ЕКСПЕРТИЗА

Якість українського алкоголю продовжує тішити

М’яке крісло, хороша сигара і дорогий коньяк у келиху — для більшості з нас цей образ є символом успішного і забезпеченого життя. Воно й не дивно, адже свого часу цінителями цього напою були такі непересічні особистості, як Вінстон Черчілль та Наполеон Бонапарт. Можливо, тому його вважають суто чоловічим напоєм, проте серед його цінителів багато й представниць прекрасної половини людства, які полюбляють цей напій не тільки за його чудовий букет смаків, а й за корисні властивості (підвищує тиск, розширює судини і тонізує душу й тіло). Проте як чоловіків, так і жінок цікавить, а чи так само добре впливають на організм недорогі вітчизняні напої, чи оздоровлюючу дію мають тільки елітарні коньяки?

Розібратись у поняттях

Навряд чи знайдеться людина, яка буде сперечатись з тим фактом, що коньяк — це напій, яким потрібно насолоджуватись, а не банально пити. Особливо, коли йдеться про марочні напої. Українські фахівці твердять, що навіть недорогий ординарний коньяк вітчизняного виробництва заслуговує на повагу. Тому ним, так само як і елітарним, потрібно насолоджуватись. Довело це і одне з досліджень, яке нещодавно провели в центрі експертиз «Тест», де перевірили якість чотирьох марок українського напою. Але про все по черзі.

Перш за все, перед тим, як купувати коньяк, потрібно для себе визначитись, чого душа бажає. Адже не всі коньяки однакові. Є ординарні, які отримують із спиртів, витриманих від трьох до п’яти років. А є марочні, в яких середній вік коньячних спиртів не менше шести років. Саме спиртів, а не одного спирту, оскільки при виробництві коньяків зазвичай змішують спирти так, щоб кінцевий продукт був необхідної витримки. Для цього у технологів є спеціальні формули для розрахунків. Від витримки та купажу безпосередньо залежить і вартість продукції.

Основний інгредієнт коньяків — спирт, що отримують із винограду, переробку якого роблять за схемою приготування білих вин. Проте коньяк — це не тільки витриманий коньячний спирт. До його складу входить ще чимало різноманітних інгредієнтів — цукровий сироп, вода, кольор, тобто карамелізований цукор. Принаймні, саме такий склад українських ординарних напоїв. Всі ці інгредієнти додають у коньячний спирт вже після його витримки. Підготовану та пом’якшену воду підливають у спирт для зниження міцності, адже для витримки в дубові бочки заливають спирт міцністю майже 60–70%. Цукровий сироп додають в коньячний напівфабрикат для пом’якшення смаку, кольор надає напою інтенсивнішого зафарбування. А от барвників чи ароматизаторів в коньяку бути не повинно. Адже це суворо забороняється.

Щоб був прозорий

Останнє тестування коньяків, як вже зазначалось вище, довело, що українські підприємства не просто вміють, а й виготовляють якісні напої. І це при тому, що це дослідження вже не перше, яке проводять фахівці «Тесту». Попереднє тестування продемонструвало той факт, що коньяки у нас непоганої якості. Винятком став лише один із семи перевірених напоїв, який не відповідав обіцяній п’ятирічній витримці.

Для «участі» в нинішньому дослідженні експерти відібрали такі коньяки: Шустов «Гран-прі Париж V.V.S.O.P», Коктебель «П’ять зірочок», Шабо V.S.O.P., «Таврія». На всіх етикетках напоїв приваблював надпис «5 зірочок». Деякі марки повторно «приймали участь» у дослідженні, адже так цікаво дізнатись, а чи, бува, не почали виробники економити на складових та випускати фальсифікат.

— Цього разу ми перевіряли коньяки за вже звичною схемою, — розповідає президент центру експертиз «Тест» Валентин Безрукий. — Оцінили маркування і пакування, перевірили в лабораторії справжність коньяків, а також запросили сомельє для професійної дегустації напоїв, також долучили до цієї процедури і звичайних споживачів. Адже нам цікава думка не тільки фахівців, а й звичайних людей, які потім споживатимуть ці напої.

Згідно із стандартом, напій повинен бути прозорим, з блиском. Колір ординарних коньяків має бути від світло-золотавого до світло-коричневого, з таким же золотавим відтінком. Смак та запах коньяку має бути характерним для цього напою. До недоліків благородного напою відносять присмак кольору і надмірний дубовий, а також відчутну присутність сивушних тонів у напоях.

Свій благородний колір коньяк за п’ять років витримки не отримає, навіть після закінчення терміну витримки він все ще буде доволі світлим і не дуже гарним. Тому його підфарбовують карамелізованим цукром.

При перевірці смаку напоїв з’ясувалась одна цікава деталь — смакував напій всім по-різному. А оцінки, поставлені споживачами та сомельє, співпали лише у двох випадках, коли вони дегустували коньяк «Шустов» та «Коктебель». Проте, якщо першому «учаснику» вони з органолептики одноголосно поставили п’ятірки, то другому лише четвірки. Напої «Шабо» й «Таврія» сомельє оцінили на відмінно, а от на думку споживачів, вони заслуговують лише на добре.

