Головний науковий співробітник
Інституту демографії та соціальних
досліджень імені М. В. Птухи НАН України
Наталія РИНГАЧ

Нещодавно Інститут демографії та соціальних досліджень ім. М. В. Птухи НАН України за фінансової й технічної підтримки Фонду Народонаселення ООН в Україні оприлюднив результати дослідження "Демографічні аспекти молодіжної політики". Вони дали змогу змалювати цілісний соціально-демографічний портрет української молоді.

Серед найгостріших проблем виділено високий рівень смертності української молоді - у 2-3 рази вищий, ніж у європейських країнах. Чому ж вмирають молоді люди - майбутнє нації? Внаслідок яких причин йдуть з життя? Чи існують відмінності смертності молоді в Україні порівняно з іншими країнами?

Про ці та інші аспекти - у розмові кореспондента "УК" з доктором наук з державного управління, головним науковим співробітником Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України Наталією Рингач.

- Наталіє Олександрівно, від чого вмирають молоді люди?

- Сьогодні до молодих (тобто віком 15-34 роки) можна віднести менше третини населення України. Актуальність проблеми смертності молоді визначається не тільки і не стільки її масштабами, стільки надзвичайно раннім віком, у котрому настає смерть.

Питаєте, від чого вмирають у молодому віці? Молодий організм ще не переобтяжено тягарем хронічних захворювань, тому основна частка смертей зумовлена дією зовнішніх чинників. У нашій країні майже 60% смертних випадків молоді 15-34 років припадає на зовнішні причини та інфекційні хвороби. Половина неприродних смертей детермінована навмисними самоушкодженнями, включаючи самогубства, та транспортними нещасними випадками. Якщо говорити про інфекційні хвороби, для всього населення основну частину смертності внаслідок цих причин зумовлено туберкульозом, а для молоді майже 2/3 смертей спричиняє СНІД.

Зовнішні причини - найчастіша причина смерті молодих людей, причому як в Україні, так і в інших країнах. Можна відзначити значний тягар дорожньо-транспортного травматизму і побутового насильства.

Наприклад, в Україні у 2009 р. внаслідок транспортних нещасних випадків найбільші втрати припали на вік 20-29 років. Рівень смертності у цьому інтервалі виявився вищим, ніж у всіх старших вікових групах. Це можна пояснити тим, що молодь отримує, з одного боку, більшу свободу поведінки, виходячи з-під контролю батьків і педагогів, здобуваючи можливість керування транспортними засобами, з іншого, в силу віку ще не має ані певного досвіду, ані відчуття самозбереження, що обертається підвищеною ймовірністю потрапляння у ризиковані ситуації (причому незалежно від того, нехтує молода людина правилами дорожнього руху, перебуваючи за кермом авто чи мотоцикла, чи коли вона порушує їх як пішохід).

Незумисні травми - теж одна з основних причин смерті й інвалідності серед молоді. Приміром, у світі щоденно гине через ДТП приблизно 1000 молодих людей.

- Невже молоді люди не дбають про здоров'я і власне життя?

- На жаль, здоровий спосіб життя ще не став звичним для української молоді, і це одна з причин того, що ми вважаємося країною з одним із найвищих у Європі показників смертності, у тому числі й серед молоді. Попри те, що в ієрархії життєвих цінностей молоді здоров'я посідало пріоритетне місце (майже 90% опитаних вважали його дуже важливим), у повсякденному житті задекларованими життєвими цінностями не завжди керуються: поширені такі шкідливі звички як тютюнокуріння, зловживання алкоголем або вживання наркотиків, розповсюджені стереотипи ризикованої поведінки.

- П'ють більше у нас чи ця проблема поширена всюди?

- Зловживання алкоголем серед молоді - проблема багатьох країн. Так, кожна четверта смерть серед підлітків у Європейському регіоні пов'язана з алкоголем. Він знижує самоконтроль й провокує прояви ризикованих форм поведінки, а також є головною причиною травм, насилля (особливо побутового) і передчасної смерті.

Насилля також входить до "букету" основних причин смерті серед молодих людей, особливо юнаків: за оцінками ВООЗ, у світі в результаті міжособистісного насилля щоденно йде з життя 565 молодих людей у віці від 10 до 29 років. Причому на кожен випадок смерті припадає від 20 до 40 пов'язаних з насиллям травм молодих людей, які потребують лікування в стаціонарі. На відміну від фізичного, насильство психологічне важче відслідковується, проте може призвести до трагічних наслідків і спричинити самогубство або ж викликати довготривалі (а іноді й пожиттєві) порушення психічного здоров'я (депресія, проблеми соціальних контактів, занижена самооцінка, саморуйнівна поведінка).

Смертність молодих людей від усіх причин у віці 15-29 років, який охоплює 15-річний інтервал від статевого дозрівання до віку, коли переважна більшість уже створює сім'ю, в Україні значно вища (майже втричі), ніж у країнах Європейського Союзу.

Отруєння алкоголем для обох статей спричинюють летальні наслідки у 16 разів частіше. У 4-5 разів частіше гинуть молоді українці від насильницьких дій, частота самогубств у цьому віці вища у 2,6 раза для чоловіків та у 1,6 раза у жінок. Серед молоді з малозабезпечених прошарків -підвищений ризик зараження інфекційними хворобами, більша поширеність тютюнокуріння, алкоголізму, токсикоманій, тощо.

