СУМНИЙ СПАДОК

На Чернігівщині накопичено понад 850 тонн
не придатних до використання засобів захисту рослин

У багатьох випадках колишні колгоспні приміщення з пестицидами стали руїнами. 

— На сьогодні ніхто не може точно сказати, які процеси відбулися між залишеними напризволяще хімічними речовинами, — зауважує начальник Державної екологічної інспекції в Чернігівській області Леонід Бурковський. — Тому ситуація із забрудненням як поверхневих водойм, так і підземних водних горизонтів стає дедалі загрозливішою. В багатьох населених пунктах, приміром, спостерігається перевищення гранично допустимих концентрацій нітратів у колодязній воді. Це — результат безсистемного використання на городах мінеральних добрив та отрутохімікатів, котрі з опадами потрапляють у ∂рунтові води. Тож чи варто говорити, наскільки можуть погіршити екологічну рівновагу старі звалища пестицидів?

Незадовільні умови їх зберігання, безвідповідальне ставлення  органів влади минулих років та населення до проблеми призводить до виникнення надзвичайних ситуацій. Так, позаторік у селах Петьків Талалаївського та  Кудлаївка Новгород-Сіверського районів сталися пожежі в складських приміщеннях, де зберігалося по 3-4 тонни отрутохімікатів, які майже всі згоріли. Залишається тільки здогадуватися, що при цьому потрапило в атмосферу й змило у водойми.

Ще одна проблема — розкрадання не придатних до використання пестицидів з метою продажу. Це теж загроза для здоров’я тих, хто купує засоби для обробітку рослин з рук.

— З усіх існуючих методів знешкодження непридатних пестицидів найбільш екологічно ефективним є спалювання в спеціальних високотемпературних печах, обладнаних сучасними системами очищення димового газу та контролю за викидами і небезпечними рештками, —  вважає начальник Держуправління охорони навколишнього природного середовища в області Сергій Горонович. — Зокрема, протягом останніх чотирьох років ми практикували утилізацію отрутохімікатів на підприємстві «Елга» в місті Шостка Сумської області за кошти обласного екологічного фонду. Однак без фінансової підтримки з боку держави, при існуючих темпах цієї  роботи за кошти місцевих бюджетів, терміни її виконання ризикували затягнутися на десятиріччя. З плином часу це посилювало загрозу виникнення надзвичайних ситуацій техногенного характеру.

Втім, стратегія державної екологічної політики України щодо очищення території держави від непридатних пестицидів полягає не в ліквідації застарілих пестицидів та отрутохімікатів в окремих точках, а в комплексному повному очищенні території. Тому нинішнього року багаторічні зусилля облдержадміністрації, Держуправління охорони природи  та Держекоінспекції в Чернігівській області, громадських організацій увінчалися успіхом:  на сесії обласної ради вирішено консолідувати кошти обласного та місцевих фондів охорони навколишнього природного середовища для остаточного розв’язання проблеми непридатних пестицидів, зокрема перезатарення та вивезення їх на утилізацію за межі області. Таким чином буде забезпечено повне звільнення регіону від отрутохімікатів. На проведення робіт передбачено виділити 12,3 млн грн обласного екологічного фонду, решту профінансує Державний фонд охорони навколишнього природного середовища.