ДОСВІД. У рамках програми транскордонного співробітництва Польща—Білорусь—Україна стартував проект «Співпраця муніципалітетів Рівного та Любліна як елемент розвитку прикордонних територій» вартістю 320 тисяч євро (або 3,3 мільйона гривень). Він завершиться у березні 2015 року.

«Гадаю, це буде хорошим внеском Рівного в інтеграцію України до структур Євросоюзу, — каже голова цього міста Володимир Хомко. — Я маю в Польщі родинні зв’язки і, звісно, часто там буваю. Не раз і не два запитував себе: чому полякам вдається залучити потужні інвестиції з Євросоюзу, а нам — ні? Чому, врешті, ми не сповна використовуємо той досвід, яким хочуть поділитися з нами добрі сусіди, котрі цей шлях уже пройшли? Відтак ми створили у міськвиконкомі відділ інвестицій і підготували на суд наших європейських колег кілька проектів».

За словами міського голови, перший з них упроваджуватиметься з урядом Любліна і створить передумови для нормальної співпраці в різних сферах життя громад обох країн. «Скажімо, на рівні підприємців така співпраця є. Та й пересічні рівняни частенько бувають у Любліні «на закупах»: там, кажуть, і дешевше, і якісніше. Зрештою, коли представники однієї з іноземних делегацій запитали мене, де найближчий від Рівного гольф-клуб, я подумав і відповів: «У Любліні». До речі, сміттєпереробний завод, перша черга якого днями запрацювала в Рівному, є копією люблінського. І якби від мене залежали рішення державні, скажімо, в сфері житлово-комунального господарства, я не винаходив би велосипед, а відправив би представницьку делегацію в Люблін і скалькував тамтешню модель», — зауважив Володимир Хомко.

А керівник проекту «Співпраця муніципалітетів Рівного та Любліна як елемент розвитку прикордонних територій» Аліна Шпак зазначила, що його суттю є відпрацювання в муніципалітетах цих міст системи розвитку персоналу, яка дасть змогу приймати адекватні сучасним реаліям управлінські рішення та дії. «Інколи цій роботі просто бракує життя. За великим рахунком, наше завдання — дати можливість кожному, хто бажає, знайти партнерів по той бік кордону», — інформує вона.

Отож, обмінні візити, курси вивчення польської та української (яка ж комунікація без мови?), участь у Конгресі ініціатив Східної Європи, створення постійно діючого органу — ради співпраці Рівного та Любліна — це неповний перелік заходів, передбачених проектом, що покликаний стати європейським локомотивом для Рівного.

На підході ще два проекти, які місто разом із польською стороною реалізує в згаданій програмі транскордонної співпраці у сфері малого та середнього підприємництва та в галузі культури. Всі вони, до речі, покликані довести, що через Польщу до Євросоюзу нам найближче. У прямому й переносному значенні.