Ми чимало говоримо, що найцінніше в армії — це люди, ними слід пишатися і дякувати їм за мир і спокій. Але без сучасного екіпірування на полі бою вони проти ворога безсилі. Тож зарадити їм у цьому мають винахідники й виробники. Що нового вони придумали для військовослужбовців за час бойових дій на сході України? Тематична виставка з озброєння, військової техніки та розробок військового призначення, що відбулася в столичному Будинку офіцерів, продемонструвала — чимало.

Уміння напоказ

— Цього року напередодні виставки ми провели всеармійський конкурс «Кращий винахід року», за результатами якого визначили переможців, — розповів начальник науково-дослідного відділу патентно-ліцензійної, винахідницької та раціоналізаторської роботи у ЗСУ Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки ЗСУ Володимир Комаров. — Для всіх, кого цікавить, чим нині на сході тримають оборону наші солдати, продемонстрували зразки понад 30 нових різновидів озброєння. Серед них були снайперські гвинтівки, кулеметні комплекси, автоматична стрілецька зброя, міномети тощо. Всі ці новинки запатентовані в Україні. А ще вітчизняні винахідники попрацювали над розробленням нових зразків бронежилетів та безпілотників. Усі новинки пройшли випробування, їх і прийнято на озброєння. Тож невдовзі увесь бойовий арсенал винаходів рушить на підмогу українським військовослужбовцям.

Поряд з новими розробками організатори виставки розмістили і зразки недобросовісних виробників. Зокрема тих, які взялися за виробництво бронепластин — основи захисту бронежилета. За словами заслуженого винахідника України Володимира Комарова, випробування виявили бронепластини завтовшки 5—7 міліметрів, які витримують силу пострілу, натомість грубіші (10 міліметрів) куля пробиває наскрізь, мов бляшанку. Таких виробників інститут заносить до чорного списку і не дає шансу тим, хто хоче заробити гроші.

Невдовзі розробки винахідників зможуть оцінити бійці. Фото Світлани СКРЯБІНОЇ

Давно забуте після модерну

Представники однієї з військових частин, що дислокується в Ніжині, продемонстрували кулеметний комплекс, виготовлений на базі кулемета «Максим». Це не новий, а дещо удосконалений зразок. Маючи достатній запас цієї раритетної зброї з високою щільністю вогню, недоцільно не використати її для оборони блокпостів, для стрільби по низько розташованих повітряних цілях, по вертольотах та безпілотниках. Винахідники цієї частини на чолі з командиром полковником Володимиром Шейком, заслуженим раціоналізатором України, удосконалили більше десяти типів стрілецької зброї, новизна яких підтверджена патентами на винахід та промисловий зразок.

Завод «Маяк» запропонував нові зразки снайперської гвинтівки калібру 12,7 мм, маленький міномет калібру 60 мм й інші види стрілецької зброї. Інший виробник розробив автомат «Малюк» за схемою bullpup, у якому рукоятка управління вогнем розташована перед магазином. Завдяки цьому зменшується дельта між упором в плечі і віссю ствола, що унеможливлює підкидання зброї під час пострілу і покращує точність стрільби. Ним можна стріляти чергами з положення витягнутої руки. Усі зразки зброї оснащено коліматорними прицілами.

Цивільні кулібіни, а їх було чимало на виставці, також беруть активну участь у розробленні необхідних на полі бою засобів. Скажімо, мініатюрний кардіограф, що поміщається в дипломаті. З його допомогою можна продіагностувати стан пораненого в польових умовах.

До обладнання бонус — навчання

Вітчизняні виробники запропонували військовим і чимало новинок зв’язку.

— Компанія представила на виставці цифрові засоби зв’язку. З-поміж радіостанцій це портативні та автомобільні, радіостанції на демпферній платформі для монтажу на бронеоб’єкти, радіостанції «Уран» для мобільних розвідгруп, а також базове обладнання типу стаціонарних ретрансляторів, для безпілотників, антенні пристрої під усі види обладнання, які поставляємо ЗСУ, — розповів керівник відділу цифрових технологій компанії-розробника Євген Павелко. — Наша компанія постійно отримує нагороди, і нинішній день не виняток. Ми — основний постачальник засобів радіозв’язку для Міністерства оборони.

На думку представника компанії, тісна співпраця можлива за умови постійного розвитку і вдосконалення. А ще коли прислухаються до конструктивних зауважень військовослужбовців, адже вони — найкращі критики. Під час виставки серед обладнання, з яким уже знайомі військові, відбулася презентація шифратора з національним алгоритмом шифрування. Його, за словами розробників, можна інтегрувати в будь-яку з радіостанцій.

Національні розробники були одностайними у думці щодо стану забезпеченості військ. Порівняно з початком війни він покращився у рази. Однак цього замало. Потрібно не лише надати необхідне обладнання особовому складу, а й навчити солдатів користуватися цим. Тому окремі виробники вирішили організувати спеціальні курси.

— Для зв’язківців такі проводимо на базі Полтавського училища зв’язку, на базі військового інституту комунікацій, на курсах підготовки офіцерського складу, долучаємося за необхідності до навчань мобілізованих та контрактників, — розповів Євген Павелко. — Підтримуємо зв’язок з волонтерами, в разі критичної необхідності надаємо благодійну допомогу комплектуючими, перехідниками, адаптерами; поставляємо перетворювачі живлення, антенні комутатори.

А от Українська військово-медична академія розробила і представила наплічник санітарного інструктора. Зразок наближений до тих, що є на оснащенні армій країн НАТО. Головна особливість новинки — модульність.

— Така система рюкзака дає змогу санітарному інструкторові від’єднувати частину спорядження і залишати її навченому солдату, щоб той надав допомогу пораненому товаришеві, а медик тим часом міг пересуватися далі виконувати бойові завдання і надавати допомогу іншим бійцям, — розповів про ноу-хау капітан медичної служби, ад’юнкт Української військово-медичної академії Анатолій Губар. — Зараз є чотири види рюкзаків. Різняться вони конструкцією. Однак поки що проходять тестування в зоні АТО. Результатом має стати уніфікована версія, найбільш зручна для використання. Модулі розроблено за алгоритмами, затвердженими стандартами підготовки санітарного інструктора. За новими стандартами підготовки військовослужбовця кожен солдат має освоїти ази надання першої медичної допомоги: зупинити кровотечу, відновити прохідність дихальних шляхів.

Від редакції. У багатьох вітчизняних виробників активна співпраця з оборонним відомством розпочалася з початком бойових дій на сході. Однак, маючи широкий профіль співпраці з цивільними організаціями, без роботи залишитися вони не бояться. Тому разом з усіма патріотами вболівають за скорішу перемогу над ворогом.