НОУ-ХАУ

На шахті імені Засядька в Донецьку готується перспективний проект із тригенерації. Застосування унікальної технології дасть змогу переробляти отримане з шахтного метану тепло в... холод, який використовуватимуть для охолодження повітря в підземних виробках.

Донедавна вважалося, що висока температура у вибоях (40-45 градусів) - одвічний супутник гірників вугільних підприємств, які видобувають паливо на глибині більше кілометра. Проте на шахті імені Засядька намагаються позбутися важких умов праці, використавши для цього метан, "витиснутий" з вугільних пластів на тих самих кілометрових глибинах. Тепер завдяки роботі когенераційної установки засядьківці отримають з газу теплову та електричну енергію, якої достатньо не тільки для потреб шахти. А в перспективі "приборканий" метан, виявляється, зможе ще й охолоджувати спекотні вибої.

- За допомогою асорбційних машин тепло буде перероблятися та охолоджувати повітря, що надходить у шахту, а наші гірники нарешті зможуть отримати комфортні умови роботи протягом всього року, - переконаний заступник генерального директора шахти із застосування нових технологій та комплексного розвитку Борис Бокий.

Прикметно, що подібний проект застосовуватиметься вперше у світовій практиці вуглевидобутку. Щоправда, схожу технологію має Австралія і їхній досвід донеччани не забарилися ретельно вивчити. Тепер вони впевнені: саме варіант проекту, який охолоджуватиме глибини донецької шахти, - перший у світі.