У 2013 році під час використання газу в побуті загинула 91 людина. Такі дані повідомили «УК» у Держгірпромнагляді. На жаль, ідеться не про поодинокі, а про групові смертельні нещасні випадки, коли одночасно гине велика кількість людей. Зокрема, торік сталося смертельне отруєння чадним газом під час експлуатації газифікованої печі  у приватному житловому будинку в с. Івано-Франкове Львівської області — загинуло шестеро людей. Ще четверо загинули у селі Зеленівка Дніпровського району Херсонської області через смертельне отруєння чадним газом під час експлуатації самовільно встановленого газового бездимохідного водонагрівача у приватному житловому будинку.

Більш як половина нещасних випадків із газом у побуті стається у приватному секторі в неблагополучних із соціальної точки зору районах, де люди не можуть дозволити собі нове сучасне обладнання, а користуються застарілим, яке часто перебуває в незадовільному стані. Крім того, намагаючись зекономити, власники житла не залучають спеціалістів для перевірки димарів або газового обладнання. За оцінкою фахівців, до 96% смертельних випадків від отруєння чадним газом під час експлуатації газових котлів, водонагрівачів, опалювальних печей стається через несправність димових і вентиляційних каналів та порушення вимог щодо їх утримання і експлуатації. 

Також фахівці Держгірпромнагляду з’ясували, що у майже 30% нещасних випадків винні спеціалізовані підприємства газового господарства, які не провели в повному обсязі, своєчасно та якісно планово-технічне обслуговування; не відреагували на порушення; не вжили дієвих заходів із запобігання самовільному втручанню абонентів у системи газопостачання; не відключили  газові прилади з відводом продуктів згоряння в димові канали, яких не перевіряли та не прочищали; не провели інструктажів  з абонентами.

Головні причини, що призводять до нещасних випадків під час використання газу у побуті, — несправність або невідповідність чинним вимогам димових і вентиляційних каналів; самовільне встановлення та переобладнання споживачами газових приладів; втручання у конструкцію систем газопостачання, димових і вентиляційних каналів; незнання та порушення споживачами вимог безпеки користування побутовими газовими приладами; неякісне технічне обслуговування газового обладнання підприємствами газового господарства; відсутність або несправність квартирних сигналізаторів паливного та чадного газу.

Відповідальність за безпечний стан внутрішньобудинкових систем газопостачання, димових і вентиляційних каналів житлових будинків покладено на їх власників та балансоутримувачів. Головну роль тут відведено житловим організаціям. Проте, за спостереженнями фахівців Держгірпромнагляду, останні часто не виконують своїх обов’язків щодо своєчасної перевірки, очистки та ремонту димових і вентиляційних каналів, не забезпечують доступу до квартир працівників спеціалізованого підприємства газового господарства для проведення технічного обслуговування газових приладів.

Динаміка травматизму під час газопостачання міст та інших населених пунктів  за останні сім років тримається приблизно на одному рівні. Найгіршим за показником видався 2010-й, коли трапилося 144 випадки і загинули 120 людей. Менше людських втрат українці зазнали у 2008 році (71 випадок і 81 загиблий). Станом на 11 лютого цього року Держгірпромнагляд зареєстрував 23 нещасних випадки, які забрали життя 23 людей, а ще 50 постраждали.  Що принесе рік нинішній — залежить від нас самих, сумлінності підприємств газового господарства та його величності Випадку. Нехай він буде щасливий.   Пам’ятайте, що приміщення, де встановлено газові прилади, мають постійно провітрюватися. Користуючись газовими приладами, відчиняйте кватирки або фрамуги вікон. А в нижній частині дверей має бути щілина чи круглий отвір для свіжого повітря.

Перед початком роботи газових приладів потрібно переконатися в наявності тяги.

Звертайте увагу на сталість і колір вогню. Він має бути рівним і блакитним, будь-які зміни у формі та кольорі свідчать про засмічення пальників або несправність газового обладнання.

Під час використання газових приладів категорично заборонено залишати їх увімкненими без нагляду, прив’язувати мотузки, захаращувати приміщення, обігрівати квартири конфорками та використовувати вогонь для встановлення місця витоку газу. Не варто забувати й про планові технічні перевірки газового обладнання. Проводити такі обстеження повинні виключно спеціалісти — працівники спеціалізованих підприємств газового господарства.

Пам’ятайте, що роботи із заміни, ремонту, підключення газового обладнання повинні виконувати тільки спеціалізовані підприємства, які мають відповідний дозвіл Держгірпромнагляду. За виконання робіт сторонніми організаціями та фізичними особами можна заплатити занадто дорого — життям.

Якщо ви відчули запах газу, категорично забороняється вмикати і вимикати електроприлади, освітлення та користуватися електродзвінками. Треба перекрити крани пальників газової апаратури,  провітрити приміщення і викликати аварійну службу.