Захисникам, які стояли на передових рубежах АТО, батькам, чиї сини і дочки віддали життя за незалежність України, дуже потрібні соціальний захист і моральна підтримка. У Вінниці міська громада разом з державою їм підставили плече, почали дбати про учасників АТО із самого початку воєнного конфлікту на сході України. Міська рада затвердила заходи до комплексної програми «Основні напрямки соціальної політики міста на 2015—2020 роки». У неї вносимо зміни з огляду на потреби. Програмою передбачено, що учасникам бойових дій — військовослужбовцям і добровольцям, які зазнали травм, каліцтва, контузії та поранення, надають матеріальну грошову допомогу обсягом 25 тисяч гривень, а сім’ям загиблих — 100 тисяч гривень.

Відшкодовують і витрати на поховання загиблих (померлих) військовослужбовців АТО. З 2014 року цю допомогу з міського бюджету отримали 92 захисники та 23 сім’ї загиблих на загальну суму 5,5 мільйона гривень. Діти, один з батьків яких загинув в АТО, у дитсадках та в школах отримують безплатне харчування. Учнів безкоштовно забезпечують шкільною i спортивною формою. У Вінниці таких 8 школярів та 4 в дитсадку. А з минулого року дітям цієї категорії (віком від 6 до 18 років) відшкодовують по 200 гривень щомісяця за проїзд у міському транспорті. Улітку департамент освіти дітей із сімей загиблих відправляє на оздоровлення. Сім’ям загиблих військових надають пільги в оформлені документів на отримані квартири та земельні ділянки. Усі члени сімей загиблих перебувають під соціальним супроводом. У цьому році передбачено кошти в сумі 1,2 мільйона гривень на страхування військових від нещасних випадків, що можуть статися внаслідок безпосередньої участі в АТО в період її проведення. Про це «Урядовому кур’єру» розповіла заступник директора департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Ірина МАЛАЧЕВСЬКА.

— Ірино Валентинівно, скільки вінничан взяло участь у неоголошеній війні?Заступник директора департаменту соціальної політики Вінницької міської ради Ірина МАЛАЧЕВСЬКА

— У Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги, департаменту соціальної політики Вінницької міської ради перебуває 3063 учасники бойових дій, 57 інвалідів війни. Нагадаю: щоб стати на облік, необхідно звернутися за місцем проживання до прозорих офісів міста — управлінь соціального захисту населення. Там учасники АТО отримають кваліфіковану консультацію щодо пільг і допомоги з державного та міського бюджетів.

Згідно з чинним законодавством, учасникам бойових дій, інвалідам війни та учасникам АТО надають пільги з державного бюджету на житлово-комунальні послуги відповідно обсягом 75, 100 та 50% у межах соціальних норм. Половину суми сплачують і члени сімей загиблих, яких у нашому місті 60.

А з міського бюджету члени сімей загиблих мають додаткову пільгу — ще 50%. У них є право максимально використовувати соціальну допомогу: в неопалювальний період користуватися пільгою, а в опалювальний можуть переходити на субсидію. Споживач сам обирає, чим вигідніше скористатися — пільгою чи субсидією, у виборі допоможуть наші працівники.

Торік 31 учасник бойових дій та інвалід війни оздоровився у санаторіях. Нині на цій черзі перебувають 111 учасників АТО, з них 102 учасника бойових дій і 9 інвалідів війни. Держава впроваджує новий підхід: учасник АТО сам обиратиме санаторій і термін перебування в ньому. А ми укладатимемо тристоронній договір між споживачем, департаментом і закладом. Крім оздоровлення, учасники бойових дій мають право на психологічну реабілітацію протягом 14 днів. Її торік у санаторіях пройшли 73 особи, а цього року — 11.

У межах міської програми з бійцями працюють психологи міського центру соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді. На кожного учасника АТО складають соціальний паспорт (заповнено на сьогодні 680 паспортів). Надають консультації — індивідуальні, групові, проводяться тренінги з подолання наслідків посттравматичного стресового розладу. До психологічної реабілітації долучаються волонтери і громадські організації, які мають досвід.

— Багатьом бійцям війна підірвала здоров’я. Тож їм та їхнім рідним ще не один рік знадобиться медична підтримка. Яка вона у місті?

— Лікування й обстеження військовослужбовців, які зазнали поранення під час участі в АТО, проводить у повному обсязі та безкоштовно військово-медичний клінічний центр Центрального регіону, розташований у місті. А обласний клінічний госпіталь ветеранів війни визначено головним координатором роботи з організації надання медичної допомоги, проведення відновного лікування та реабілітаційних заходів для учасників АТО і демобілізованих. За направленням лікарів їм безкоштовно надають медичні послуги і в міському лікувально-діагностичному центрі — це передбачено міською програмою.

На офіційному сайті міської ради з 2015 року є рубрика для учасників АТО та членів їхніх сімей, де розміщено інформацію щодо соціальної підтримки, законодавства, вирішення земельних питань, тематичні новини. Також в електронному варіанті можна отримати консультацію: учасник АТО пише звернення до міської ради, яке опрацьовує профільний департамент, і надає відповідь.

— Розкажіть, будь ласка, про програму з відшкодування коштів на придбання житла.

— З листопада минулого року органи соціального захисту отримали право відшкодовувати кошти на придбання житла членам сімей загиблих та інвалідам війни І та ІІ груп, яких раніше ставили на квартирну чергу. Торік у листопаді—грудні у нас на обліку перебувало 3 особи. Двоє в такий спосіб придбали житло, а один отримав кошти і підшукує квартиру. Тепер на обліку на забезпечення житлом перебуває один член сім’ї загиблого.

— Чи вдається забезпечувати земельними наділами учасників бойових дій?

— Частково питання вирішується. На сьогодні 27 членів сімей загиблих, які звернулися до міської ради, отримали земельні ділянки. У межах міста для будівництва житла надано 79 ділянок у власність учасникам АТО і членам їхніх сімей. Крім того, надано 257 дозволів на розроблення землевпорядної документації.

— Як вирішується питання із працевлаштуванням бійців, що повертаються в мирне життя?

— Торік 84 учасники АТО пройшли професійну перепідготовку, зокрема за спеціальністю водій. На це з держбюджету профінансовано 520 тисяч гривень. За інформацією служби зайнятості, за січень—лютий цього року на обліку перебувало 216 осіб із числа демобілізованих військовослужбовців, з них 16 працевлаштовано, 187 отримали профорієнтаційні послуги, 2 — одноразову допомогу у зв’язку з безробіттям для відкриття власної справи. А в березні на обліку перебувало 170 осіб, з яких 158 отримують щомісячну допомогу у зв’язку безробіттям. Служба зайнятості шукає їм роботу за спеціальністю.

Нещодавно міська рада ухвалила програму сприяння соціалізації, реабілітації та працевлаштуванню учасників АТО, яка передбачає працевлаштування на комунальних підприємствах міста. Зокрема, планують працевлаштувати 50 осіб у муніципальній поліції.

Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

ДОСЬЄ «УК»

Ірина МАЛАЧЕВСЬКА. Народилася на Черкащині. Закінчила у 1999 році Вінницький державний педагогічний університет за спеціальністю «українська мова та література», а в 2008 році — Вінницький державний аграрний університет за спеціальністю «менеджмент організацій» та отримала кваліфікацію «магістр з менеджменту». Працює в органах соцзахисту з 2002-го. З 2011 року — заступник директора департаменту — начальник відділу організаційної роботи департаменту соціальної політики Вінницької міської ради. У 2012 році — переможець регіонального конкурсу «Людина року» в номінації «Працівник coціальної сфери».