Найгарячішою точкою на східному фронті залишається Дебальцеве. Аби не допустити оточення на зразок «Іловайського котла», у район стратегічного пункту прибувають додаткові сили українських військ.

Зокрема, підрозділ батальйону «Донбас» розмістився у районі Лисичанська. В інтерв’ю euronews один з його бійців розповів, що під час перестрілки мав справу з солдатами у формі 76-ї Псковської дивізії повітряно-десантних військ Росії.

«Це російська регулярна армія, тому що вони мають багато військової техніки, зокрема танків. Сепаратисти не могли отримати її від української сторони, це неможливо», – зазначив боєць.

Від Лисичанська до Дебальцевого – близько 90 км. У разі потреби «Донбас» вирушить на підмогу українським військам, які нині тримають оборону на Дебальцевському напрямку.

«Ці солдати готуються до ймовірного удару, який може статися будь-якої миті, оскільки лінія фронту постійно змінюється. Саме тому вони посилюють оборону у районі Лисичанська», – повідомляє кореспондент euronews Серджіо Кантоне.

Дебальцеве – важливий пункт залізничного сполучення, який минулими вихідними ватажок ДНР Алєксандр Захарченко визначив як один з пріоритетних напрямків наступу сепаратистів. Він також оголосив про мету проросійських військ розширити контрольовані території до кордонів Донецької та Луганської областей.

«Цей напрямок важливий для республіки тому що так званий «дебальцевський язик» йде клином і дуже близько підходить до населених пунктів», – заявив один із представників угруповання ДНР Едуард Басурін.

Серед потенційних мішеней бойовиків і порт Маріуполь, про намір штурмувати який також заявив Захарченко. Щоправда, після численних жертв серед мирних мешканців унаслідок суботнього обстрілу міста з «Градів», він від своїх слів відхрестився.

 Copyright © 2015 euronews