ЗВІТНІСТЬ

Підприємці, які використовують касові апарати, продовжують підключатися до «електронної» системи передачі даних про готівкові операції

З початку цього року змінився порядок звітування за операціями у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Так, замість документів на паперових носіях податківцям можна подавати документи в електронному вигляді на базі технології, розробленої Національним банком, по дротових або бездротових каналах зв’язку. Головна мета такого нововведення — створення комфортніших умов для суб’єктів господарювання.

Перевірок меншає

По-перше, подання інформації в електронному вигляді заощаджуватиме час платників податків, констатують у Міністерстві доходів та зборів. По-друге, дасть змогу зменшити затрати на утримання касової техніки — реєстраторів розрахункових операцій (РРО), оскільки нема потреби друкувати паперову контрольну стрічку та зберігати сотні кілограмів копій чеків протягом трьох років. Це знімає з платників обов’язок зі зберігання цих відомостей. По-третє, що найважливіше для підприємців, використання електронної касової стрічки — це значне скорочення кількості перевірок. Адже розбіжності між поданою звітністю та первинною документацією виявлятимуться дистанційно та заздалегідь.       

До речі, як зазначають у міністерстві, переважна кількість перевірок такої категорії платників проводиться за заявами громадян, інформацією від правоохоронних органів та місцевого самоврядування про наявність правопорушень і є виключно крайнім засобом впливу на недобросовісних підприємців. Порівняно з 2011-м, торік контролери вдвічі рідше відвідували підприємства, що використовували касові апарати. Завдяки електронній стрічці перевірок проводитимуть ще менше.

Існує два способи приєднання до електронної стрічки. Перший — придбання РРО нового покоління, що створюють контрольну стрічку в електронній формі та містять вбудовані модеми, другий — обладнати існуючу касову техніку модемами для передачі звітної інформації. Придбати відповідні модеми для конкретних моделей РРО можна в центрах сервісного обслуговування або у виробників касової техніки, які мають доопрацювати РРО для роботи з модемами та підключити їх.

Згідно з новим обов’язковим порядком звітування, копії розрахункових документів і фіскальних звітних чеків формуватимуться на контрольній стрічці в пам’яті касового апарата або модему, який до нього приєднаний, пояснюють податківці. Один раз на добу цей звіт автоматично, без втручання користувача РРО, передаватиметься на сервер обробки інформації податкової служби. Доки РРО не звітуватиме в електронному вигляді, паперову контрольну стрічку необхідно зберігати, відповідно до чинного законодавства, три роки. Протягом першого півріччя 2013-го не застосовуватимуться штрафні санкції до користувачів касових апаратів за неподання такої звітності в електронній формі.

 «УК» звернувся до Міндоходів з проханням уточнити, які факти слугуватимуть підставою для проведення податківцями виїзної перевірки підприємців, що підключаться до електронної стрічки, та пояснити, що таке дротовий чи бездротовий зв’язок. Як повідомила прес-служба міністерства, поняття «дротовий» та  «бездротовий» визначені у Законі від 06 липня 1995 р. №265/95—ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг». Щодо фактів, які стануть підставами для проведення перевірок органами ДПС, то їхній перелік  визначено у п. 80.2. Податкового кодексу.

Документообіг по-новому

Станом на середину березня понад 6 тисяч касових апаратів уже працювали з електронною стрічкою, повідомляє Міндоходів. Система збору і зберігання даних від РРО працює без перебоїв, скарг та зауважень від платників досі не надходило.

За інформацією прес-служби міністерства, буковинські бізнесмени тільки починають звітувати он-лайн. Таких менше за 20. На Одещині їхня кількість ще не дотягнула до сотні, і ДПС області рекомендує всім платникам, які використовують у своїй діяльності касові апарати, активніше доопрацьовувати існуючу техніку або купувати РРО нового покоління, що формують електронну касову стрічку. До речі, з повним переліком моделей (їх 16) касових апаратів, які можна використовувати, можна ознайомитися на веб-порталі ДПС.

На Херсонщині та Івано-Франківщині до електронної стрічки підключили більше реєстраторів розрахункових операцій, на Київщині та Луганщині — понад 300, у Запорізькій області — майже 730. Ці цифри видаються скромними на фоні загальної кількості РРО. Так, в останніх двох регіонах їх налічується 7,5 та 8 тисяч відповідно. Однак до 1 липня ще є час.