Комітет з питань еколополітики Верховної Ради відхилив антиприродний законопроект №1427, яким псевдомисливці хотіли дозволити полювання в заповідниках та національних природних парках. Про цю недолугу ініціативу одного із екс-регіоналів, а нині нардепа іншої партії, ми писали в «УК» від 10 січня 2015 року: «Шаровики-звірофоби знову лізуть у заповідники?»

Голова комітету Микола Томенко сказав: «Ця законодавча ініціатива протягом кількох скликань ВРУ вже вшосте (!) реєструється під різними прізвищами. Я так розумію, що її лобіює так звана мисливська мафія... Але позиція комітету та громадськості жорстка: ми ніколи не дозволимо полювання на заповідних територіях України».

Незабаром на Комітет з екополітики очікує ще один екзамен. У Верховній Раді зареєстровано законопроект №1687 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення законодавства у сфері мисливського господарства та полювання і боротьби з браконьєрством)». На перших сторінках проекту начебто хороші ініціативи — збільшення штрафів за браконьєрство. Хоча тут важливіше не так розмір штрафу, як невідворотність покарання, чого ми нині не бачимо — до суду доходить лише кожний десятий протокол. Але головні «беки» — далі. Там вписано можливість організації вольєрного полювання (фактично — стрільба по живих мішенях без дотримання мисливських термінів). Також пропонується узаконити капкани (один із найжорстокіших способів убивства тварин) та самостріли (а якщо попаде в іншого мисливця?). Узаконюється поняття «шкідлива тварина», від чого давно вже відійшли у Європі, збільшуються терміни полювання. Фактично цей підступний законопроект повторює «закон Шуфрича», який попередня ВРУ намагалася ухвалити у грудні 2013 року. Тобто на Майдані кипів Майдан, а псевдомисливці намагалися узаконити свої забавки. «УК» про це писав 29 січня 2014 року у статті «Про куликів, вовків та капкани». Тож законопроект №1687 треба відправити туди ж, куди й зарубані Комітетом екополітики пропозиції щодо полювання у заповідниках.