ФЕСТИВАЛЬ 

Протягом тижня українцям показували сучасне кіно Данії

Фестиваль "Сучасне кіно Данії", як і зазначав на його відкритті посол пан Мікаель Борг-Хансен, став важливою подією в розвитку культурних відносин між нашими країнами, дав змогу українцям ознайомитися з традиціями, особливостями економічного й політичного розвитку королівства.

Сьогодні кінематограф найпівденнішої зі Скандинавських країн - на підйомі. Королева Данії Маргрете ІІ особисто надихає митців робити красиве та якісне кіно. Серед фестивальних фільмів яскраво виділялася стрічка "Дикі Лебеді", сценарій, декорації та костюми до якого створила сама королева. Також Її Величність зіграла у фільмі одну з головних ролей.

Загалом глядачі переглянули 9 стрічок. Інститут кіно Данії, за підтримки якого проходив фестиваль, досить відповідально сформував репертуар. Фільми були представлені різнопланові: від соціальної драми ("Оплески", режисер Мартін Зандвлієт) до психологічного трилера ("Любов і Гнів" - Мортен Гізі).

Стрічки "Братство" режисера Ніколи Донато, "Над вулицею, під водою" Шарлотти Сієлінг, "Хедхантер" Рухле Хаммеріха та "Маленький солдат" Аннет К. Олесен зняті за всіма канонами данської "Догми" (свого роду конституція данських кінематографістів), вразили своєю реалістичністю та прагненням порушити гострі питання, на які повинне давати відповіді демократичне суспільство.

Стрічки "Втеча" Катрін Вінфельд та "Бірма VJ - репортаж із закритої країни" Андерса Естергарда показують українцям усі цінності, що може дати розвитку демократії справжня свобода слова. За ініціативи директора Інституту журналістики Національного університету ім. Т. Шевченка Володимира Різуна, агенції "Артмедіа" та за сприяння Посольства Королівства Данія в Україні фільм - володар Гран-прі 27 міжнародних фестивалів "Бірма..." показали спеціально для студентів-журналістів. "Майбутні фахівці повинні розуміти всю важливість та відповідальність обраної професії, те, що сміливе слово може зупинити війну й урятувати від знищення цілу країну", - висловив свою думку Володимир Різун.

Майже всі стрічки, запропоновані киянам, мають нагороди найпрестижніших міжнародних кінофестивалів. Можливо, саме цей факт сприяв тому, що на переглядах деяких фільмів були аншлаги. На мою думку, найбільше дорослим глядачам сподобалася картина "Любов і гнів". У переповненій залі "Сінематека" кінотеатру "Київ" не було чути ані шелесту цукерок, ні хрусту чипсів, ні дзвінків мобілок... Глядачі, головним чином молодь, затамувавши подих, спостерігали за пригодами Даніеля, якого обставини й палкі почуття до коханої дівчини зробили злочинцем і божевільним. "Ми показали українським глядачам краще європейське кіно. І підтвердження цьому - кінопремія "Оскар", яку цьогоріч вручили данському фільму "Помста" режисера Сьюзанн Б'єр", -зазначає керівник проектів агенції "Артмедіа" Світлана Черниш.