ГОСТИНИ

Вітрильник торує шлях торговим суднам

«Було цікаво — ми навіть примудрилися потанцювати там якісь латиноамериканські танці», - ділиться враженнями одеситка Оксана. Згодом, хоча гаряча мексиканська музика там лунала безперервно, потішити себе запальним танцем можна було не завжди. Часто палуба надто щільно була заповнена гостями. Втім, чисельним аматорським фотосесіям це зовсім не перешкоджало. Курсант Даніель Дуарте каже, що знявся на фото вже більше, ніж з двома сотнями одеситів. Як, либонь, і всі 90 членів екіпажу, Даніель в Україні вперше. Він у захваті від Одеси та її мешканців, хоча й змушений часом із винятковим тактом пояснювати їм, що через канатну огорожу лізти не слід, так само як і бити в ринду. Судно ж бо військове, хоч нічого грізного на його борту наче й немає. Певного клопоту, каже Даніель, завдавала тільки мінлива погода. Вітрильник бо, хоч і обладнаний 1000-сильним дизелем, до примх погоди є значно чутливішим від звичайних суден. Тож курсантам раз у раз доводилося дертися на щогли, аби поратися із такелажем та вітрилами. Гості судна при цьому мали ще одне екзотичне видовище.

На цьому судні пройшли вишкіл 25 поколінь мексиканських морських офіцерів. Фото автора

Одеситка Тетяна дуже задоволена прогулянкою на вітрильник. Каже, що раніше мала уяву про мексиканців як про веселих та товариських людей, а на судні могла переконатися, що так воно є і насправді.

Власне, місія вітрильника є подвійною. По-перше, на його борту мексиканські кадети на практиці закріплюють знання, отримані в аудиторіях Героїчного Військово-Морського училища. Тут свій перший морський вишкіл пройшли вже 25 поколінь мексиканських морських офіцерів.

Ще одна мета мандрівок під вітрилами — просування мексиканської культури в усьому світі. Недаремно це судно знають ще й під іменем Посол. Одеса — один із 16 портів на 3 континентах, що їх має відвідати «Куаутемок» в рамках навчального круїзу «Середземномор’я-2011». У послужному списку судна — навколосвітнє плавання 1990 року та участь у трансатлантичній регаті, присвяченій 500-річчю відкриття Америки.

Одеський візит супроводжувався перемовинами, що мали б сприяти розвитку відносин між Україною та Мексикою.

«Мексика імпортує чимало товарів з України, тому ми були б зацікавлені збільшити й експорт нашої продукції», — зазначила Надзвичайний і Повноважний Посол Мексиканських Сполучених Штатів в Україні Береніс Рендон. До Одеси вона завітала з нагоди візиту судна з батьківщини і зауважила, що саме це місто, як морські ворота України, є ключовим для розвитку торговельних зв’язків між країнами.

На зустрічі в Одеській ОДА були досягнуті попередні домовленості щодо проведення днів Мексики в Одесі та обміну студентами. Капітан вітрильника «Куаутемок» Марко Антоніо Віла, зокрема, зазначив, що Мексика може надати базу для навчання українських моряків, в тім числі й військових. Зважаючи на те, що свою базу ми втратили ще на початку 90-х, пропозиція ця може виявитися цілком слушною.

ДОВІДКА «УК»

Барк «Cuauhtemoc» був збудований 1982 року на іспанській верфі Більбао. Довжина судна — 90,5 м, дедвейт — 1662 тонни. Площа вітрил — 2200 кв. м. За попутного вітру та невеликих хвиль судно може досягти швидкості у 18 вузлів (33 км на годину), що є чудовим показником для вітрильників.

Корабель носить ім’я національного героя Мексики, останнього імператора ацтеків Куаутемока.