- Чи правда, що в основному в такому прекрасному віці частіше за все йдуть з життя добровільно?

- Попри суспільну думку, найвищими показники самогубств є зовсім не в молодому віці. Найвищий рівень суїциду в 2009 році спостерігався серед чоловіків і жінок у віці 80-84 роки. Наприклад, для чоловіків він був вищим у 5 разів порівняно з таким серед юнаків 15-19 років. Однак якщо серед осіб похилого віку частка самогубств серед усіх смертей коливалась в межах десятих доль відсотка, серед юнаків і дівчат вони стали причиною смерті майже у кожному п'ятому (18,1%) і десятому (10,6%) випадку відповідно. Тобто, суттєво відрізнялась вага і значущість цієї причини смерті саме у молодому віці, що має привернути увагу з огляду на можливість і необхідність запобігти таким втратам.

- Частіше йдуть з життя молоді жінки чи чоловіки?

- З віку 15 років починає спостерігатися значне перевищення смертності чоловіків. Так, якщо у попередньому віковому інтервалі 10-14 років перевищення становить 1,5 раза, то з наступного п'ятирічного проміжку воно стрибкоподібно зростає і досягає 2,5 раза, а у віці 30-34 років - навіть трьох разів. Вищий рівень смертності молодих чоловіків зумовлюють переважно соціальні причини.

Більш ніж у 10 разів частіше юнаки віком 20-24 роки тонуть, у 17 - стають жертвами дії вогню та диму, ніж дівчата-однолітки. Молоді чоловіки також значно частіше гинуть унаслідок транспортних нещасних випадків, падінь. Смертність через самогубства у групі 25-29 років у понад 9 разів перевищує її рівень у жінок.

Підкреслю, що молоді чоловіки схильні до більшого ризику, пов'язаного як з певними заняттями (професійними, службою в армії тощо), так і поведінковими чинниками в процесі соціалізації. Щоправда, з переходом до віку 30-34 роки переважання смертності чоловіків від всіх зовнішніх причин стає меншим - адже це вік, коли людина створює сім'ю, народжує дітей, бере на себе певні зобов'язання за родину, що формує більш серйозне ставлення до власної безпеки.

- І все-таки, чи можна в молодому віці уникнути загибелі? Як убезпечити себе від цього лиха й зберегти здоров'я та життя, адже багато залежить від самої молодої людини, способу її буття та поведінки?

- Справді, за винятком одиничних випадків, більшості смертей у молодому віці можна уникнути, передусім за рахунок виховання у молодої людини відповідального ставлення до власного життя і здоров'я. Звичайно, і заходи на рівні суспільства, й поліпшення медичної допомоги мають важливе значення. Та коли 16-річна дівчина ковтає сотню таблеток лише через те, що хлопець на дискотеці вибрав іншу або мама не купила омріяну дублянку, або студенти престижного вишу з цікавості вводять у судини невідомо яким умільцем приготовлений розчин, що обіцяє неземну насолоду, чи 25-річний атлет стрімголов пірнає з мосту в забороненій для купання зоні й лишає по собі юну вдову та згорьованих батьків - це свідчить про відсутність у них особистої зрілості, вказує на необхідність формування навичок самозбереження, починаючи з дитячого віку.

Належний стан здоров'я (фізичного, психічного і соціального) є ресурсом, що допомагає у подоланні труднощів щодо становлення особистості, пошуку власного місця у житті та успішної самореалізації молодої людини. Про це й треба дбати. І навпаки, наявність проблем зі здоров'ям істотно обмежує вибір професії (наприклад, існують певні вимоги при здобутті фаху пілота чи стюардеси) або ж спричинює проблеми у побудові щасливої родини тощо.

А зниженню смертності молоді сприятимуть передовсім реалізація як на державному, так і місцевому рівні широкомасштабної програми впровадження здорового способу життя й соціальна допомога молодим людям, які опинилися у скрутній життєвій ситуації.

ДОСЬЄ "УК"

Наталія РИНГАЧ. Народилася в 1960 році в Чернівцях. Після закінчення Чернівецького державного медичного інституту працювала на станції швидкої допомоги, в Українському інституті громадського здоров'я, Міністерстві охорони здоров'я України, Інституті демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАН України. У 2006-2009 рр. навчалася у докторантурі Національної академії державного управління при Президентові України.

Кандидат медичних наук за спеціальністю "соціальна медицина" (2002), старший науковий співробітник (2009), доктор наук з державного управління (2010). Член Дорадчої ради при Комітетові Верховної Ради України з питань охорони здоров'я. Автор понад 90 наукових робіт з проблем соціальної медицини, демографії та управління охороною здоров'я.

ОСОБЛИВОСТІ СМЕРТНОСТІ У МОЛОДОМУ ВІЦІ

Суттєва частка насильницьких дій як причин смерті (в тому числі вбивств і самогубств).

Значні гендерні відмінності.

Сезонні коливання втрат через неприродні причини (пік у літні місяці).

Зростання рівня смертності, прямо чи опосередковано пов'язаної з вживанням речовин, що викликають залежність.