У Луганській області зняли карантин, уведений через африканську чуму свиней. Зараз ветеринари проводять роз’яснювальну роботу з населенням, аби у 10-кілометровій зоні біля кордону з Росією люди не тримали свиней узагалі.

«Ми оголосили про створення так званої буферної зони, щоб звести до мінімуму загрозу поширення вірусу африканської чуми свиней. Тож у цьому районі люди зараз вирізують тварин, які тримають у домашніх господарствах, і зобов’язуються надалі їх не розводити», — розповів головний ветеринарний лікар області Микола Мартиненко.

Що ж до відстрілу диких кабанів у області, то мисливці вибили вже 1200 голів, знають, що їх залишилося не більше 140, і мають намір проводити відстріл до повної ліквідації популяції. Допоможуть їм в утилізації дикого кабана й рятувальники.

Загалом від цього лиха, за даними Держветфітослужби країни, Україна понесла мінімальні збитки — приблизно 167 тисяч гривень. У населення Луганщини вилучили 480 свиней. Але якщо для країни у цілому збитки оцінюють як мінімальні, то людей, які змушені були пустити під ніж свою худобу, і, як наприклад у Краснодонському районі, залишилися без обіцяної державою компенсації, — така ситуація не влаштовує. Лихо зачепило два райони області. Вартість м’ясопродукції в Станично-Луганському районі відшкодовували населенню переробні підприємства, куди доправляли вилучені свійські тварини. Краснодонцям же спочатку обіцяла відшкодувати вартість м’яса держава, однак зараз у виділенні коштів відмовлено у зв’язку з тим, що ця надзвичайна подія природного характеру носила місцевий рівень небезпеки. Нині вирішується питання щодо виділення коштів для відшкодування завданих майнових втрат із місцевого резервного фонду.