Відбувся найбільший за час повномасштабного вторгнення обмін військовополоненими. Нині додому повертаються 224 військових та шестеро цивільних. Серед звільнених з полону — 225 чоловіків і п’ять жінок.

Зокрема, з полону вдалося звільнити 130 військовослужбовців Збройних сил України (серед них 14 тероборонівців та 14 воїнів Військово-Морських сил України), 55 нацгвардійців, 38 прикордонників та одного представника Національної поліції. Серед повернутих 182 особи мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста, а 48 українських військово­службовців вважали зниклими безвісти, вони мали статус «пошук особи».

Обмін полоненими відбувся за дорученням Президента України Володимира Зеленського та спільними зусиллями Офісу Президента, Головного управління розвідки, Міністерства оборони, Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, Мінреінтеграції й інших відомств.

Традиційно звільнені з полону отримали рюкзаки з одягом, взуттям, засобами гігієни та смартфоном, які для них підготувало Національне інформаційне бюро разом із Мінреінтеграції.

Національне інформаційне бюро надаватиме визволеним з полону особам допомогу у відновленні документів та сім-карт. Допомагатиме швидше зібрати документи для отримання від держави одноразової грошової допомоги обсягом 100 тисяч гривень.

Президент Володимир Зеленський у зверненні з цієї нагоди зазначив: «Сьогодні попри все, попри всі виклики гарна новина за довгий час. Вдалося звільнити з російського полону понад 200 наших людей. Воїнів і — дуже важливо — цивільних. Пам’ятаємо про всіх українців, які в російській неволі.

Довга була пауза в обмінах, але жодної паузи не було в переговорах щодо обмінів. Ми використовуємо кожну можливість, пробуємо всі варіанти посередництва. На кожній міжнародній зустрічі, яка може бути допомогою, ми порушуємо тему повернення наших полонених. І будемо й надалі працювати, аби повернути наших — усіх наших.

Зараз я радий, що вдалося розблокувати обмін. Додому повернули і воїнів Збройних сил, і воїнів Національної гвардії. Прикордонники, воїни ВМС. Більшість — солдати та сержанти. Але є й офіцери. Справді хороший день для України. Частина з цих наших воїнів — захисники Маріуполя та Азовсталі. Про частину зі звільнених зараз навіть на початку не було відомостей, що вони в полоні. І вважалося, що вони зникли безвісти.

Дуже важливо зберігати надію.

Дякую всій команді, яка працювала й працює, щоб обміни продовжувались. Буданов, Єрмак, Усов, Малюк, Клименко. І звичайно, я дякую кожному нашому воїну на передовій, хто бере окупантів у полон і поповнює наш обмінний фонд. Що більше росіян беремо в полон, то більш результативні будуть перемовини щодо обмінів».

Джерела: Офіс Президента 
Мінреінтеграції