НЕГОДА

Люди замерзають у кілометрових заторах  на міжнародних трасах, рух обмежено у восьми областях

В останні дві доби повідомлення із західної частини країни схожі на фронтові. І це так! Бо змагання зі стихією — справді боротьба, а ціна питання — людські життя. Чи довго витримаєш без їжі, води на морозі в хуртовину? Страждання людей, що опинилися у сніговій пастці, — не жарт. А праця рятувальників у надзвичайних умовах — подвиг. Журналісти «Урядового кур’єра» розповідають, що відбувається у місцях, охоплених негодою.

Львівщина. Нарешті транспорт зрушив із місця

Перша втішна новина останніх днів — рятувальникам вдалося прорвати снігову блокаду і нарешті автотранспорт після кількаденного простою зрушив із місця. Щоправда, лише на кілька метрів — заручників із снігового полону доводиться викопувати.

Негода паралізувала рух транспорту ще із суботи, а в окремих районах області — з минулої п’ятниці. На автошляхах Львівщини склалася надзвичайна ситуація фактично на всіх напрямках. В епіцентрі снігового полону опинилися не лише гірські райони, де традиційно випадає найбільша кількість снігу. Особливо лютувала стихія у рівнинних районах, в окремих місцях на автошляхах через сильний вітер і снігопад утворилися триметрові (!) замети. Подекуди видимість не перевищувала метра-двох, тож неможливо було вгледіти краї автотраси. Водії орієнтувалися на темну смужку лісопосадки, звісно, де вона була, адже під час ремонту автомагістралі дерева нещадно вирубали.

Негода зупинила весь потік автотранспорту на відтинку міжнародної автотраси Київ — Чоп у Буському та Бродівському районах. Там склалася особливо критична ситуація. На ділянці дороги між селами Йосипівка Буського району та Суходоли Бродівського утворилися 40-кілометрові затори. До розчищення дороги залучено спеціальну снігоприбиральну техніку, але зробити це не вдається через сильний снігопад і шквал, що супроводжується миттєвим обледенінням дорожнього покриття.

Перші рятувальні підрозділи розпочали розчищати трасу вже суботнього вечора. В епіцентрі стихії працює понад 200 одиниць техніки. Боротися зі стихією рятувальникам ГТУ МНС у Львівській області допомагає понад 100 курсантів Львівського державного університету безпеки життєдіяльності. На місці найбільшого снігового затору в Бродівському районі постійно діє виїзний штаб з надзвичайних ситуацій. У штабі працюють усі керівники підрозділів МНС, соціального захисту, медицини катастроф. Для людей, які перебувають у сніжних заторах, організовано гарячі обіди та чай, надано теплі речі. Працюють два пересувні та три стаціонарні пункти обігріву, де подорожні можуть зігрітися. Людей, які потрапили в затор і простоюють там понад 40 годин, не залишили в біді місцеві жителі — вони запрошували постраждалих до своїх осель, приносили гарячу їжу та чай.

Упродовж недільного дня та ночі шнекороторні автомобілі та бульдозери очистили 2 км доріг та звільнили зі снігового затору 173 автомобілі, ще понад 120 автомобілів залишаються у сніговому полоні. Пасажирські автобуси відтягли із траси ближче до населених пунктів, де люди могли зігрітися.

Однак навіть потужна техніка не може розчистити ділянку автотраси Київ — Чоп між містами Броди і Буськ, оскільки в цій місцевості сильні вітри утворюють протяги. Транспорт відтягують на узбіччя, а потім розчищають і посипають трасу. Однією смугою автомобілі потрохи рухаються.

Стихія не оминула й інші населені пункти області: через негоду знеструмленими залишається 115 сіл. Бригади ПАТ «Львівобленерго» проводять аварійно-відновлювальні роботи з відновлення енергопостачання. Усі села забезпеченіо автотранспортним сполученням, хіба що ускладнено доїзд до сіл, розташованих в гірській місцевості Золочівського району.

Такої екстремальної поїздки, розповів пан Зиновій, який разом із сином поверталися додому із столиці і простояв у сніговому полоні з минулої п’ятниці, не пригадує за весь водійський стаж, який перевищує тридцять років. Зате, каже, отримав добрий урок: виїжджаючи в дорогу, неодмінно цікавитиметься прогнозами синоптиків, ситуацією на автошляхах і в багажнику авто матиме про всяк випадок теплі речі та мінімальний запас продуктів.

