СОЦІАЛЬНИЙ ЗАХИСТ

Держпраці просить повідомляти про випадки порушень  трудових прав жінок при надії

Два роки виправних робіт або арешт на півроку загрожують тим роботодавцям, які порушують трудові права вагітних жінок або молодих матерів. Про це повідомила заступник директора департаменту контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість Державної інспекції України з питань праці Олена Коновалова.

«Роботодавцям, які порушують трудові права вагітних жінок, загрожує штраф до 100 неоподатковуваних мінімумів або арешт на півроку. Крім того, за рішенням суду їм може бути винесене покарання у вигляді виправних робіт строком до двох років. Однак цих покарань вони можуть уникнути, якщо виправлять порушення», — передала слова Олени Коновалової прес-служба Міністерства соціальної політики.

До таких порушень, за словами заступника директора департаменту контролю за додержанням законодавства про працю та зайнятість, належить зменшення заробітної плати, звільнення або відмова у прийнятті на роботу через вагітність чи через те, що жінка має маленьку дитину. Олена Коновалова повідомила: щойно до Державної інспекції України з питань праці надходить інформація про порушення трудових прав працівників, на підприємство направляють позапланову перевірку. У разі, якщо інспектор виявить таке порушення, то всі зібрані матеріали передають до правоохоронних органів.

Такий фізичний стан жінки не впливає на рівень її кваліфікації. Фото з сайту new.shenews.nl

Разом із тим вона зазначила, що включення декретної відпустки до страхового стажу жінок не вплинуло на збільшення кількості подібних звернень. «Незважаючи на той ажіотаж, який розгорнувся довкола цієї законодавчої норми, не спостерігається збільшення фактів порушення трудового законодавства по відношенню до вагітних жінок та молодих матерів», — сказала вона.

Олена Коновалова поінформувала, що цього року кількість таких звернень не відрізняється від показників попередніх років. «Торік під час планових та позапланових перевірок наші інспектори зафіксували по всій Україні 54 випадки порушення статті 184 Кодексу законів про працю. Нею передбачена пряма заборона звільняти вагітних жінок і жінок із маленькими дітьми, а також зменшувати їм зарплатню. Цього року кількість виявлених випадків — трохи більш як 20», — сказала вона.

Олена Коновалова підкреслила: якщо порушують трудові права вагітної жінки, а вона про це не повідомляє, то контролюючі органи не можуть покарати такого роботодавця. «Якщо до нас надходить інформація про таке порушення, ми відразу на нього реагуємо. Однак без звернень постраждалих виявити такі випадки дуже складно», — сказала вона. Тому в разі порушення трудових прав працівників фахівець радить звертатися до територіальних інспекцій, які є в кожному регіоні. Їх адреси можна знайти на Інтернет-сайті Державної інспекції України з питань праці за посиланням http:// dpu.gov.ua / Lists/ RegionalInspectorate/allevents.aspx.

Відділ соціально-правових питань
«Урядового кур’єра»