Для успішного виконання поставленого командиром завдання у зоні АТО необхідно як мінімум дві складові: мотивація й спорядження для бійця. У той час як військовослужбовці виконують свій обов’язок із захисту територіальної цілісності, чиновники працюють над поліпшенням умов служби та соціальним захистом солдатів і членів їхніх сімей, а також над розробленням і ремонтом озброєння. Про це повідомив заступник міністра оборони України — керівник апарату генерал-лейтенант Олександр Дублян.

За його словами, для прискорення вирішення проблемних питань у соціальній сфері, які турбують учасників АТО та членів їхніх сімей, у Міноборони створено міжвідомчу робочу групу з питань сприяння учасникам та інвалідам АТО (сім’ям загиблих) в отриманні належних їм соціальних пільг і проведенні роз’яснювальної роботи з популяризації військової служби.

Він наголосив, що під час засідань робочої групи визначено шляхи взаємодії Міністерства оборони, Мінсоцполітики й Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників АТО щодо невідкладного вирішення соціальних питань, насамперед сімей загиблих та тяжкопо ранених учасників АТО.

— Для підвищення соціальних гарантій військовослужбовців за контрактом у Міноборони опрацьовано проект закону «Про внесення змін до статті 12 Закону «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», яким запроваджуються норми щодо виплати їм компенсації за винаймання житлових приміщень та вирішуються питання житлового забезпечення військовослужбовців, переведених з АР Крим. Нині цей законопроект схвалено Кабінетом Міністрів та направлено на розгляд до Верховної Ради, — зазначив генерал-лейтенант Олександр Дублян.

Він поінформував, що у 2016 році ЗСУ отримають понад 6 тисяч одиниць озброєння і військової техніки та майже 2,5 мільйона одиниць боєприпасів.

— На сьогодні для ЗСУ закуплено та поставлено понад 3600 нових і модернізованих зразків озброєння і військової техніки. Основні з них — броньована, автомобільна та інженерна техніка, безпілотні авіаційні комплекси, модернізовані РЛС, артилерійські системи, кулемети, тепловізійні приціли, наземні радіолокатори, засоби захисту інформації тощо. Також закуплено та поставлено 58 тисяч боєприпасів і майже 7 тисяч модулів кумулятивного захисту типу «Ніж», — наголосив Олександр Дублян. За його словами, з початку проведення АТО розгорнута система технічного забезпечення ЗСУ дала змогу відновити понад 52 тисячі одиниць озброєння та військової техніки.

Посадовець також розповів про основні результати діяльності оборонного відомства. Він наголосив, що нині в Міноборони опрацьовано та спрямовано на зовнішнє погодження проект Державної програми розвитку ЗСУ.

— Дорожня карта оборонної реформи — Стратегічний оборонний бюлетень України, схвалений указом Президента України від 6 червня цього року. Головна мета оборонної реформи — набуття Збройними силами необхідного рівня боєготовності, здатності до виконання завдань оборони країни, а також підвищення оперативної сумісності зі збройними силами НАТО, - наголосив генерал-лейтенант.

У результаті виконання заходів Держпрограми органи військового управління та військові частини ЗСУ набудуть оперативних і бойових спроможностей, необхідних для ефективного реагування на загрози національній безпеці у воєнній сфері, оборони України, захисту її суверенітету, територіальної цілісності й недоторканності.