РЕКОМЕНДАЦІЯ

Мінагропрод проситиме Мінфін скасувати експортні мита на зернові

—Такої засушливої осені, як нині,  не було попередніх 15 років, — констатував під час брифінгу в Кабміні міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. —  Зважаючи, що у більшості областей завершуються оптимальні агротехнічні строки сівби озимих, а Гідрометцентр прогнозує, що перше декада жовтня теж буде посушливою, може виникнути недосів зернових культур на 10—15% прогнозованих площ під озимі. Щоб не допустити втрат та спаду виробництва зерна у 2012 році, Мінагропрод спільно з УААН уже зараз орієнтує сільгосптоваровиробників щодо зміни структури зернового клину і збільшення обсягів посіву ярових культур весною. 

Експортні втрати через мита

На сьогодні, за словами міністра, ситуація не загрозлива, але осінньо-польові роботи дещо уповільнились, і це викликає занепокоєння. Станом на 27 вересня озимі культури на зерно посіяні на 4,1 млн га, або 50% від прогнозованих площ. Зокрема, пшениця —   на 3,7 млн га (55%), жито —   на 244 тис. га (71%), ячмінь —   на 117 тис. га (10%) площ. Озимий ріпак посіяний на 882 тис. га, або 93% прогнозованих площ.

Щодо збору врожаю, то станом на 27 вересня зернові та зернобобові зібрані з 12,3 млн га, з яких намолочено 39 млн т зерна при врожайності 31,6 ц/га (торік —   26,1 ц/га). Зокрема, у заліковій вазі зібрано 22 млн т пшениці (що на 5,2 млн т більше, ніж торік); 9 млн т ячменю (на 0,5 млн т більше, ніж у 2010 р.); 567 тис. т — жита (на 102 тис. т більше). Нині ще триває збирання  пізніх круп’яних культур —   гречки та проса (зібрано 84% і 90% площ) і кукурудзи, якої зібрано з 19% площ, — зазначив М.Присяжнюк. Урожай останньої очікується в межах 18-19 млн т.

Зважаючи на прогнози збору понад 50 млн тонн зернових і наявність попередніх запасів збіжжя в обсязі 6,2 млн т, експортний потенціал у цьому маркетинговому році становитиме 24-25 млн т, зазначив очільник аграрного відомства.

— Проте саме експорт зернових викликає найбільше занепокоєння, — зазначив міністр. — На сьогодні ми мали, за прогнозами,  експортувати 6 млн тонн збіжжя, а експортували лише 3 млн тонн.  При цьому у вересні продаж зерна за кордон становив 1,1 млн тонн і він щодня падає. Для прикладу: станом на 27 вересня з України експортовано лише 16 тис. тонн збіжжя. Це не той показник, який необхідний для аграрного сектору, — наголосив М.Присяжнюк і повідомив, що наступного тижня це питання розглядатиметься під час наради сільгоспвиробників з Прем’єр-міністром Миколою Азаровим.

Нагадаємо: лише у липні, коли були введенні експортні мита на пшеницю (9%, але не менше 17 євро/тонна), ячмінь (14%, але не менше 23 євро/тонна), кукурудзу (12%, але не менше 20 євро/тонна), аналітики зафіксували п’ятиразове падіння експорту.

— Через експортні мита ми втрачаємо темпи і обсяги експорту, ринки і надходження валюти і фінансів у агросектор, — констатував М.Присяжнюк. — Тому ми переконуватимемо Мінфін, щоб їх відмінити.

На уточнююче запитання «Скільки це часу може зайняти?» — міністр дещо скептично відповів: «Не знаю. Будемо боротися до останнього».

Через посушливу осінь може виникнути чималий недосів озимини. Фото з архіву редакції 

ЄС пішов на поступки

— Водночас ми маємо позитивний баланс торгівлі з Євросоюзом і під час 18-го раунду переговорів щодо підписання Угоди про зону вільної торгівлі (ЗВТ) досягли домовленостей щодо збільшення квот на ввезення української сільгосппродукції та скасування субсидій на агропродукцію, що постачається до України, — уже з оптимізмом та гордістю у голосі зазначив Микола Володимирович.

«За І півріччя Україна продала до ЄС сільгосппродукції на таку ж суму, як всі інші країни СНД. Це важлива динаміка, яка свідчить про визнання нашої продукції  європейським споживачем і потребу в ній на європейських ринках. Ми —   перша країна, якій ЄС пішов на поступки, знявши всі субсидії на сільгосппродукцію та продукти харчування виробництва країн ЄС, які експортуватимуться  до нашої країни», —   зазначив керівник аграрного відомства, додавши, що зняття субсидій робить наші харчові продукти конкурентоспроможними порівняно з європейськими.

За словами міністра, після підписання Угоди Україна зможе щороку безмитно експортувати 2 млн тонн зернових, у тому числі пшениці — 1 млн тонн, ячменю — 350 тис. тонн, кукурудзи — 650 тис. тонн. По інших позиціях без мит передбачено експорт 12 тис. тонн яловичини та 40 тис. тонн м’яса птиці (в тому числі каркасів заморожених — 20 тис. тонн, охолоджених часток туші —  20 тис. тонн), 40 тис. тонн свинини,  57 тис. тонн цукру і цукрових сиропів (у тому числі цукру —   30  тис. тонн, сиропів —   27 тис. тонн), 3 тис. тонн яєць і 3 тис. тонн продуктів їх переробки, 50 тис. тонн овочів і 270 тис. тонн фруктів.

«Важливе питання —   нам дозволено без мита експортувати 100 тис. тонн біоетанолу. Це стимулюватиме розвиток виробництва біоетанолу на базі сільгосппродукції, насамперед —   кукурудзи і цукрового буряку.  Бо  збільшуючи площі і обсяги виробництва цукрового буряку, треба шукати ринки реалізації продукції переробки, зокрема, цукру, сиропів і біоетанолу. Ми задоволені, бо 100 тис. тонн —   це 12,5 млн декалітрів спирту, або 50% спирту, який ми виробляємо. Тобто можна наростити виробництво біоетанолу, збільшивши обсяги переробки сільгосппродукції», — наголосив міністр.

Урядовець також повідомив, що за 8 місяців 2011 р. зростання валової продукції сільського господарства становить 10,5%, а за 7 місяців  зовнішньоекономічне сальдо України досягло $3,1 млрд, тоді як торік на цей час було $1,8 млрд.