Волинь. Подібне відбувалося у 1960-х!

–У неділю рейсовим автобусом виїхав з Луцька до Львова. Але вже перші кілометри дороги показали: мандрівка легкою не буде. Не через майже суцільну стіну снігу, а через замети, — розповів лучанин Сергій Ліхторович. — Кучугури зупинили великовагові фури. А коли ми десь неподалік Чарукова спробували об’їхати їх, то швидко переконалися, що автобус може опинитися у кюветі. Розвернулися. І, періодично штовхаючи маршрутку, почали рухатися в бік Луцька. Звідти до Львова дістався вже залізницею. Стільки снігу бачив у 1960-х!

Такі самі пригоди очікували і на мого брата, який минулими вихідними відкрив сезон катання на лижах на гірськолижному курорті «Буковель». Але завдяки (хвала прогресу!) мобільному зв’язку та мережі Інтернет його колегам вдалося з’ясувати: швидко вибратися з Карпат не вдасться! Команда зафрахтованої маршрутки прийняла єдино правильне рішення: вибиратися на рідне Полісся залізницею. І тепер замість лижників водій найнятого автобуса везе із Закарпаття до Луцька їхні лижі та черевики.

Внаслідок стихії в окремих районах області на окремих ділянках перемети створили серйозні, а подекуди й непереборні ускладнення для руху транспорту. Крім сил дорожників та комунальних служб, до ліквідації заметів залучено понад півтори сотні рятувальників та шістдесят одиниць пожежно-рятувальної техніки. До рятувальних робіт долучилися і підрозділи Міністерства оборони України, з допомогою важкої техніки яких розчищено чверть сотні кілометрів засніжених доріг.

— Лише наші підрозділи вивільнили із снігових заметів 105 транспортних засобів, зокрема 32 рейсові автобуси та 17 автомобілів «швидкої допомоги», 41 легковик. Аби не допустити подальшого утворення заторів на шляхах, наші підрозділи зсувають сотні тонн снігу з доріг. У всіх районах області задіяно високопрохідну техніку, — розповіла працівник прес-служби майор цивільного захисту ТУ МНС у Волинській області Ірина Варварук. — З огляду на різке погіршення погоди та сильні морози, що наближаються, радимо всім водіям транспортних засобів за можливістю утримуватися від поїздок. Власникам великогабаритних транспортних засобів радимо укомплектувати автомобілі ланцюгами проти ковзання.

Проблемним нині залишається рух нецентральними вулицями обласного центру та багатьох інших населених пунктів. З огляду на це міський голова Луцька Микола Романюк видав розпорядження про тимчасове припинення занять у школах.

На житомирському відрізку траси Київ–Чоп хоч і нема високого снігу, але небезпека аварій залишається. Фото з сайту sai.gov.ua

Тернопільщина. Гарячі пиріжки замовляли?

За минулі вихідні на Тернопільщині випала двомісячна норма снігу. Дошкуляли не лише інтенсивний снігопад, ожеледь, замети, а ще й сильні пориви вітру. Навіть міськими вулицями було надто важко пересуватися: очі заліплював лапатий мокрий сніг, вітер забивав дихання. Така хурделиця виринає хіба що з моїх дитячих спогадів.

Громадський транспорт ходив абияк. Лише 45 відсотків тролейбусів та маршруток обслуговували пасажирів. У понеділок багато тернополян не змогли вчасно дістатися на роботу, на зупинках доводилося мерзнути по півгодини й більше. Чимало з них змушені були йти пішки непочищеними тротуарами, протоптуючи стежки. Деякі таксисти скористалися негодою і вимагали подвійної платні. Кажуть, найбільше розігрався такий апетит у таксистів на залізничному вокзалі: за 5–7 км вони брали 100 грн.

На дорогах області у снігову блокаду потрапили сотні людей та автомашин. Найтяжче було на автошляху Тернопіль — Івано-Франківськ особливо в Бучацькому та Теребовлянському районах. На відтинку між селами Дарахів — Доброполе заблокованими в снігу опинилися понад 200 автомашин.

