ІМПОРТОЗАМІЩЕННЯ

До 2020 року Україна зможе повністю забезпечити себе газом і енергетичними ресурсами

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»

Створення необхідної бази запасів енергетичних ресурсів — запорука стабільного функціонування держави. Означивши мету-гасло уряду, міністр енергетики та вугільної промисловості Едуард Ставицький нагадав під час брифінгу в Кабінеті Міністрів про реалізацію стратегії збільшення видобутку власних енергоресурсів. Так, державі для освоєння родовищ у межах Олеської та Юзівської площ і шельфу Чорного моря потрібні багатомільярдні інвестиції та сучасні технології, якими володіють провідні міжнародні нафтогазові компанії.

«Завдяки реалізації проектів із Shell та групою компаній на чолі з ExxonMobil Україна до 2020 року вийде на повне забезпечення себе блакитним паливом. Реалізація цих угод дасть надію Україні повністю забезпечувати себе енергетичними ресурсами. За оптимістичним сценарієм, це вирішить питання дефіциту і дасть змогу вийти на профіцит. У разі успіху пошукових робіт ми можемо очікувати за базовим сценарієм видобуток на рівні до 15 мільярдів кубічних метрів газу на рік», — підкреслив міністр.

А потім перейшов до теми реалізації проектів в електроенергетичній сфері. За словами Едуарда Ставицького, у місті Бар на Вінниччині введено в дію нову високовольтну лінію електропередач завдовжки 72,9 кілометра із розширенням підстанції напругою 330 кіловат. Вона дасть змогу підтримувати стабільнішу напругу в мережі завдяки безперебійному постачанню електроенергії, яке забезпечуватиметься використанням на повну потужність ресурсів Дністровської гідроелектростанції та заощадить близько 250 мільйонів гривень на рік.

Не менш важливий проект — розширення Каховської ГЕС (передбачає будівництво Каховської ГЕС-2). У цьому контексті йшлося про скорочення пускових і маневрових витрат під час роботи теплових станцій, зменшення споживання вуглеводнів під час виробництва електроенергії, застосування потужностей гідроенергетики для регулювання пікових навантажень в Об’єднаній енергосистемі. Завдяки проекту вдасться зменшити навантаження на оптову ринкову ціну електроенергії. «Планується, що потужність станції становитиме близько 270 мегават. Завершення будівництва станції — до 2019 року. Фінансування цього проекту очікується за рахунок коштів ЄБРР, ЄІБ та KfW. А загальна вартість проекту — близько 400 мільйонів євро», — розставив акценти Едуард Ставицький.

Присутні також почули, що добудова і пуск другого гідроагрегата Дністровської ГАЕС (відбудеться, відповідно до графіка, у грудні 2013-го) дасть змогу заощадити від 300 до 500 мільйонів гривень на рік і виконати програму заміщення використання природного газу.

Окрім цього, міністр розраховує, що Угорщина з вересня 2013 року зможе збільшити поставки природного газу в Україну до 15 мільйонів кубічних метрів на добу (нині добові поставки становлять 8,5—10 мільйонів кубів). «Уряд наполегливо працює з диверсифікацією маршрутів постачання газу. У нас працюють два маршрути з Польщею та Угорщиною. З 15 серпня цього року Угорщина збільшила обсяг вже щонайменше вдвічі, а технічні можливості дають змогу збільшити показник утричі», — зазначив він.

А потім поінформував, що Одеський нафтопереробний завод (НПЗ) почне працювати на повну потужність у IV кварталі цього року. Вже надано заявку на перекачування нафти на четвертий квартал, закуплено танкери, які у вересні надійдуть у термінали України).

Оптимістичним, на думку Едуарда Ставицького, є намір України в 2014 році знизити свою енергозалежність від інших країн до 30% і збільшити обсяги імпорту європейського газу. «За європейською стратегією, держава, яка отримує від одного джерела понад 50% енергоносіїв, перебуває в небезпеці. Тому ми наполегливо працюємо, щоб цей показник зменшити і виконати завдання Президента України», — резюмував міністр, додавши, що цього року з Європи до України надійде близько 2—2,5 мільярда кубічних метрів газу.