РИБООХОРОНА. На Дніпропетровщині розпочата операція «Нерест», яка триватиме до середини червня. Але ще до її оголошення з початку року рибінспектори спіймали 11 браконьєрів. Зокрема, на річці Самара за три дні до початку нересту співробітники водної міліції і рибоохорони затримали громадянина, який користувався електровудкою. Цей засіб найбільш небезпечний, бо губить і рибу, і весь планктон, мальків та ікру у водоймі. Внаслідок таких варварських дій мінімум на два-три роки у цьому місці пропадає життя. Виявилося, що затриманий браконьєр неодноразово затримувався рибінспекцією, чотири рази був засуджений саме за подібні порушення. І цього разу йому загрожує позбавлення волі на строк до трьох років.

Як відомо, під час нересту ловити рибу можна лише з берега у визначених місцях, тільки однією вудкою з одним гачком або одним спінінгом. Порушення правила тягне за собою покарання. У місцях нерестилищ також заборонено рух маломірних човнів. Міру покарання браконьєрам визначає суд. Кримінальна відповідальність наступає при заподіянні шкоди на суму від 2 тисяч гривень. Також браконьєр має відшкодувати завдані збитки. Наприклад, за незаконний вилов одного судака — 510 гривень, щуки — 340 гривень.

До боротьби з браконьєрством підключається і міліція. Як повідомив начальник лінійного відділу міліції річпорту «Дніпропетровськ» Сергій Роззувайло, операція «Нерест» проводиться на Дніпродзержинському, Дніпровському, Каховському водосховищах і на річках, що в них впадають, та протоках. Щоб зберегти мальків і дати змогу рибі нормально віднереститися, водна міліція перейшла на посилений режим патрулювання, тож із браконьєрством борються упродовж усієї доби. У патрулюваннях використовують і літак, завдяки чому торік на Каховському водосховищі виявили й витягли півтора кілометра сітки. Участь в операції беруть, окрім водної, й інші підрозділи міліції.