ПРЕЗЕНТАЦІЯ

Волинські музейники створили непересічне видання, в якому читачі побачать понад сотню ікон

Книга-альбом «Музей волинської ікони» побачила світ на замовлення Державного комітету телебачення і радіомовлення України в рамках реалізації програми «Українська книга». Вона фактично підсумувала блискучий результат роботи колективу волинських музейників, які врятували для майбутніх поколінь сотні унікальних раритетів.

— В альбомі, випущеному накладом тисяча примірників, уперше представлена наша колекція сакрального мистецтва із докладним описом і повноколірними репродукціями понад ста кращих експонатів та їх фрагментів. Значна кількість представлених пам’яток формує цілісне уявлення про художні та стильові особливості феномену волинської ікони. Твори систематизовані, класифіковані і представлені у розділах: «Волинський іконопис XVI—XVIII століть», «Релігійний живопис західноєвропейської традиції XVIII—XIX століть» та «Різьблення і скульптура XVII — початку XIX століть», — розповіла завідувач Музею волинської ікони Тетяна Єлисеєва. — Окремий розділ альбому присвячений унікальній пам’ятці візантійського мистецтва константинопольського письма XI століття —Холмській Чудотворній іконі Богородиці. Він знайомить читачів з історією і традицією пошановування Чудотворного образу. А також містить статтю «Ікона Холмської Богоматері очима Якова Суші» Людмили Міляєвої, дійсного члена Академії мистецтв України, доктора мистецтвознавства, професора Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури, заслуженого діяча мистецтв України.

Інформаційна насиченість видання збільшується завдяки тому, що в ньому вміщена низка ∂рунтовних публікацій музейників та науковців. Вони розповідають про маловідомі сторінки історії чи нюанси збереження врятованих раритетів, що мали всі шанси бути знищеними в роки тоталітарного комуністичного режиму. Цікавим в альбомі є те, що чи не вперше у вітчизняній практиці при публікації репродукцій вказані прізвища реставраторів, праця яких врятувала для майбутніх поколінь шедеври волинського іконопису.

Виданий на європейському рівні українською і англійською мовами альбом, поза  сумнівом,  зробить чимало для популяризації духовної спадщини Волині — хранителя традицій українства. Книга має понад дві сотні ілюстрацій. Дизайн усіх чотирьохсот сторінок видання  продуманий так, що в елементах декоративного оздоблення — рамках, заставках, форзаці, обкладинці — використані орнаментальні мотиви тла волинських ікон.

Поява видання, що вже було презентовано столичним читачам  у митрополичих палатах Національного заповідника «Софія Київська», органічно вписалася у державні заходи з нагоди 1025 річниці хрещення Русі-України. Воно вже надійшло в головні бібліотеки краю і викликало резонанс у науковому та мистецькому середовищі, серед представників творчої, наукової, політичної еліти, духовенства, співробітників музеїв, мистецтвознавців, реставраторів. І, звісно, викличе інтерес у закордонних туристів, які дедалі частіше бувають у давньому Лучеську — місті, де ще  1429 року під час з’їзду європейських монархів вперше постала ідея консолідації Європи.