Ранні ярі зернові та зернобобові культури станом на 18 квітня посіяно на 93% прогнозованих раніше площ, що є непоганим показником. Про це під час зустрічі з журналістами заявив міністр аграрної політики та продовольства Ігор Швайка.

За даними міністерства, посівну вже завершили господарства Миколаївської, Одеської, Херсонської, Вінницької, Київської, Волинської, Чернігівської, Львівської та Закарпатської областей. Культури засіяні вже на площі 2,54 мільйона гектарів.

«Проте ми особливо стежимо за озиминою, оскільки з настанням посушливої погоди рослини значно слабшають і можуть загинути пізніше. Але на сьогодні загинуло лише 1% культур, що дуже хороший показник. У доброму та задовільному стані — 94% посівів», — зазначив міністр.

За його словами, під урожай-2014 під ярі культури відведено площу в 18,3 мільйона гектарів. Планується зменшити площу, зайняту під соняшником, на 13% (до 4,2 мільйона гектарів).

На думку Ігоря Швайки, один з головних позитивних чинників — те, що аграрії повністю забезпечені насінням, мінеральними добривами, засобами захисту рослин.

Що стосується експорту, то за інформацією Мінагрополітики, станом на 17 квітня фактичні обсяги експорту зерна становлять 28,72 мільйона тонн, з яких частка пшениці — 8 мільйонів. Окрім того, в портових елеваторах перебувають 1,25 мільйона тонн зернових культур.

Кореспондент «УК» поцікавився, як змінилася портова логістика щодо відправки зерна за кордон після початку тимчасової окупації Автономної Республіки Крим. «Ми працюємо із групою фахівців в Одесі, Миколаєві та Херсоні. Порти в цих містах повністю забезпечать обсяги перевалки зерна за кордон, з огляду на нестачу потужностей, які ми втратили після кримських подій», — констатував він.

Нині, за інформацією Мінагрополітики, ціни на зерно коливаються залежно від регіону: на пшеницю 3-го класу — 1730—2970 гривень за тонну, на фураж — 1510—2870 гривень. 

Міністр також торкнувся питання цінової ситуації на продовольчому ринку країни. За його словами, Мінагрополітики постійно моніторить ціни на продукти харчування за різними напрямами: на ринках, у торговельних мережах, на ярмарках. «На ринках і в мережах різна вартість продуктів. Так, якщо ціни на капусту на ринках зросли на 10,2%, то в торговельних мережах — на 57%. Утім, за нашою інформацією, на борошно пшеничне, макаронні вироби, деякі крупи, м’ясо, ковбаси, молоко, масло, сири, сметану, деякі овочі  (моркву, буряк, тепличні огірки) ціни зросли лише в межах 1%», — зазначив Ігор Швайка.

Однак міністр не заперечував, що вартість таких товарів, як цибуля, картопля, тепличні помідори, цукор зросла відповідно на 2,8-3,2, 3,6 та 2,2%.

Особливо міністра турбує питання подорожчання цукру. Тому він пообіцяв, що найближчими днями відбудеться інтервенція цього продукту з державних запасників, щоб вплинути на цінові показники на ринку.

За інформацією Мінагрополітики, впродовж 18 днів квітня значно активізовано ярмаркову торгівлю за трохи нижчими, ніж на ринках та в торговельних мережах, цінами. Так, за ці дні проведено 2910 продовольчих ярмарків, на яких реалізовано 35 тисяч тонн сільськогосподарської продукції на суму 359 мільйонів гривень.