Сподіватимемося, що країна отримала по-справжньому патріотичного очільника дуже важливого підприємства — НАК «Нафтогаз України». Його новопризначений голова правління Андрій Коболєв буквально за три дні після того, як обійняв цю серйозну посаду, провів прес-конференцію, де чітко окреслив тактичні та стратегічні  шляхи розвитку НАК.

Першим меседжем управлінця було те, що на «Нафтогаз України» чекає реорганізація у 2015 році. «Насправді НАК розділено на видобуток, транзит і реалізацію. Але транзит курирує «Нафтогаз», а не «Укртрансгаз». Ми наполягатимемо на тому, щоб змінювати такі речі якомога швидше... Звісно, це буде складно, оскільки є питання власності та поділу. Однак за всебічної підтримки через рік можна буде побачити нову структуру з новим аспектом власності», — зазначив Коболєв.

Наступним важливим питанням на порядку денному постає проблема, пов’язана із диверсифікацією постачання блакитного палива в Україну. Тут слід зазначити, що нове керівництво НАК називає неможливим та недоцільним повне заміщення російського газу. «У цьому плані, як відомо, без диверсифікацій та без альтернатив вести перемовини з будь-яким партнером украй важко. Таким чином, у середньостроковій перспективі це можуть бути реверсні поставки, а у довгостроковій — постачання газу LNG (зрідженого), і необов’язково чорноморським шляхом (танкерами)», — зазначив глава «Нафтогазу України».

Не менш важливою проблемою нині є питання боргу НАКу перед російським «Газпромом». Він, за інформацією української сторони, на 26 березня становить 1,7 мільярда доларів. Однак випуск єврооблігацій для погашення цього боргу, на думку нового керівника «Нафтогазу України», нічого не дасть, тому що їх ніхто не купуватиме.

А ось у тому, що в перспективі НАК повинна започаткувати первинне розміщення акцій компаній на міжнародних біржах, що входять до складу держхолдингу, насамперед видобувних, Андрій Коболєв стовідсотково впевнений. «З одного боку, це дасть змогу отримати гроші в бюджет, з другого — закріпити за компанією репутацію більш прозорої. Це можливо лише за умови поліпшення фінансового стану підприємств держхолдингу і встановлення в Україні ринкового механізму утворення економічно обгрунтованих цін на газ», — вважає він.

Хоча слід додати, що днями уряд озвучив теперішній дефіцит коштів «Нафтогазу України» у 2014 році, який становитиме 33,4 мільярда гривень. Така цифра випливає з того, що з квітня цього року ціну на російський газ буде встановлено на рівні 480 доларів за тисячу кубометрів палива.

Отже, для НАК розпочалися складні часи. Такими ж непростими вони будуть і для пересічних українців, котрих «Нафтогаз України» готує до підвищення тарифу на блакитне паливо на 50% із 1 травня нинішнього року. Це прикро, але всі ми повинні розуміти, що у такій надважкій ситуації для нашої країни треба затягнути паски.