Не збіглися у пробантів (вони ж звичайні споживачі) та сомельє думки щодо зовнішнього вигляду та запаху коньяку. Щоправда, тут потрібно робити знижку на те, що споживачі, на відміну від професійних дегустаторів, просто не вміють так яскраво описувати смаковий букет. Якщо пробанти, описуючи напої «Шустов» й «Коктебель» зауважили, що їх зовнішній вигляд був світло-золотавий, прозорий, то вигляд першого напою сомельє описали як янтарний з горіховим відтінком, чистий, прозорість хороша, в’язкість помірна. Зовнішній вигляд коньяку «Коктебель» вони охарактеризували так: горіхового відвару, чистий, прозорість хороша, в’язкість сильна. Про зовнішній вигляд «Шабо» фахівці зазначили, що він горіхово-янтарний, чистий, з хорошою прозорістю й середньою в’язкістю, а от споживачі сказали коротко — коричневий, з золотавим відтінком.

«Таврію» професійні дегустатори описали як насичено янтарний з горіховим відтінком, чистий, з гарною прозорістю і середньою в’язкістю. На думку споживачів, він має насичено золотистий вигляд.

Методи фальсифікації

Звісно, «зовнішність» коньяку — це дуже важливий момент, проте більше значення має якість самого напою.

— Коли ми вирішили досліджувати коньяки в лабораторії, то хотіли отримати відповідь на запитання, що виробники насправді налили в пляшку, — зауважує Валентин Безрукий. — Адже не секрет, що коньяк — один із напоїв, які найчастіше фальшують. «Нахімічити» з коньяком можна по-різному. Можна продавати невитриманий напій під виглядом п’ятизіркового. І з цією проблемою ми стикались в минулому тестуванні. Також можна зробити напій, який нагадуватиме коньяк на основі звичайного харчового спирту, а не коньячного, додавши відвар кори дубу, чай, ваніль. Або взагалі додати заборонені консерванти.

Задля того, щоб з’ясувати, чи справжній коньяк потрапив у тестування чи ні, експерти були змушені перевіряти міцні п’ятизіркові напої за 18 летючими компонентами.

Результати аналізу дозволили фахівцям зробити такий висновок — всі чотири протестовані зразки є коньяками. І що головне — всі вони мають п’ятирічну витримку. Крім того, дослідили в цих благородних напоях і вміст цукру, заліза і міді. Мідь та залізо, в значних кількостях, можуть потрапляти в коньячний спирт при контакті з мідною і залізною апаратурою. Підвищений вміст металів в напої надає йому неприємних смакових відтінків. Приємно, що з цими показниками «учасники тестування» впорались на відмінно.

А от до пакування коньяків у експертів виникли претензії. Так, у «Шабо» протікала пляшка, тобто якщо її покласти або перевернути,то на акцизній марці з’являться характерні плями. Також у всіх куплених для тестування пляшках корок нещільно закривав шийки. Воно, звісно, дрібниця, але якщо протягом одного застілля споживач не вип’є всю пляшку, то залишки рідини можуть «видихнутись».

Не поспішає змінюватись на краще і маркування продукції. Не можна сказати, що потрібної інформації на етикетках немає — вона є, але нанесена настільки дрібним шрифтом, що не всі зможуть прочитати. Дрібним шрифтом надруковані слова на етикетках «Шустов» і «Шабо». Неприємно вирізнилась серед інших «Таврія» із своїм дуже дрібним шрифтом.

Але найбільш неприємним є те, що такий шрифт офіційно дозволено використовувати. Тому з юридичної точки зору претензій до виробників немає.

Таким чином, за результатами цього дослідження експерти виставили оцінки коньякам за п’ятибальною системою. Так, відмінником визнали коньяк «Шустов». Оцінки добре отримали «Коктебель» та «Шабо». А от «Таврії» поставили лише задовільно, причиною зниження оцінки послугувало погане маркування.

Звісно, чотири марки — це лише «крапля в морі», проте загальна картина напою все ж вимальовується добре.

 КОМПЕТЕНТНО 

Віталій КОРЗУН,
завідуючий лабораторією спеціальних харчових продуктів
та епідеміології харчування Інституту гігієни
та медичної екології
ім. О. М. Марзеєва НАМН України:

— Коли ми говоримо про користь від споживання коньяку, в цьому випадку все залежить від дози. Якщо людина здорова, то випита увечері після роботи чарка цього благородного напою покращить кровообіг, діяльність кишково-шлункового тракту, знизить тиск, і взагалі позитивно вплине на загальний стан людини. Але мова йде про чарку, а не про пляшку. Скажу більше, є навіть метод лікування коньяком виразки шлунку.

Тим, у кого високий тиск, я б теж радив вживати коньяк, а не інші алкогольні напої, якщо вже дуже хочеться випити на свята. Оскільки справжній коньяк настоюють в дубових бочках і ця деревина сорбує ті ж сивушні масла, натомість дуб «віддає» напою корисні речовини.

Обираючи коньяк, особисто я віддаю перевагу вже перевіреним маркам. Хоча просто оглядаючи пляшку, на жаль, не можу відрізнити якісний напій від підробки. Проте завжди намагаюсь звертати увагу на акцизну марку, без неї напої не купую.