Таким колись побачив себе Микола Канєвський. Фото Володимира ЗАЇКАУ Національній спілці художників відкрилась виставка знаного українського художника Миколи Канєвського. Митець не дав їй назви, надавши це право кожному з відвідувачів.

Експозиція складається з 63 полотен, написаних протягом останніх п’ятнадцяти років. Виконані вони у різних техніках та стилях, але всі картини спонукають до роздумів щодо власного буття, і над більш глобальними проблемами.

— Мої картини не розкривають свою сутність з першого кинутого на них погляду, — наголошує Микола Євтихійович. — Вони вимагають інтелектуальної напруженості. Коли дивлюсь на якийсь об’єкт, то він дає мені імпульс і змушує сприймати його в такому, можливо, дещо незвичному й своєрідному стилі. Наприклад, після відвідин Італії з’явилось полотно «Венеція». Але це вічне та величне місто показано таким, яким бачу його, можливо, лише я. Натомість, коли його споглядатиме хтось інший, то він побачить щось власне. Адже цей світ не такий прямолінійний, як може комусь здаватися. Для початку кожен із нас має віднайти баланс і рівновагу в собі, а вже потім шукати її в зовнішньому світі.

Центральна робота виставки — «Зустріч» написана в 2002 році. На ній зображено протиборство темних і світлих сторін людської натури. Основний посил художника — спочатку треба працювати над собою, щоб позбутися негативу, а вже потім братися за перетворення світу на краще.

Загалом на виставці без назви кожен поціновувач живопису знайде щось цікаве та незвичне для себе. Вона триватиме ще кілька днів. 

Більше картин Миколи КАНЄВСЬКОГО дивіться тут.