РЕФОРМА

До парламенту буде внесено законопроект, який скоротить кількість адмінпослуг 

За різними оцінками, нині в Україні на центральному та регіональних рівнях налічується близько 80 тис. адміністративних послуг. При цьому їх кількість в областях різниться в рази. Наприклад, в одній області налічується близько 7 тис. адмінпослуг, а в іншій —  і до півсотні не дотягує. До того ж не на всі з них встановлено фіксовані ціни. А це — джерело конкретних грошей, які йдуть до конкретних кишень. Для подолання цих проблем та врегулювання ринку адмінпослуг  Міністерство юстиції разом з фахівцями з Адміністрації Президента розробили рамковий законопроект. Як повідомила під час брифінгу, присвяченому результатам роботи Комітету з економічних реформ, перший заступник Глави АП Ірина Акімова, відповідний документ буде внесено до Верховної Ради у найближчі дні.

За її словами, буде закріплено чітке поняття адміністративної послуги, а також заборонено державним підприємствам їх надавати. Адмінпослугами опікуватимуться виключно бюджетні установи, і таким чином кошти надходитимуть безпосередньо до державного кошторису. Крім того, розроблено фіксований критерій вартості послуги.

Ірина Акімова навела приклад: у деяких випадках, аби отримати довідку  необхідно зібрати ще кілька додаткових. При чому другорядні папірці набагато дорожчі від основного. Натомість, новим законопроектом пропонується формула «одна ціна за одну послугу». Тобто додаткові експертизи та довідки збиратимуть відповідні органи, а не громадянин. Такий механізм, переконана Ірина Акімова, зробить сферу надання адмінпослуг прозорішою та максимально ускладнить підвищення цін на них.

Також відбудеться загальнодержавна інвентаризація адмінпослуг — непотрібні та застарілі скасують. А головне, буде вдосконалено порядок їх отримання — у більшості випадків громадянин зможе отримати потрібну довідку у будь-якій частині України, незалежно від місця реєстрації. За словами Ірини Акімової, це вкрай важливо у зв’язку з пожвавленням трудової міграції всередині країни.

Найближчим часом запрацює електронний портал з надання адмінпослуг, який дасть змогу подавати заявки та отримувати довідки, експертизи чи інші послуги в електронному вигляді. Ірина Акімова переконана, що такі нововведення стануть ще одним елементом у боротьбі з корупцією та значно покращaть життя громадян. «Прозорість та зручність адмінпослуг, їх дешевизна — це обличчя держави», — підсумувала посадовець.