ОБЕРЕЖНІШЕ!

Жителі столиці зазнають поразки у двобої  з ожеледицею — кількість потерпілих зростає

Ліна ПАРТОЛЕНКО
для «Урядового кур’єра»

Неширокий крок, повільний темп і мінімальний відрив ступні від поверхні землі. Здається, всі ознаки старечої ходи. Однак у столиці такий метод пересування найактуальніший для осіб будь-якого віку, адже ми — в умовах тотального обледеніння. Ще на додачу — бурульки і брили снігу над головою, на яких теж треба зосереджувати свою увагу. Втім, не кожному вдається на всі сто бути обачним та обережним…

У Києві 11 571 особа постраждала від ожеледиці, з них — 901 дитина. Ще один місяць холоднечі попереду, а отже можливість травмуватися на вулиці. Медики визнають стабільність потоку киян із пошкодженнями різноманітного характеру, однак ситуацію критичною не називають. «Медичні заклади наразі в змозі впоратися із постраждалими, які звертаються по невідкладну допомогу до травмпунктів або за телефоном 103», — розповідає заступник начальника головного управління охорони здоров’я Київської міськдержадміністрації Алла Арешкович.

Але є й ті, хто вже ніколи нікому не зателефонує. «Цієї зими в грудні від падіння крижаної брили  померла 49-річна жінка. Трапилося це в Шевченківському районі. Загалом за два останні місяці від бурульок постраждало 48 осіб.

Остання пригода сталася 23 січня. 25-річна жінка-двірник травмувалася, коли збивала бурульки. Наразі вона у відділенні нейрохірургії зі струсом мозку», — поінформувала посадовець.

Зібрали свій «урожай» і морози: 164 особи звернулися до лікарів із переохолодженнями,  25 — померли. Алла Арешкович зазначає, що близько 90% тих, хто страждає від холодів, —  особи без постійного місця проживання. «Ще наприкінці жовтня в Києві загинув чоловік 65 років від переохолодження. Він пішов з життя у кареті «швидкої допомоги», коли його везли з Центрального вокзалу», — каже вона.

Медики зафіксували, що основна кількість пацієнтів скаржиться на травми верхніх та нижніх кінцівок унаслідок падінь. Випадків переохолодження, ураження бурульками і сніговими брилами менше. Радує те, що цієї зими не було збільшення ДТП. Водіям рекомендують і надалі виважено ставитися до несприятливих погодних умов.

Ще з перших морозів у столиці працюють пункти обігріву. Лікарі наполегливо радять не лишати їх поза увагою, адже тут двері відкриті кожному, хто замерз. Вони вкотре наголошують, що алкогольні напої не здатні зігріти. «Мало того, що алкоголь взагалі не сприяє обігріву, то ще й притупляє самооцінку свого стану. Дещо інше скажу про глінтвейн. Червоне вино з травами покращує і відновлює кровообіг. На жаль, у Києві глінтвейни не варять. А вдома раджу не забувати про малину і калину», — дає рекомендації пані Алла.

Особливо обережними варто бути людям похилого віку та батькам, чиєму чаду ще не виповнилося одного року. Їм бажано уникати низьких температур, які супроводжуються сильними вітрами. Медики попереджають, що така погода взагалі небажана для прогулянок. Щоденну дозу кисню зможе забезпечити часте провітрювання кімнати. Щодо любительок чобітків на підборах, то їм краще замінити його на взуття з пласкою підошвою. Загибель людини — страшна трагедія. Тому всім особливо важливо не бути байдужим до співмешканців великого зледенілого міста. «У будь-якому разі потрібно запропонувати свою поміч постраждалому. Допомогти піднятися, якщо людина впала, відвести її в безпечне місце, викликати карету «швидкої», — радить Алла Арешкович.