З перших днів початку АТО представники національних меншин, які населяють Сумську область, активно відреагували на російську агресію, не тільки засудивши її, а й подавши руку допомоги українським солдатам. Серед них азербайджанці, узбеки, грузини, поляки, греки, євреї, вірмени… 

Ще в травні відбулося установче засідання Асоціації нацменшин, яка об’єднує майже два десятки громад, де напрацювали план з підтримки українських воїнів. Як розповіла віце-президент асоціації Мехрібан Салманова, саме тоді до учасників засідання завітали волонтери — вони чітко означили потреби військових, насамперед земляків, які вже перебували в зоні АТО.

І одразу хвилин за 10-15 зібрали понад 2 тисячі гривень (давали скільки в кого було в кишені) і на ці кошти того ж дня закупили мішки — вони потрібні для обладнання блокпостів. А вже за день їх доправили на Донбас.

Особливо активна обласна регіональна організація «Конгрес азербайджанців України» на чолі з уже згаданою Мехрібан Салмановою. За її словами, азербайджанці й інші громади не чекають, доки хтось звернеться по допомогу, а самі шукають контакти з військовими, громадськими та волонтерськими організаціями.

Приміром, Афган Салманов, який вже давно проживає в Сумах і відомий своєю патріотичною позицією, перерахував на потреби військовиків 200 тисяч гривень. А голова обласного азербайджанського конгресу Бабазаде Байрамов — 29 тисяч.

До речі, до благодійної допомоги долучилися і чотири його рідних брати. Майже 10 тисяч гривень на медикаменти передали Фаїг та Мурад Джамалови, Мубаріз Бабаєв, а Самір Маммадли особисто купив кабель зв’язку за 2 тисячі гривень, який уже передали на передову. А кілька днів тому в одному з мікрорайонів Сум відбувся благодійний концерт, під час якого збирали кошти для української армії. На імпровізованій сцені виступали не лише азербайджанці, а й представники інших народностей, що додало дійству особливого неповторного колориту. У планах асоціації — організація благодійного ярмарку «Кухні народів світу». Виручені кошти за приготовлені страви передадуть на лікування поранених солдатів. На цю ініціативу першими відгукнулися представники грузинської громади. Вони запевнили, що всі страви знайдуть своїх покупців. Як підсумувала Мехрібан Салманова, що чудово володіє українською мовою і входить до складу Сумської міської громадської організації «Майдан», біда на сході згуртувала не тільки українців, а й усіх, для кого Україна стала другою батьківщиною, і вони дорожать нею так само, як і рідною землею.