Саме ця дорога веде на відомий гірськолижний курорт «Буковель». Звідти у суботу ввечері повертався із знайомими голова громадської організації «Файні мандри» Роман Задорожний. Каже, у Карпатах дощило, а через три години вони вже під’їжджали до с. Доброполе Бучацького району й опинилися у довжелезному заторі. Нехай навіть у світлі фар, але посеред ночі стояти у сніговій пастці було моторошно, зізнається пан Роман. Люди виймали лопати, пробували власноруч відкидати сніг, та все марно. Аж через 6 годин нарешті загуркотів трактор, який почав розгортати сніг. Та радості було мало. За 15 годин панові Роману вдалося проїхати лише 7 км автошляху. Так дісталися до с. Стара Брикуля. Податися у вечірній час у дальшу дорогу вже не ризикнули. Вразила доброзичливість і щира допомога місцевих жителів. Кілька господинь запрошували додому погрітися, випити гарячого чаю. «Коли вийняли з кишені гроші, аби розрахуватися за наїдки, — каже Роман Задорожний, — то почули: «Заховайте, а то образимося. Чим можемо, тим і допомагаємо».

Різних людей різного віку рятували і місцеві жителі, і працівники МНС. Скажімо, в кареті швидкої допомоги в снігових заметах біля с. Жабиня Зборівського району заблокованими опинилися двоє двомісячних немовлят. Їх вдалося визволити із холодних тенет і доправити до райлікарні. У сусідньому Козівському районі рятувальники допомогли породіллі. До неї через кучугури не змогли потрапити медики. Тоді працівники МНС жінку з дітьми везли кілька кілометрів до сусіднього села, де на них уже чекала «швидка». Усього за вихідні із снігового полону рятувальники визволили понад 600 осіб.

Тим часом в обласному центрі місцева влада через складні погодні умови та сильні снігопади вирішила припинити на два дні навчання в загальноосвітніх школах. А ось на хлібозаводі у Тернополі довелося скоротити випікання хліба через те, що не можуть доправити його до крамниць.

У Тернополі від 12 грудня чинне розпорядження міського голови про тимчасове обмеження руху великотоннажного транспорту та заборону паркування транспортних засобів на вулицях міста. Щоправда, припарковані у дворах будинків і на узбіччях доріг транспортні засоби заважають-таки комунальникам прибирати сніг.

На дорогах області вдалося ліквідувати деякі затори. Транспортні засоби можуть рухатися до столиці, до Хмельницького, Чернівців, Рівного. Проблеми й надалі залишаються на автошляху Тернопіль — Івано-Франківськ у напрямку Бучача. Важко до полудня було дістатися й до Ланівців і Бродів.

Рівненщина. У машині народився

У двобої зі стихією на Рівненщині умовний результат можна оцінити 50 на 50: життєдіяльність регіону збережена, але дається вона надскладними зусиллями.

У Рокитнівському районі за три кілометри від села Кисоричі бійці МНС буксирували кілька машин, в одній із яких перебувала породілля. Сімейний лікар Володимир Сорока віз жінку із села Борове, що за 30 кілометрів від райцентру, до лікарні, але… потрапив у снігову пастку. Тож, поки розчищали дорогу, лікареві довелося прийняти пологи в машині, а вже рятувальники успішно довезли породіллю й малюка до районної лікарні.

П’ята дитина у Світлани Сукало народилася у надзвичайних умовах. Фото автора

— У Світлани Сукало, так звати породіллю, це п’яті пологи, майже опівночі 15 грудня вона народила хлопчика вагою 3 кілограми 540 грамів. Як назвуть воїна, ще не вирішили, можливо, на честь лікаря, який допоміг хлопчикові з’явитися на світ. Але добре, що все пройшло вдало, — каже начальник лікарні Ігор Богданець. — У понеділок їх уже випишуть.

У Рокитнівському районі сім’ї зазвичай багатодітні, тож мами, які мають досвід попередніх пологів, до лікарні не поспішають, сподіваючись на Всевишнього. Цій жінці він справді допоміг. До слова, вже у понеділок рятувальники буксирували ще два автомобілі з породіллями з сіл Здовбиця Здолбунівського та Половлі Володимирецького районів: на щастя, до лікарень цього разу встигли.

