«Чи на часі впровадження реформи місцевого самоврядування в Україні?» — саме таку назву мало засідання першого «круглого столу» з питань громадського обговорення шляхів реалізації Концепції реформування місцевого самоврядування й територіальної організації влади, яке відбулося у Житомирі за сприяння швейцарсько-українського проекту з підтримки децентралізації влади DESPRO.

На думку віце-прем’єр-міністра — міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Володимира Гройсмана, «реформа не просто на часі, вона перезріла». Її потрібно було провести одразу ж після здобуття Україною незалежності — передати громадам владу, можливості й ресурси для власного розвитку.

«Натомість ми отримали зовсім іншу систему, яка породила жорстку централізацію, і суспільство було під тиском влади. Це потрібно змінити», — переконаний урядовець.

Суть реформи полягає в наданні міським, селищним та сільським громадам повноважень і ресурсів для ефективного розвитку, а також можливості обирати свою владу і контролювати її ефективність, повідомляє прес-служба Мінрегіону.

«У 2014 році ми маємо змінити систему управління країною і дати владу громадам. Нині нам потрібна підтримка більшості парламенту, оскільки законопроекти щодо реформи вже лежать у нього на розгляді. Також нам необхідно внести відповідні зміни до Конституції, щоб раз і назавжди закріпити принципи, які дадуть нам змогу зробити життя наших громад успішним», — сказав віце-прем’єр-міністр.

Під час дискусії перший заступник Глави Адміністрації Президента Геннадій Зубко висловив думку, що найголовніше для якісної реалізації реформи — питання кадрового забезпечення. «Є чітко поставлене завдання — кадрові зміни в країні. Квотного принципу не може бути в сфері кадрових призначень. Є принцип відповідальності, фаховості. Необхідно знайти молодих людей, той кадровий резерв, який є на місцях, залучити до співпраці, дати інструменти і повноваження», — зазначив він.

На важливості підвищення кваліфікації кадрів місцевих органів влади наголосив і керівник Центру експертизи реформ місцевого самоврядування Ради Європи Даніел Попеску, зауваживши, що деякі країни починали реформування влади зі значного скорочення чиновницького апарату. «Естонія та Латвія скоротили на 15—30% заробітні плати всім державним службовцям. В Іспанії, наприклад, вирішили залишити одного чиновника з десяти через фінансову ситуацію. Ці країни сподівалися, що такі рішення будуть тимчасовими, але ж вони все ще тривають», — сказав він.

Директор Швейцарського бюро співробітництва в Україні Гуідо Бельтрані повідомив, що «всі опитування громадської думки, проведені в Україні, послідовно демонструють: децентралізація — важлива для України». Він висловив упевненість, що міжнародні партнери готові підтримувати реформу місцевого самоврядування і на перших її кроках, і на етапі подальшої реалізації.

Під час робочої поїздки на Житомирщину Володимир Гройсман також запевнив, що Мінрегіон проробляє можливості надання житла сім’ям воїнів, загиблих через бойові дії на сході України. Йдеться про сім’ї, які перебували на черзі з поліпшення житлових умов. Найближчим часом це питання вирішать стосовно родин трьох загиблих від дій терористів — бійців спецпідрозділу «Ягуар», що на Вінниччині, а також інших регіонів.

Володимир Гройсман закликав і владу на місцях надавати всебічну допомогу сім’ям постраждалих від дій терористів на сході України. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»