Нинішня ситуація в АПК не дає підстав для хвилювання. Саме так розпочав свій брифінг заступник міністра агрополітики та продовольства Володимир Лапа. «Станом на 8 жовтня зернові обмолочено на площі 12,1 млн га (83% загальної кількості) за урожайності 37,7 ц/га. Цей показник трохи менший, ніж минулого року. Найбільша врожайність зернових у Черкаській (52,9 ц/га), Хмельницькій (52,8 ц/га), Полтавській (48,8 ц/га) областях. Триває обмолот кукурудзи. На цю дату вже оброблено 39% зібраного врожаю», — зазначив високопосадовець.

За його словами, гречку обмолочено на 115 тис. га при врожайності 11,7 ц/га, а урожайність сої трохи менша, ніж минулого року — 17,3 ц/га. Володимир Лапа зазначив, що маємо дуже добрі показники по соняшнику. Його вже обмолочено на площах, які становлять 88% їхньої загальної кількості. Нинішня врожайність цієї важливої експортної культури 22,1 ц/га (у  2014 році цей показник був нижчим — 17,2 ц/га).

За інформацією заступника міністра агрополітики та продовольства, на 8 жовтня цього року цукрових буряків накопано 3,4 млн тонн, з яких 2,9 млн тонн вивезено на цукрозаводи, що готуються до свого робочого сезону.

Пан Лапа вважає, що погодні та агрометеорологічні умови в Україні влітку та на початку осені можна назвати особливо посушливими. «Ми з нетерпінням чекаємо на осінні дощі, адже верхній шар ∂рунтів — суцільно сухий. Озимі зернові засіяні на площі 7,4 млн га, що становить 64% усіх запланованих площ, з яких: озима пшениця — на 4,5 млн га (73%), жито — на 129 тис. га (82%)», — зазначив він.

За останньою інформацією Мінагрополітики та продовольства, урожай зернових цього року в Україні має становити 59,5—60 млн тонн, що нижче за показник 2014 року (63,8 млн тонн).

Заступник міністра також повідомив, що станом на 6 жовтня з України експортували 10,5 млн тонн зернових: 6,24 млн тонн пшениці, 2,6 млн тонн ячменю, 1,46 млн тонн кукурудзи. Жито за кордон не вивозили.  «Загалом експорт наших зернових ми можемо назвати досить динамічним. Вирішили вже багато питань щодо логістики. Так, ми змішуємо партії зерна в портових терміналах, що сприяє і економії, і швидкості обслуговування суден»,—  додав він.

Високопосадовець також повідомив, що є всі підстави вважати — проблему із завезенням мінеральних добрив для сільгоспвиробників практично розв’язано. Так, за його словами, уряд прийняв рішення щодо спрощення реєстрації партій імпортованих добрив. Якщо діюча речовина у новій партії вже зареєстрована в Україні, то ці добрива не треба перереєстровувати. Таким чином, постачальники мінеральних добрив зекономлять на цьому і гроші, і час.