ПAРТНЕРСТВO

2011 рік стане визначальним для реалізації всіх проектів за Кіотським протоколом

Таку впевненість висловив Прем'єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Японії в Україні Тадаші Ідзавою та виконавчим директором японської урядової організації НЕДО Фуміо Уедою.

Україна, як одна із сторін рамкової конвенції ООН, повністю виконує взяті на себе зобов'язання з виконання скорочення викидів парникових газів: "Усі кошти, отримані нашою державою, спрямовуються і надалі спрямовуватимуться на реалізацію тільки екологічних проектів", - наголосив Прем'єр, додавши, що у поточному році до проекту включено понад 500 об'єктів.

Окрім того, йшлося й про активізацію українсько-японських відносин на високому рівні у реалізації низки перспективних проектів двосторонньої співпраці. Серед них слід виокремити впровадження енергозберігаючих систем, екологічних проектів, а також сучасних теплових насосів у Севастополі.

Водночас Микола Азаров із приємністю відзначив участь своїх співбесідників у церемонії здачі в експлуатацію першого об'єкта, на якому було реалізовано проект зі скорочення викидів парникових газів у рамках спільного контракту з продажу вуглецевих одиниць (парникових квот) - "Клінічного госпіталю інвалідів та ветеранів війни" (м. Сімферополь). Утеплення за сучасними технологіями лікарень, шкіл, інших комунальних та державних об'єктів - це дуже солідний ресурс для скорочення спалювання вуглеводнів, а, отже, для зменшення викидів в атмосферу.

З цього приводу Тадаші Ідзава вважає, що "співпраця між Україною та Японією за схемою "зелених інвестицій" є символом дружніх відносин, які склалися між країнами", та наголошує, що саме завдяки лідерству Миколи Азарова та Національного агентства з екологічних інвестицій України "перший проект реалізовано, і це має надзвичайно важливе значення".

Посол також зазначив, що співпраця за вказаним проектом, з одного боку, допомагає покращити екологічну ситуацію в Україні, з іншого - може стати доброю нагодою для входження японських компаній в Україну: "Багато з них, які володіють чудовими енергозберігаючими екологічними технологіями, зараз готуються взяти участь у проекті за схемою "зелених інвестицій", що сприятиме майбутньому збільшенню інвестицій в Україну".

Зі свого боку Фуміо Уеда висловив сподівання, що "співпраця за такою схемою стане добрим поштовхом, щоб відносини між Україною та Японією, зокрема у сфері екології, енергозбереження і енергетики розвивалися і поглиблювалися". При цьому він зауважив, що проекти "зелених інвестицій" мають бути реалізовані до закінчення періоду дій Кіотського протоколу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Загалом сторони готові поглиблювати двостороннє співробітництво. Микола Азаров відзначив активізацію двосторонніх відносин, запросивши відвідати Україну прем'єр-міністра та міністра фінансів Японії. На що Тадаші Ідзава повідомив про підготовку візиту до України міністра закордонних справ Японії та запланованого на березень широкого візиту представників економічних кіл.

Микола Азаров також висловив вдячність керівництву Японії за співпрацю у рамках виконання Кіотського протоколу. А Тадаші Ідзава наголосив: "Японський уряд також вважає, що Україна є надійним партнером".