Зухвала диверсія, а саме так кваліфікують фахівці теракт, який 20 січня скоєно на залізничному шляхопроводі у Розівському районі Запорізької області,  обурила запоріжців. Вибухом силою 100 кг тротилу  зруйновано залізничний міст на дистанції Розівка — Комиш-Зоря, через що було заблоковано сполучення  на залізничній гілці Пологи — Комиш-Зоря — Волноваха, яка донедавна залишалася  чи не єдиним  на залізниці транспортним   коридором до  прифронтового Маріуполя.

Через рейкову війну посилили охорону

За інформацією обласної прокуратури, вибух стався саме тоді, коли до місця наближався товарний по?тяг, завантажений залізною  рудою. Машиніст із кабіни побачив вибух і застосував екстрене гальмування, втім локомотив і кілька вагонів усе-таки проскочили  ділянку розірваних рейок. У результаті 18 із 55 вагонів зійшли з рейок і перекинулися. На щастя, в епіцентрі вибуху не було людей, і машиніст також не постраждав.

 Слід зазначити, що схожий теракт злочинці скоїли на залізничному мосту поблизу Оріхова торік 24 червня. Дивом обійшлося без жертв, бо вибух пролунав за лічені хвилини після того, як там пройшов пасажирський поїзд. Тоді правоохоронці затримали диверсантів за два тижні  слідчо-розшукових дій. Нині ж, як повідомлено на сайті   СБУ, фахівці  вже вийшли на слід диверсантів, і їх затримання — питання часу.

 Ще один вибух, що стався  днями  у Запоріжжі  в одному із  відділень  неплатоспроможного банку, очевидно, за задумом його виконавців,  мав посіяти паніку серед жителів обласного центру. На щастя, ніхто не постраждав. А запоріжці  сприйняли ситуацію з належною витримкою і без занепадницьких настроїв.

Тим часом СБУ розгорнула в Запорізькій області  контртерористичну операцію, а правоохоронці спільно з активістами  вживають  необхідних заходів  задля убезпечення стратегічних об’єктів. Зокрема у Запоріжжі бійці  Нацгвардії  спільно з представниками  місцевих громадських організацій цілодобово патрулюють  мостові переходи через Дніпро — мости Преображенського та арочний, а також греблю Дніпрогесу. На цих та  всіх  інших об’єктах  встановлено відеоспостереження.

СБУ вже вийшла на слід диверсантів, які влаштовують «рейкову війну» на Запоріжжі. Фото з сайту for-ua.com

Область без керівників і… зарплат

На чолі потужного  промислового регіону досі немає офіційно призначеного керівника. А обов’язки голови ради безпеки регіону виконує перший  заступник голови ОДА Григорій Самардак, який, до речі, єдиний із заступників залишається в строю. Він нарешті отримав помічника. Заступник з гуманітарних питань Едуард Гугнін із Запорізького національного університету зараз проходить стажування. Досі  знеголовлені й райдерж?адміністрації області.

«У Запорізькій області знову немає голови облдержадміністрації. Нам не страшно. Але питання в іншому», — написав на своїй сторінці  у соціальній мережі координатор авторитетної в обласному центрі громадської організації  «Самооборона Запоріжжя» Сергій Тіунов і закликав громадськість долучитися до вирішення питання про призначення голови ОДА, створивши Комітет з призначення народного голови області.

Саме брак належної уваги центральної влади, вважають  запоріжці, призвів до того, що працівники  бюджетної сфери, зокрема  лікарі, вчителі  не отримали вчасно зарплату, яку їм мали б виплатити ще 10 січня. Цільова субвенція не надійшла з Києва, повідомив  голова постійної депутатської комісії з соціально-економічного розвитку, бюджету і фінансів Віктор Великий.  Аванс 32 мільйони гривень із 60 необхідних  виплатили з міського бюджету, хоча вже час отримувати зарплату.

Промисловість працює

Доки стабільно працюють промислові підприємства,  наповнюватиметься і місцевий бюджет. Чималий внесок у міську скарбницю роблять МК «Запоріжсталь» та «Мотор Січ». Попри  тривожну ситуацію на «Запоріжсталі», про що наша газета вже інформувала читачів, коли юрба молодиків кілька разів намагалася заблокувати роботу підприємства,  трудовому колективу вдалося подолати труднощі. За повідомленням прес-центру підприємства, металурги протягом 2014 року підвищили виробничі показники (приріст виробництва чавуну становив 9,1%, сталі — 3,8%, прокату — 5%), зробили внесок у розвиток виробництва, запровадивши енергоощадні технології, й на 13% скоротили використання  природного газу.

Ситуацію на інших  підприємствах ГМК Запоріжжя  та області можна назвати стабільною, а на Запорізькому залізорудному комбінаті у Дніпрорудному  навіть успішною: цими днями тут урочисто святкують ювілейну дату.

Оптимізму додають і новини з «Мотор Січі». Окрім того, що підприємство виконує держзамовлення для Міноборони України, тут уперше вдалося підписати контракт з австрійською компанією «Даймонд Ейркрафт». На місцевому аеродромі керівники проінспектували перший випробувальний політ  австрійського літака із встановленим на ньому двигуном запорізького виробництва. Із замовленнями у трудового колективу є робота.

На жаль, належним завантаженням виробничих потужностей не може похвалитися  Запорізький автомобільний завод. Торік у грудні з його конвеєра зійшли лише… три автівки. Загалом за результатами 2014 року ПАТ «ЗАЗ» скоротило виробництво  на 35%, випустивши   трохи більш як 13 тисяч автомобілів.

Настрої залишаються патріотичними

Нащадки славних козаків Хортиці врешті позбулися кількох пам’ятників Леніну і довели, що радянське минуле та комуністична ідеологія залишаються в минулому. Високий патріотизм у час нелегких випробувань запоріжці виявляють у реальних справах. Воїни з області стійко переносять усі фронтові труднощі й ладні віддати життя за Батьківщину. Криваві жнива війни вже забрали 64(!) найкращих з них. Сотні людей приходять із квітами і свічками  до Меморіалу Героїв АТО у запорізькому парку Металургів, аби вклонитися пам’яті загиблих. Також доглядають могили героїв на місцевому та Кушугумському цвинтарях. Нагадаємо, що  на останньому знайшли вічний спокій 50 доки ще не встановлених  воїнів  з Іловайського котла.

Волонтери продовжують забезпечувати  українських воїнів-захисників усім необхідним. Будь-яку потребу намагаються задовольнити у найкоротший термін. Зокрема за лічені години «кіборгам» — захисникам донецького аеропорту, яких окупанти почали травити отруйними речовинами,  доправили необхідні протигази, подолавши чимало  бюрократичних перепон. До операції, в якій брала участь власкор «Урядового кур’єра», долучилися  представники ради безпеки регіону, керівництво одного з металургійних підприємств (яке надало ці засоби захисту), а волонтери якнайшвидше передали їх воїнам.

Запоріжці підтверджують патріотизм і запевняють, що свою землю ворогові не здадуть.