Лише за вихідні МНС-ники визволили зі снігових пасток 153 людини, вивільнили 61 одиницю техніки: з них 11 карет «швидкої допомоги», 10 пасажирських мікроавтобусів, 37 легкових і три вантажні автомобілі. Водіям вантажівок і фур, які все ще перебувають у заторах, бійці МНС роздають чай, бутерброди й пиріжки.

На трасі Київ — Львів сталася пригода з далекобійником із Польщі: його MAN, дощенту завантажений деревним вугіллям, з’їхав на узбіччя. А ось виїхати на дорогу водій уже не зміг. Поки що не допомогли ні машини райавтодору, ні спецавтомобіль із резервного караулу МНС: вони лише розчистили проїзд і зафіксували авто. Тепер його розвантажують місцеві жителі, які оперативно відгукнулися на прохання про допомогу: інакше фура не зрушить із місця. Тим часом польський далекобійник уже дві ночі ночує в радивилівському готелі: епопея визволення із «снігової пастки» триває.

— Ми вдячні жителям краю, які активно допомагають рятувальникам і дорожникам, — каже перший заступник голови облдержадміністрації Анатолій Юхименко. — На вулиці вийшла вся техніка, яка в нас є. На жаль, опівдні в понеділок знеструмленими лишаються ще 24 населених пункти.

Закарпаття. По Тисі «сплавлявся» на авто

Усі гірські перевали, які ведуть із Львівської та Івано-Франківської області в край за Карпатами, вільні для проїзду автомашин. Температура повітря на кожному з них, зокрема на Латірському, Абранському, Яблунецькому й Торунському — 0°, на Ужоцькому — 1° морозу. Покриття автодоріг мокре. Працівники ДАІ УМВС України в Закарпатській області обмежили рух великовагових вантажних автомобілів у напрямку Латірського та Абранського перевалів. Автомобілі відправляли на стоянкові майданчики. Загальна кількість автомобілів на стоянках складає майже 50.

Автомашину, що «скупалася» у вкритій льодом Тисі, ледве витягли. Фото надане ТУ МНС у Закарпатській області

Хоч на вихідних не було снігу, на автошляхах Закарпаття не обійшлося без надзвичайних пригод. У неділю в Рахівському районі на трасі Мукачеве — Рогатин автомобіль, втративши керування на слизькій дорозі, з’їхав у річку Тиса і перекинувся. 38-річний водій-киянин, який перебував за кермом, не постраждав, зміг самостійно вибратися з авто. Проте для вилучення легковика з русла замерзлої ріки довелося вдатися до допомоги рятувальників з селища Ясіня. Застосувавши трос, автокраном витягли понівечений автомобіль із русла ріки.

Працівники ДАІ й МНС попереджають про погану видимість на шляхах та їх обледеніння. Тому в ці дні гаслом усіх водіїв повинно бути: «Уважність, обережність і ще раз уважність».

Буковина. Румунія не приймає

Погіршення погоди, сильні снігові заноси спричинили надзвичайну ситуацію і на перетині кордону з Румунією. Найбільший автомобільний КПП Порубне — Сірет, через який йде основний потік вантажів на Румунію та на Балкани, не працює. Через снігопад і заметіль на трасі Е-85 Сірет — Сучава у неділю румунська сторона прийняла рішення і повідомила про це українську про тимчасове припинення руху вантажних транспортних засобів як на в’їзд, так і на виїзд, повідомляє Держпогранслужба. Враховуючи це, прикордонники радять відкласти найближчим часом поїздки до Румунії, або скористатися пунктом пропуску «Дякове» у Виноградівському районі Закарпатської області. І нагадують водіям обов’язково обладнати автотранспорт зимовими шинами, ланцюгами, лопатами та іншим обладнанням на випадок потрапляння у снігові заноси.

ДАІ ЗАСТЕРІГАЄ

У 8 областях обмежено рух автотранспорту

За дві доби в Україні у снігові затори потрапило більше тисячі автомобілів. Для попередження подальшого утворення заторів і взагалі у зв’язку з негодою ДАІ закликає водіїв не вирушати в подорож по таких трасах.

