15 квітня в Україні відзначають День довкілля. У зв’язку з цим неможливо не згадати проблемні питання стосовно охорони навколишнього середовища, які виникають у нашій країні.

На законодавчому рівні регулювання цієї сфери забезпечують Закон України «Про охорону навколишнього природного середовища», Лісовий та Земельний кодекси, Постанова Кабінету Міністрів від 13.07.2016 р. № 446 «Про затвердження Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з поводження з небезпечними відходами» та інші нормативно-правові акти.

У цій галузі триває міжнародна співпраця. 4 квітня 2017 року було підписано угоду між Міністерством екології та природних ресурсів України і Міністерством охорони навколишнього середовища та регіонального розвитку Латвійської Республіки. Цей документ передбачає співпрацю у галузі охорони навколишнього середовища між дружніми державами. За словами міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, міжнародна співпраця в цьому напрямку і досвід інших країн надзвичайно важливий для України. У межах угоди сторони співпрацюватимуть у сфері збереження біо- та ландшафтного різноманіття і розвитку екомережі, переробки відходів, захисту озонового шару, охорони ґрунтів і вод тощо. Україна активно співпрацює в охороні довкілля із Балтійськими країнами. Зокрема, торік у грудні було підписано угоду з Литвою.

Актуальність охорони навколишнього середовища, безперечно, має підстави. Забруднення річок і повітря, вирубування лісів, утворення сміттєзвалищ — ці та інші явища турбують громадян, про що вони і повідомляють на урядову «гарячу лінію».

За повідомленням управління взаємодії з громадськістю Урядового контактного центру, впродовж минулого й початку цього року на урядову «гарячу лінію» надійшло майже 3500 звернень, пов’язаних з екологічними проблемами. У 2016-му кількість дзвінків і повідомлень з цієї тематики збільшилася, що вказує на збільшення антропогенного впливу на довкілля, його забруднення різними видами відходів промислового виробництва. Адже промисловість дедалі помітніше функціонує із значними порушеннями норм природоохоронного законодавства, а також безконтрольного використання природних ресурсів.

Найбільш тривожить ситуація із забрудненням водних об’єктів, а особливо малих і середніх річок, що живлять основні ресурси господарсько-питного водопостачання. Як показує аналіз звернень, найбільш критичною ця ситуація була торік в червні-липні. Зокрема, громадяни скаржилися на забруднення хімічними речовинами річок Остра у Чернігівській області (притоки Десни), Сули на Полтавщині та Стугни у Київській області, які впадають у Дніпро, внаслідок чого сталася масова загибель риби та інших річкових істот. Критичною була ситуація і в серпні, коли заявники активно повідомляли про вкрай складну обстановку на річках Оскіл на Харківщині, Саксагань поблизу міста Кривого Рогу і Самари на Дніпропетровщині.

У цьому році заявників переважно турбували питання забруднення атмосфери, охорони лісу, незаконного використання природних ресурсів, забруднення водних об’єктів і ґрунту, а також захисту тварин.

Житель міста Бровари Київської області поскаржився на урядову «гарячу лінію» з приводу витікання нечистот протягом останніх двох тижнів на берег річки Уж у селі Народичі Житомирської області. З приводу цього заявник раніше звертався до Народицької селищної ради, проте питання залишилося невирішеним. Це звернення було спрямовано на розгляд до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області, після чого проведено обстеження і ремонтні роботи щодо заміни труби в каналізаційному колодязі.

Заявниця з Донецької області, яка є внутрішньо переміщеною особою і проживає на Житомирщині, повідомила на урядову «гарячу лінію», що на території санаторію «Тетерів» здійснювали вирубування лісових насаджень. Прохання заявниці — перевірити, чи правомірні такі дії. Звернення фахівці центру надіслали на розгляд Державної екологічної інспекції у Житомирській області, після чого спеціалісти цієї структури виїхали на територію санаторію і підтвердили вирубування. Тож матеріали за цим фактом було спрямовано до Коростишівського відділу поліції.

Пенсіонер з міста Вінниці звернувся на урядову «гарячу лінію» з проханням надати роз’яснення, до якої організації йому потрібно звернутися, щоб отримати висновок щодо хімічного стану ґрунту його земельної ділянки. Після розгляду звернення Міністерством аграрної політики та продовольства України заявникові було повідомлено, що відповідно до п. 8 Положення про державну систему моніторингу довкілля, Мінагрополітики здійснює дослідження ґрунтів сільськогосподарського використання на радіологічні, агрохімічні та токсикологічні речовини, залишкову кількість пестицидів, агрохімікатів і важких металів. Ці функції реалізовують через державну установу «Інститут охорони ґрунтів України». Тож для проведення дослідження необхідно звернутися до місцевої філії цієї установи.

За період з 3 по 9 квітня 2017 року на урядову «гарячу лінію» надійшло 29 879 дзвінків, а також 762 звернення зареєстровано через інтернет.

Отримати відповідь, роз’яснення чи довідкову інформацію можна, звернувшись на урядову «гарячу лінію» за номером телефону 1545 у цілодобовому режимі та безкоштовно з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл.

Для підприємців діє «гаряча лінія» за номером: 0-800-503-045.

Для громадян України, які перебувають за кордоном, номер телефону урядової «гарячої лінії»: +38(044)284-19-15.

Оформити звернення можна також через веб-сайт Урядового контактного центру за адресою: www.ukc.gov.uа