в Україні, 85 років, як театр отримав статус державного і 70-річчя з дня присвоєння йому імені Лесі Українки. 25 листопада ці визначні дати театр відзначить виставою «Ювілей. Ювілей? Ювілей!», у якій візьмуть участь усі актори трупи. Ймовірно, що цей спектакль увійде і до постійного репертуару, як це сталося з попередньою ювілейною виставою театру «І все це було, і все це буде…».

«Часто доводиться чути запитання про те, чому російському театру присвоїли звання Лесі Українки, —  зізнається художній керівник Російської драми Михайло Рєзнікович. — А відбулося це через те, що в 1939 році фактичний засновник театру Костянтин Хохлов поставив драму «Камінний господар», яку Леся Українка написала за рік до своєї смерті. І після цієї постановки «Камінний господар» уже не був лізі-драмою, п’єсою для читання. Фактично путівку в сценічне життя їй дав наш театр. Той спектакль, у якому грали наші легендарні актори Михайло Романов, Юрій Лавров, Марія Стрєлкова, Віктор Халатов, Євгенія Опалова, мав величезний суспільний і художній резонанс».

Спектаклі, якими цього сезону Російська драма планує оновити свою афішу, зможуть задовольнити найрізноманітніші смаки столичних театралів. «Чорні діви», «Норд-Ост», «Справа честі» — ці три вистави, прем’єри яких відбудуться наприкінці жовтня, у репертуарі театру з’явилися як відголосок  проекту «Чужий серед чужих», що проходив у Російській драмі влітку. Фестиваль, присвячений проблемі еміграції, виявився настільки цікавим і резонансним, що його українську частину — у рамках форуму показала також вистави з Німеччини та Канади — вирішили вписати до постійної афіші. Також восени Театр імені Лесі Українки запросить своїх шанувальників на європейську прем’єру вистави «Жирна свиня» за п’єсою Ніла ЛаБута (режисер-постановник — Михайло Рєзнікович, у виставі зайняті молоді актори театру). Цей твір не наважилися ставити у МХАТі — п’єса пролежала там кілька років… У планах також  Вільям Шекспір (п’єсу  «Міра за міру» репетирує Леонід Остропольський), Іван Тургенєв (автор сценографії «Нахлібника» — головний художник Національної опери Марія Левитська), Жан Франсуа Реньяр (над музичною виставою «Любовне безумство» працюватиме відомий театральний композитор, багаторазовий лауреат премії «Київська пектораль» Юрій Шевченко), Жан Батіст Мольєр, Олександр Володін, Олександр Мардань…

«Ми радикально переглянули принципи роботи нашої Студії, якою керує Кирило Кашліков, — ділиться вже виробничими планами на сезон Михайло Рєзнікович. — Особливість роботи нашого театру в тому, що випускники театральних вишів кілька років у нашій Студії займаються акторськими тренінгами, сценічною мовою, пластикою, грають у виставах, потім найкращі з них переходять у трупу. Тепер ми активізуємо роботу Студії у плані більшої технічної оснащеності наших молодих артистів. Знову ж таки, це тренінг, мова, рух…»