Правоохоронним органам вдалося викрити 14 фінансових установ, через які було відмито 140 мільярдів гривень державних коштів. Про це повідомив перший заступник Генерального прокурора України Микола Голомша на координаційній нараді керівників правоохоронних органів у ГПУ.

«За всю історію України правоохоронні органи не стикалися з таким масштабом зловживань і порушень у фінансовій та економічній сферах, як ми побачили на прикладах діяльності окремих посадових осіб. Це була чітка ієрархічна структура злочинної організації, яка починалася з владних структур, де продумували різні схеми для відмивання державних коштів через так звані «пральні банки» і «податкові ями». Сьогодні ми проводимо активну роботу з документування всіх цих злочинів», — розповів Микола Голомша.

Серед головних причин зазначених зловживань перший заступник Генерального прокурора назвав незадовільну і неефективну роботу відповідних спецпідрозділів. «На самому початку нашої роботи ми зіткнулися із ситуацією, коли спецпідрозділи з боротьби з організованою злочинністю, відповідальні особи та служби, які покликані документувати і розслідувати корупційні злочини в органах державної влади, зокрема у її вищих ешелонах, такої роботи не проводили. Попри те, що журналісти і громадські організації вже напрацювали матеріали, правоохоронні органи цими розслідуваннями не займалися», — повідомив він.

За його словами, раніше передбачалося, що підрозділи з боротьби з організованою злочинністю мали працювати згідно з установленим порядком та підкорятися тільки центральним органам правоохоронної системи. Натомість певний час ці органи були підпорядковані по горизонталі керівникам територіальних органів. «На жаль, за наявності Закону «Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю і корупцією» ми сьогодні не можемо бачити належних результатів роботи цих підрозділів, тому що закон працює приблизно на третину», — заявив Микола Голомша. Він закликав колег зі Служби безпеки України та органів внутрішніх справ об’єднати зусилля для розслідування всіх корупційних схем у сфері економіки та фінансів у період з 2010 по 2014 роки. Підсумовуючи, перший заступник Генерального прокурора висловив сподівання, що визначені координаційною нарадою спільні заходи допоможуть активізувати роботу з викриття всіх злочинних діянь колишньої влади.