Напередодні Міжнародного дня рідної мови з ініціативи Товариства дружби «Україна — Болгарія» у столичній Центральній дитячій бібліотеці ім. Т. Г. Шевченка відбувся День болгарської мови.

Як зазначив президент товариства професор Юрій Сєдих, українська мова красива, поетична, виразна. Така сама і болгарська. Болгарський народ у своєму історичному розвиткові, попри всі труднощі, трагедію п’ятивікового османського поневолення, таки зберіг мову, духовну культуру, писемність. І нині мови єднають наші народи в історичному, територіальному та часовому просторах. Українці й болгари можуть розмовляти одне з одним майже без перекладачів. Ще у позаминулому столітті, саме в апогей національно-визвольного руху за свободу Болгарії, до творчості Великого Кобзаря, митця-новатора Тараса Шевченка, ім’ям якого названо бібліотеку, доторкнулися і відомі болгарські поети, перекладачі. Вони передали волелюбному болгарському народові Тарасові заповіти.

Цю тему продовжив радник Посольства Болгарії в Україні Петр Танєв, який підкреслив історичну близькість болгарської та української мов, що має важливе значення для збереження й зміцнення культурних і дружніх відносин між братніми слов’янськими країнами.

За дорученням Надзвичайного і Повноважного посла Республіки Болгарія Красіміра Мінчева він подарував бібліотеці навчальну та художню літературу, відеофільм про сонячну Болгарію. А культурний аташе посольства Олена Слатинська, згідно з болгарським  народним звичаєм, напередодні  весни  роздала присутнім  святкові мартиниці.

Варто зазначити, що останнім часом пожвавилися культурно-просвітницькі зв’язки між Україною та Болгарією і міжнародні відносини з вищими навчальними закладами Болгарії, зокрема з Варненським університетом «Черноризец Храбр».

Увінчалося свято літературно-художнім концертом, який підготували учні Київського ліцею №293 — єдиного навчального закладу в Києві, де викладають болгарську мову. 

Юрій ВАНІН
для «Урядового кур’єра»