АКТУАЛЬНО

У Фейсбуці Микола Азаров пояснив, як негода впливає на стан шляхового господарства країни  

Цьогоріч дорожньо-транспортним службам належить виконати дуже великий обсяг робіт для поліпшення якості доріг. Про це Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив у ході традиційного вже спілкування з користувачами соціальної мережі Фейсбук.

«Дорогам в Україні приділяється велика увага. Не завжди, звичайно, вистачає коштів, і іноді доводиться латати діри, що викликає абсолютно справедливі нарікання наших громадян. Але цього року перед дорожниками поставлено дуже великі завдання, і я думаю, їх буде виконано», — зазначив Микола Азаров.

Але ж гарні й сучасні дороги потрібні не лише Києву, а й будь-якому іншому населеному пункту нашої країни, особливо зараз, коли закінчується така складна зима. «Що я маю на увазі під складнощами цієї зими? Перш за все, велику кількість коливань від мінуса до плюса. Поясню на прикладі: плюс — сніг розтанув, вода потрапила в тріщину на дорозі; мінус — вода замерзла, перетворилася на лід, тріщина розширилася; проїхала машина — тріщина стала ще більшою, а потім знову плюс і мінус. Унаслідок цього відбувається дуже швидке руйнування дорожнього полотна. І тут можна багато нарікати на те, що у нас погано роблять дороги. Але річ насамперед у нестачі грошей для будівництва гарних доріг: створювати хорошу подушку, робити необхідну кількість водостоків, ухилів і, звичайно, нормальне покриття. Така дорога коштує дуже дорого», — пояснив Микола Азаров.

Він зазначив, що в Україні протягом останніх двох років будівництво доріг здійснювалося за новою технологією. «Подивимося, наприклад, як працюватиме покриття на трасі Київ — Житомир і на цілому ряді інших доріг, де протягом останніх двох років будівництво йшло за новою технологією», — розповів Микола Азаров.

Про «швидкі» та кредити

Багато й інших актуальних тем порушив глава уряду у віртуальній бесіді. Так, він заявляє, що кваліфікація медиків є важливою складовою реформування медичної галузі.

З 1 січня набрав чинності Закон «Про екстрену медичну допомогу», і в країні розпочато стартовий етап його реалізації. «Цей період, протягом якого буде проходити впровадження цього Закону, покаже, наскільки він потребує вдосконалення», — продовжив медичну тему Микола Азаров.

До позитивів він зарахував створення централізованих диспетчерських центрів, оснащення машин «швидкої допомоги» приладами GPS, створення станцій екстреної допомоги у великих містах, де будуть машини «швидкої допомоги» в режимі очікування. Оновлюються й технічні засоби в «швидкій допомозі», з’являються нові машини, обладнані сучасними апаратами, оснащені набором необхідних ліків. «І так буде далі проходити весь час реалізації цього закону», — запевнив Прем’єр.

Масштаб проблеми в сфері екстреної медицини дуже великий: в Україні більшість машин «швидкої» практично без будь-якого спеціалізованого обладнання експлуатується вже понад два десятки років, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

Микола Азаров пояснив, що практична реалізація закону не така швидка, як цього хотілося б: «Все впирається в брак фінансових ресурсів, але ця робота наполегливо проводилася у минулому році, буде проводитися і в цьому».

Вкотре Прем’єр-міністр запевнив, що малому і середньому бізнесу надаватимуться кредити з низькими відсотковими ставками, як це передбачається Державною програмою  активізації розвитку економіки на 2013—2014 роки.

На запитання користувача мережі: чи будуть надаватися кредити і мікрокредити малим підприємцям під невисокий відсоток для розвитку вже існуючого та створення нового бізнесу, Микола Азаров відповів: «Так, будуть, і така програма вже перебуває на стадії завершення розробки».

Нові технології покликані поліпшити якість доріг. Фото Володимира ЗAЇКИ

Виборці мають знати

За останні три роки Кабінет Міністрів не придбав жодного дорогого автомобіля. За словами Прем’єр-міністра, уряд також заборонив купувати дорогі автомобілі всім бюджетним організаціям.

«Діє режим суворої економії. А коли десь є спроби окремих чиновників це робити, то, по-перше, вони не проходять через органи Казначейства, а, по-друге, чиновник після такої спроби звільняється із займаної посади», — наголосив Микола Азаров.

За минулі роки складно було вирішувати такі питання, коли йшлося про міських голів, тобто обраних керівників. «Там ми не пропускали оплати, але щодо такого посадовця Кабінет Міністрів не має права приймати адміністративні рішення, тут справа за виборцями. Тому якщо у вас є конкретне повідомлення і конкретна інформація, надішліть: реакція буде такою, про яку я вже сказав», — відповів на одне із звернень Микола Азаров.

Прокоментував він і рішення незалежного європейського суду про відхилення позову Юлії Тимошенко до Миколи Азарова. Вона звернулася до німецького суду з вимогою заборонити чинному Прем’єру поширювати інформацію про її причетність до злочинів Павла Лазаренка та виплати їй 300 тисяч євро завданих збитків.

Микола Азаров відповів, що збирається подавати зустрічний позов за наклеп і завдання моральної шкоди. Він розповів, що не знав про той позов у суді міста Гамбурга. «А коли мені про це повідомили, і тим більше про суму за так званий моральний збиток, я був щиро здивований. Я був упевнений у своїй правоті, бо моє інтерв’ю німецькому телеканалу ARD обгрунтовував на наявних документальних матеріалах американської юстиції. Їх було необхідним чином завірено та підтверджено відповідними печатками й підписами тамтешніх посадовців. Тому я нітрохи не сумнівався в автентичності цього документа, і, природно, що суд Гамбурга відмовив у позові Тимошенко, і підтвердив правоту моїх висловлювань», — констатував Микола Азаров.

Виплати поновлять

Запевнив Микола Азаров у наведенні ладу в сфері соціальних виплат: «За минулий тиждень до мене практично перестали надходити звернення про затримки виплат зарплати, соціальних виплат. На мій погляд, це свідчення того, що порядок наведено у цій сфері, а там, де є окремі випадки, вони досить оперативно виправляються».

Залишається, за його словами, лише проблема невиплати зарплати господарськими підприємствами, іноді тими, які виконували замовлення державних організацій і вчасно не розплатилися зі своїми підрядниками: «Зараз така інформація збирається і, поза сумнівами, рішення буде знайдено».

Повідомив Микола Азаров і про відновлення найближчим часом компенсаційних виплат вкладникам Ощадбанку колишнього СРСР: «Хто отримав відповідну пластикову картку як вкладник банку колишнього СРСР, тим Міністерство фінансів невдовзі перерахує необхідні кошти на рахунки в Ощадбанку, і ці виплати відновляться. Про дату початку виплат буде зроблено спеціальне повідомлення». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»