У щорічному посланні Конгресу «Про стан держави» президент США Барак Обама відзначив успіхи своєї адміністрації у зовнішній політиці. Зокрема політичну та економічну ізоляцію Росії через анексію Криму та конфлікт на сході України.

«Ми захищаємо принцип, що великі країни не можуть залякувати малі — ми протистоїмо російській агресії, підтримуємо українську демократію і підбадьорюємо наших союзників з НАТО», — сказав Барак Обама конгресменам.

«Торік ми разом із нашими союзниками зробили важку роботу в запровадженні санкцій. І тоді дехто казав, що агресія Путіна — це майстерна демонстрація стратегічного мислення та сили. Так-от, сьогодні Америка сильна і єдина із союзниками, а Росія ізольована, її економіка в руїнах», — сказав американський президент. Він завважив: майбутнє за «розумнішим лідерством США» у світі.

«Ми найкращий лідер, коли поєднуємо військову міць із сильною дипломатією, коли застосовуємо силу паралельно зі створенням коаліцій союзників, коли не дозволяємо нашим страхам приховати від наших очей нагоди, які несе сторіччя. Саме цим і займаємося, і в усьому світі відчувають позитивні наслідки», — додав президент США.

Американський лідер також оголосив про завершення фінансової кризи у США та пообіцяв проводити економічну політику задля інтересів усіх американців.

Барак Обама зазначив, що після 15 років боротьби з міжнародним тероризмом Америка «перегортає сторінку», і зосередився на можливостях, які небувале зростання економіки відкриває для США. Він неодноразово робив наголос на тому, що заплановані ним численні ініціативи у сферах економіки, доступу до освіти, соціальних можливостей, гарантій підвищення мінімальної заробітної плати  потребують сприяння конгресу і закликав політиків діяти в інтересах цілої країни, а не політичних сил, які вони представляють. Як відомо, більшість на Капітолійському пагорбі нині у республіканців — політичних опонентів президента-демократа.