Фахівці Державної фінансової інспекції в Херсонській області впродовж двох місяців 2016 року забезпечили відшкодування втрат фінансових і матеріальних ресурсів на суму 5,33 мільйона гривень. Як повідомляє прес-служба відомства, під контрольні заходи потрапили місцеві органи влади, підприємства, установи та організації.

До установ, у яких під час ревізій виявлено порушення, застосовано заходи впливу у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами, призупинення бюджетних асигнувань і зменшення бюджетних призначень. За матеріалами інспекції правоохоронці розпочали 8 досудових розслідувань, 17 посадових осіб за допущені порушення притягнуто до адміністративної відповідальності, 5 — до дисциплінарної.

З часом змінюються форми і методи антикорупційної діяльності. Чинним антикорупційним законодавством активізовано протидію злочинам у бюджетній сфері. Спільні завдання правоохоронних і контролюючих органів — попередження і викриття, системна протидія зловживанням з коштами та державним майном, попередження незаконних бюджетних втрат. Протидія корупційним проявам – це й відкритість влади, прозорість і зрозумілість ухвалених управлінських рішень, взаємодія з громадськістю і засобами масової інформації.

Більшість злочинів, пов’язаних із посяганням на бюджетні кошти, — службові. Деякі посадовці не уявляють своєї діяльності поза корупційними схемами, що є основним джерелом їхнього збагачення. Злочини стосуються заволодіння майном, розкрадання та конвертації бюджетних сум.

З метою попередження корупційних проявів у бюджетній сфері в робочі дні діє «телефон довіри» органів Держфінінспекції в Херсонській області: (0552) 26 36 28. Небайдужі громадяни повідомляють про крадіжки, нестачу матеріальних цінностей та факти підроблення фінансової документації на об’єктах бюджетної сфери. Як підкреслюють у прес-службі інспекції, завжди з’ясовують обставини, які змусили громадян звернутися до контролерів.

Леонід КАЛІНІЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»