Президент України Володимир Зеленський під час зустрічі із представниками ЗМІ за підсумками переговорів із Прем’єр-міністром Республіки Польща наголосив, що це перший візит Дональда Туска на посаді голови уряду до держави поза межами Євросоюзу. «Ми дуже цінуємо цей вибір — вибір бути в Україні. Вибір Польщею України», — сказав він.

Президент подякував Польщі та всьому польському народові за підтримку, яка допомогла українцям вистояти в повномасштабній російській війні.

«Є новий польський оборонний пакет. Ми цінуємо таку незмінну допомогу. Є нова форма нашої взаємодії заради більшого масштабу закупівель зброї для українських потреб. Це польський кредит для України. Обговорили ми сьогодні і можливості щодо спільного майбутнього виробництва зброї, — повідомив Президент України. — Вдячний за готовність розпочати роботу щодо двосторонньої угоди між нашими державами. Та впевнений: угода може бути дуже амбітною, саме такою, якої потребують наші народи».

Дональд Туск і Денис Шмигаль домовилися посилювати двостороннє міжурядове співробітництво. Фото з Урядового порталу

Лідери обговорили ситуацію на кордоні між Україною та Польщею. Глава держави акцентував на важливості долати разом будь-які проблеми — максимально прагматично, заради спільних інтересів.

«Ми обговорили з паном Прем’єр-міністром, що на рівні урядів наших держав можна розв’язати всі критичні питання, які є. І робота над цим почнеться вже найближчим часом», — зауважив Президент.

Співрозмовники також приділили увагу питанню співпраці в енергетичній галузі, можливості збільшення та зміцнення енергетичного потенціалу.

«Це стосується зокрема і розширення відповідної інфраструктури енергетичних зв’язків між Україною та Польщею. Наші урядовці це все опрацюють», — заявив Володимир Зеленський.

Глава держави обговорив з польським Прем’єром рух України до Європейського Союзу, зокрема обмін досвідом взаємодії з європейськими інституціями.

Володимир Зеленський запросив польський бізнес узяти участь у відновленні країни після бойових дій: «Маємо повне взаєморозуміння з паном Прем’єр-міністром щодо такої спів­праці й підтримки українського та польського бізнесів. Будемо разом вільними — Україна та Польща».

Дональд Туск зауважив, що в Польщі всі політичні сили поділяють переконання, що Україну потрібно підтримати всіма доступними засобами в боротьбі з російською агресією. «Польща намагатиметься допомогти в усіх аспектах процесу вступу в ЄС так, щоб повне членство України в Євросоюзі швидко стало фактом. Ми співпрацюватимемо в усіх інших форматах, тому я повідомив пана Президента, що Польща приєдналася до Спільної декларації G7, яку було сформовано на саміті НАТО у Вільнюсі», — зазначив очільник уряду Польщі. Він наголосив на важливості українсько-польських бізнес-проєктів, спільних інвестицій у виробництво зброї й амуніції та повідомив, що Польща планує взяти участь у відбудові України і польський уряд призначить уповноваженого, який відповідатиме за це питання.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль та Прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск під час зустрічі обговорили багато питань двосторонньої співпраці.

«Україна та Польща перезавантажують міжурядові відносини. Перезавантаження відбувається на умовах рівності та взаємодопомоги на умовах партнерства та спільної мети — незалежності й добробуту наших країн», — підкреслив Денис Шмигаль.

Сторони домовилися посилювати двосторонню міжурядову співпрацю, зокрема проводити координаційні міжурядові зустрічі та активізувати роботу між­урядової комісії. Глави урядів обговорили питання безперешкодного руху товарів через спільний кордон.

«Вважаємо, що на сьогодні питання вирішено, кордон розблоковано, а спільна робота дає результат. Україна запропонувала механізм верифікації експорту агропродукції відповідно до рішення Єврокомісії. Цей механізм уже ефективно працює з Румунією і Болгарією, і ми пропонуємо його використовувати в наших взаємовигідних відносинах», — зазначив Денис Шмигаль.

Обговорено запровадження спільного прикордонного контролю та модернізацію пунктів пропуску, а також створення ще чотирьох нових пунктів пропуску на додачу до вже наявних 14.

Денис Шмигаль запропонував польському бізнесу долучатися до будівництва автобану Краковець — Львів — Броди — Рівне на концесійних умовах. Дональд Туск підтримав цю ініціативу.

Україна нині — щит Європи. Це щит проти російського імперіалізму, варварства, авторитаризму. «Від того, наскільки міцним буде цей щит, наскільки сильна буде Україна, залежить безпека всіх європейських країн», — підкреслив Денис Шмигаль.

Як зауважив очільник українського уряду, за 698 днів від початку повномасштабної війни Польща надала Україні озброєння і техніку на суму майже 3,5 млрд доларів. «Ідеться про сотні танків, літаки, гелікоптери, системи ППО, зенітно-ракетні комплекси, БМП та БТР, протитанкові засоби, артилерію та боєприпаси», — зазначив Денис Шмигаль.

Глава уряду України подякував за надання нового пакета військової допомоги й зауважив, що це ще більше посилить двосторонню співпрацю в оборонній галузі.

Джерело:  Офіс Президента Департамент  комунікацій  Секретаріату КМУ