Міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин зустрівся з волинськими гірниками. Це символічно, бо двоє його попередників просто ігнорували поліський регіон.

«УК» неодноразово писав, що шахтарі міста Нововолинська мають проблему з пошуком і оплатою праці. Одна із торішніх публікацій, що побачила світ 15 жовтня,  навіть  мала  красномовний заголовок: «Під землю — голодними».

Нині ДП «Волиньвугілля» має понад 400 мільйонів кредиторської заборгованості. А волинські гірники, яким, до того ж, затримують зарплати на шахтах, змушені вдаватися до протестних акцій.

Тим часом новобудова шахти №10, що могла б істотно згладити гостроту шахтарських проблем, ніяк не вийде на фінішну пряму. Хоч у виконання підземних робіт на ній вже вкладено величезну суму — 1250,3 мільйона гривень.

Реакцією на протести шахтарів і став візит очільника енергетичного блоку уряду в Нововолинськ. Він пообіцяв до 20 лютого повністю погасити торішню заборгованість перед шахтарями. А ще сказав, що шахту «Нововолинська №10» (єдину, яку будують в нашій країні) вже цього року можуть ввести в експлуатацію, на ній може розпочатися повноцінний виробничий процес.

— Після введення в експлуатацію нова шахта, що має затверджені запаси сировини на сорок років, запропонує жителям шахтарського міста ще майже тисячу робочих місць, — каже голова Волинської ОДА Володимир Гунчик. — З огляду на те, що внаслідок агресії Росії майже всі шахти Донецько-Луганського регіону залишися під контролем сепаратистів, щорічне отримання майже мільйона тонн волинського вугілля, без сумніву, позитивно вплине на енергетичну безпеку нашої держави.

Але до обіцянок швидко ввести цю шахту в експлуатацію волинські гірники ставляться обережно. Адже будівельні роботи на цьому об’єкті тривають уже чверть століття. І в Києві змінилося не одне покоління управлінців, які обіцяли зробити це «вже цього року». Хоч сам візит міністра вселяє певну надію.

Тепер справа за народними депутатами, які мають розглядати зміни до бюджету. Адже потрібно виділити бюджетне фінансування в розмірі 200 мільйонів гривень.