На головній вулиці міста обласного центру відбулася акція «Миколаїв — за безбар’єрність», мета якої — довести жителям важливість створення доступного середовища для осіб з особливими потребами. Першим кроком тут має стати обладнання безпечних з’їздів на пішохідних переходах і встановлення зручних пандусів біля об’єктів громадського користування.

Ініціювали акцію члени робочої групи проекту «Школа державного управління» Наталія Кучеренко, Оксана Ликаренко, Дмитро Бачинський та Юрій Пильо. Допомогли реалізувати ідею громадські організації «Миколаївський міський фізкультурно-оздоровчий клуб інвалідів «Вікторія» та «Союз організацій інвалідів», а також небайдужі городяни.

До участі в акції долучилися Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич, його заступники, керівники міських управлінь, які сіли в інвалідні візки, аби відчути всі незручності такого пересування містом.

— Інфраструктура Миколаєва не пристосована для людей на інвалідних візках, — констатував Олександр Сєнкевич. — Мені, здоровій людині, було дуже складно потрапити пандусом до магазину чи аптеки, долати високі бордюри. Доводилося звертатися по допомогу до перехожих.

Спробувавши проїхати Миколаєвом на візку, міський голова на собі відчув, як це важко і незручно, коли не створено належних умов. Фото надане автором

В обласному центрі нині проживає понад 28 тисяч громадян з обмеженими можливостями, з яких 780 мають інвалідні візки, ще 700 їх потребують. Пересуваються з їхньою допомогою лише 380 чоловік. Причина у незручних умовах для такого руху, адже більшість об’єктів не пристосована для інвалідів, які почуваються некомфортно й незатишно на вулицях Миколаєва. Радник міського голови Ольга Виноградова підкреслила, що більшість бордюрів в обласному центрі — це основна перешкода під час пересування людей з особливими потребами. Навіть на тих об’єктах, де створено доступні умови, вони не відповідають нормам і небезпечні для здоров’я людей на візках. Влада має на це зважати і докласти зусиль, аби поліпшити ситуацію.