ВІДПОЧИНОК 

На Волині навчилися не тільки оздоровлювати людей, а й наповнювати скарбницю за рахунок ароматів лісового повітря, хороших ранків та чистих пляжів

Валерій МЕЛЬНИК,
«Урядовий кур’єр»
(фото автора)

Коли від випарів міського бітуму виїжджаєш до лісу — раптом починаєш відчувати запах хвої, аромат татарського зілля… У місцях, де ще може бути Тиша, життя відразу нагадує про свою скороминучість і особливу цінність усього, що подароване матінкою-природою.

Особливо щедрою вона виявилася до Волині. Творець щедро наділив її сотнями і сотнями тисяч гектарів соснових та дубових лісів, майже трьома сотнями озер та понад сотнею — річок.

На території області  є десятки музеїв, а також скансен у селі Рокині  Луцького району, де разом із місцевими козаками можна  взяти участь у фольклорних свят 

— Усе це рекреаційний потенціал, який нині волиняни дедалі активніше використовують не тільки для власного відпочинку, а й для оздоровлення гостей із усієї України та з-за кордону, — вважає голова облдержадміністрації Борис Клімчук. — Але все це багатство маємо використовувати так, щоб зберегти його для нащадків!

Приготовлена на відкритому вогні грибна юшка має особливий, притаманний «польовим» стравам аромат

Із кількох великих озерних груп, які споконвіку є своєрідними блакитними очима волинської землі, нині особлива увага влади прикута до Шацьких озер. Під постійним контролем місцевої виконавчої влади і працівників однойменного національного природного парку тут — питання екології. Особливо — охорона чистоти озера Світязь, яке визнано одним із семи природних чудес України. На берегах його стало значно чистіше, ніж це було ще десяток літ тому.

 Свіжі лісові ягоди дають змогу додатково оздоровити організм і запастися вітамінами

— Досягли цього за рахунок введення плати за відвідування рекреантами та туристами території національного парку. Зібрані кошти дають змогу на літній час наймати десятки додаткових прибиральників і щоранку вивозити десятки тракторів сміття на полігон твердих побутових відходів, — розповів голова Шацької райдержадміністрації Володимир Найда. — А нині за підтримки уряду будуємо автомобільну дорогу навколо Світязю завдовжки понад тридцять кілометрів. Готуємося ще до одного масштабного будівництва: спорудження каналізаційного колектора у селі Світязь. Введення його в експлуатацію створить у цьому населеному пункті умови відпочинку якісно нового рівня…

Особливо популярним у волинян  і гостей краю є сімейний відпочинок на озері, Світязь, яке визнано одним із семи природних чудес України

Лише у трьох районах — Шацькому, Турійському та Старовижівському — є нині 256 баз відпочинку, що одночасно можуть прийняти понад п’ять тисяч туристів.

Продаж можливостей побачити, як уранці сходить сонце над озером, осідає ранковий туман, ростуть гриби і ягоди чи грає голуба озерна хвиля, стає в регіоні дедалі серйознішим бізнесом. Який у свою чергу вже почав працювати на зміцнення місцевих бюджетів.

Особливих емоцій додає зустріч із невеликим лісовим гризуном — білкою

Таким чином запах живиці на озерних берегах Волині нині виступає активним економічним каталізатором. Адже у тому ж Шацькому районі курортники минулого року дали не тільки заробіток місцевим підприємцям, а й понад дев’ять мільйонів гривень податків. Якщо не підведе погода, не гіршим має бути і цей рік.