Львівська область:

М-06 Київ–Чоп, 439-450 км — для усіх видів транспорту

Н-02 Львів–Тернопіль — для всіх видів транспорту

Н-17 Львів–Радехів–Луцьк, 59–61км — для всіх видів транспорту

Р-39 Броди–Тернопіль, 16–22, 23–28 км — для всіх видів транспорту.

Івано-Франківська область:

М-12 Стрий–Тернопіль–Кіровоград–Знам’янка, — для вантажного транспорту

Н-09 Мукачеве–Львів, 209 +403 — 388 +396 км — для вантажного транспорту

Н-10 Стрий–Чернівці–Мамалига, 18 +330 — 206 +402 км — для вантажного транспорту

Н-18 Івано-Франківськ–Тернопіль, 0 +000 — 30 +740 км — для вантажного транспорту

Р-20 Снятин–Тязів, 0 +000 -73 +400 км — для вантажного транспорту

Р-24 Татарів–Кам’янець-Подільський, 136 +623-172 +191 км — для вантажного транспорту.

Вінницька область:

всіма дорогами загального користування — для вантажного і пасажирського транспорту.

Рівненська область:

Р-26 Острог–Кременець–Почаїв–Радивилів в межах Острозького (км 4–9) і Радивилівського районів (км 111–118) — для усіх видів транспорту.     

Через снігові заноси ускладнено, а в окремих випадках обмежено рух транспорту на місцевих автодорогах у межах Березнівського, Гощанського, Дубровицького, Дубенського, Демидівського, Зарічненського, Млинівського, Острозького і Рокитнівського районів.

Чернівецька область:

М-19 Даманове — на Брест–Ковель–Чернівці–Тереблече, 448–542 км — для вантажного транспорту

Н-03 Стрий–Івано-Франківськ–Чернівці–Мамалига, 206–290 км — для вантажного транспорту

Н-03 Житомир — Чернівці, 303–350 км — для вантажного транспорту

Р-63 від Н-03 — Данківці–Вартиківці–КПП Сокиряни — для усіх видів транспорту.

Тернопільська область:

М-12 Стрий–Тернопіль–Кіровоград–Знам’янка, 116–125, 163–164 км — для усіх видів транспорту

М-19 Даманове–Ковель–Чернівці–Тереблече, км 309–312 — для усіх видів транспорту

Н-18 Івано-Франківськ–Бучач–Тернопіль, 80–95 км — для усіх видів транспорту

Р-39 Броди–Тернопіль, км 40-55 — для усіх видів транспорту

Р-41 обхід Тернополя, км 20-27 — для усіх видів транспорту

Р-43 Тернопіль (між М-19)–Ланівці (до Р-32), км 25-30 — для усіх видів транспорту

Р-32 Кременець–Біла Церква–Ржищів, км 2–16 — для усіх видів транспорту.

Волинська область:

Н-17 Львів–Радехів–Луцьк,114 — 115 км — для вантажного транспорту

Р-14 Луцьк–Любешів–Дольськ, 5 — 6, 27-28, 42-43 км — для вантажного транспорту

М-19 Доманово–Ковель–Чернівці–Тереблече, 154–156 км — для вантажного транспорту

Т-03-03 Луцьк–Радомишль–Демидівка на Дубно, 8–18 км — для вантажного транспорту. Також частково обмежено рух вантажного транспорту на місцевих дорогах.

Хмельницька область:

М-12 Стрий–Тернопіль–Кіровоград–Знам’янка, км 191 +400 + 332 +050 — для вантажного транспорту

Н-03 Житомир–Чернівці, км 95 +804 + 302 +960 — для вантажного транспорту

Р-48 Кам’янець–Подільський–Сатанів–Війтівці–Білогір’я, км 0 +094 — 158 +264 — для вантажного транспорту

Т-23-08 Гуків–Дунаївці–Могилів-Подільський, км 0 +000 — 108 +500 з 11.20 — для вантажного транспорту.

Добірку підготували Оксана МЕЛЬНИК, Микола ШОТ, Валерій МЕЛЬНИК,
 
Інна ОМЕЛЯНЧУК, Василь БЕДЗІР, Лариса КОНАРЕВА, «Урядовий кур’єр»