ЗОНА РИЗИКУ

На офіційному обліку перебуває понад 700 тисяч українців

Туберкульоз - хвороба планетарного масштабу, щороку вона вражає 9 млн населення, з них майже 3 млн помирають. Це більше, ніж від СНІДу, малярії, грипу та інших інфекцій разом узятих.

В Україні епідемічний поріг зафіксовано у 1995 році, а два роки тому Міністерство охорони здоров'я заявило про надзвичайну ситуацію - масштаби поширення захворювання, а, як наслідок, смертність та інвалідність становлять реальну загрозу для національної безпеки. Серед пострадянських країн лише Росія випереджає Україну за темпами поширення епідемії туберкульозу.

Підстави для занепокоєння

Цього року добігає завершення чинна Загальнодержавна програма протидії захворюванню на туберкульоз. Утім, за словами представників Коаліції організації "Зупинимо туберкульоз разом", уроки впровадження попередніх загальнодержавних програм змушують громадськість критично ставитися до готовності держави повною мірою задовольнити потреби боротьби із туберкульозом. Високий рівень поширеності хіміозистентного туберкульозу та поєднаної патології туберкульоз/ВІЛ, відсутність стовідсоткового контролю за прийомом хворими ліків, украй низький рівень фінансового забезпечення протитуберкульозних заходів з державного та місцевих бюджетів, невідповідність чинної практики профілактики, виявлення та лікування туберкульозу міжнародним стандартам, низька обізнаність населення дають підстави для занепокоєння, стверджують представники громадськості.

Вийти з "чорного списку"

Щорічно профілактичними флюорографічними обстеженнями охоплюються одні і ті самі контингенти населення, оскільки групи ризику формуються формально: до них включають лише тих, кого легше обстежити. Навіть за таких умов, із запланованих, наприклад, у 2008 році 29 млн профобстежень понад 2,3 млн осіб залишилися не охопленими ними. Таким чином, формується великий прошарок населення, що не обстежується протягом 10 років і більше.

Окрім того, в Криму, на Волині і Хмельниччині немовлятам не проводять щеплення від туберкульозу, оскільки старі запаси вакцини закінчилися, нові - не надійшли.

Щоб вивести Україну з "чорного списку" держав із високим рівнем захворювання на туберкульоз, Прем'єр-міністр Микола Азаров підписав розпорядження, яким МОЗ доручено подати на розгляд Кабміну проект Загальнодержавної програми протидії захворюванню на туберкульоз у 2012-2016 роках.

Нещодавно Кабмін ухвалив постанову, якою передбачено підвищення посадових окладів на 30% та 60% тим категоріям медичних працівників, які здійснюють діагностику та надають лікувально-профілактичну допомогу хворим на заразну форму туберкульозу. Для таких працівників також запроваджується нова надбавка за тривалість безперервної роботи у розмірі до 60% посадового окладу. Встановлено відповідні надбавки і для медичних працівників, що надають лікувально-медичну допомогу хворим на активну форму туберкульозу.

Рішення саме на часі. Адже, за словами завідувача кафедри фтизіатрії Національного медичного університету ім. О. Богомольця, доктора медичних наук професора Василя Петренка, до цієї постанови вакансії у фтизіатрії становили тисячу лікарських місць. Війна із сухотами - справа не тільки благородна, але й небезпечна. У 2009 році 580 медичних працівників самі захворіли.

До боротьби з цією хворобою в Україні долучилася і світова спільнота. Глобальний фонд з боротьби зі СНІДом, туберкульозом та малярією ухвалив рішення виділити Україні $ 95 млн на боротьбу з туберкульозом. Програма розрахована на 5 років. Україна вже отримала перший транш - і $ 7 млн. У 2011 році очікується ще один - у розмірі $ 5 млн. Перша фаза допомоги передбачає отримання $ 29 млн упродовж найближчих двох років. Проте, вважають фахівці, виділені міжнародним співтовариством кошти працюватимуть, якщо буде забезпечена прозорість їх використання та орієнтація на кінцевий результат, на хворого, а не на ліжко-місце.

ТРЕБА ЗНАТИ

Джерело інфекції - хвора людина на відкриту бактеріальну форму туберкульозу, 55 видів тварин, 25 видів птахів, а також заражені продукти тваринного і рослинного походження, грунт, органічні і неорганічні речовини.

Найчастіше зараження туберкульозом відбувається повітряно-крапельним, повітряно-пиловим, рідше харчовим, контактно-побутовим шляхами. Інфікування може відбуватися під час безпосереднього контакту з хворим і опосередковано (через забруднені предмети побуту - книжки, рушники, посуд, харчові продукти, особливо молочні). За добу хворий з легеневою формою сухот виділяє 15-20 млн бактерій, одна хвора людина може інфікувати за рік 10-15 осіб.

Збудник туберкульозу при ультрафіолетовому опромінюванні гине через 2-3 хвилини, кип'ятінні - протягом кількох хвилин.

Основні симптоми захворювання: постійна слабкість, підвищена температура тіла, втрата ваги, погіршення апетиту, підвищена пітливість, утруднене дихання, біль у грудях, кашель понад два тижні, наявність крові у мокротинні, що виділяється при кашлі.

Для профілактики туберкульозу обов'язково потрібна вакцинація дітей (на 3-5 день життя в пологовому будинку) і їх ревакцинація у віці 7, 14 років.

Обстеження та лікування туберкульозу в Україні безкоштовне. На весь період лікування за ним зберігається місце роботи.

Ця хвороба виліковна! Повне одужання можливе за умови раннього виявлення захворювання, суворого дотримання режиму лікування та рекомендацій лікаря.

Туберкульоз не виліковується, якщо перервати лікування, вживати протитуберкульозні препарати хаотично, зловживати алкоголем, наркотичними засобами, через що розвивається така форма туберкульозу (хіміорезистентна), яка не піддається лікуванню протитуберкульозними препаратами.