ПОЗИЦІЯ

Прем’єр запевнив представника управління Верховного комісара ООН у справах біженців, що Україна  максимально допомагатиме знедоленим людям

Ми посилимо роботу в напрямку захисту прав біженців. У цьому Прем’єр-міністр Микола Азаров запевнив регіонального представника управління Верховного комісара ООН у справах біженців у Білорусі, Молдові та Україні Олдріха Андрисека під час зустрічі в Будинку уряду.

Проблема біженців для нашої держави досить актуальна, і їх питаннями займається Державна міграційна служба. На урядовому рівні, сказав Микола Азаров, прийнято низку нормативно-правових актів, спрямованих на захист прав біженців, їх інтеграцію в суспільство. Так, в Україні успішно реалізується План заходів щодо інтеграції біженців та осіб, які потребують додаткового захисту, в українське суспільство на період до 2020 року, який був затверджений розпорядженням Кабінету Міністрів 22 серпня 2012 року.

Мігрантам Україна створює гідні умови. Фото УНIAН

Особливу увагу, за словами Прем’єр-міністра, Україна приділила захисту прав сирійських біженців. «Ми високо оцінюємо рішення зі сприяння Сирійському регіональному плану реагування і допомоги біженцям. Відповідно до указу Президента уряд прийняв рішення про надання гуманітарної допомоги особам, постраждалим унаслідок збройного конфлікту в Сирії», — зазначив Микола Азаров.

У цьому контексті Олдріх Андрисек вручив Прем’єр-міністрові лист-подяку від Комісара ООН у справах біженців за гуманітарну допомогу, яку Україна надала постраждалим унаслідок збройного конфлікту в Сирії: «Ми вдячні вашій країні за таке рішення. Україна вперше стала донором у цій сфері. Це дуже важливий крок».

Він також наголосив, що Україна за 20 років зробила дуже багато для розв’язання проблеми біженців, у тому числі й у плані законодавчого забезпечення. Однак у цьому напрямку ще є над чим працювати, і ООН готова надати Україні допомогу щодо гармонізації національного законодавства до норм і стандартів ЄС.

«Україна стоїть на дорозі до ЄС, і в питаннях біженців, надання їм притулку перед вашою країною виникають серйозні проблеми, які вона спроможна розв’язувати. За останній рік я бачу хорошу тенденцію у цій сфері», — наголосив регіональний представник. Він переконаний, що наша країна — толерантне суспільство, більшість біженців тут нормально проживає. «Україна має великий потенціал у цих питаннях, вона може бути прикладом для інших держав», — додав Олдріх Андрисек.

А Микола Азаров зазначив, що уряд готовий підтримувати реалізацію спільних ініціатив у питанні захисту прав біженців. «Ми прагнемо продовжувати конструктивне співробітництво з Регіональним представництвом. Визначальним напрямком цієї роботи є надання консультативної технічної допомоги компетентним органам нашої держави з питань захисту біженців», — додав глава уряду.

Микола Азаров підкреслив, що для спрощення надання гуманітарної допомоги в інтересах біженців він доручить вивчити можливість внесення законодавчих змін, згідно з якими гуманітарна допомога, яка надається по лінії визнаних міжнародних організацій, не підлягатиме оподаткуванню.

Крім того, за словами Прем’єра, уряд має намір на своєму засіданні заслухати інформацію про роботу Державної міграційної служби, у тому числі щодо біженців.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»