Реєстрація суб’єктів господарювання за два дні; скасування деяких дозвільних документів, що їх вимагали від підприємців; видача дозволів виключно через центри надання адміністративних послуг — такі норми містить ухвалений Верховною Радою 12 лютого Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення умов ведення бізнесу (дерегуляція)». 

Проте досі не вирішено питання з фінансуванням єдиного державного порталу адміністративних послуг. На цьому в Комунікативному центрі уряду наголосив голова правління Інституту економічних досліджень та політичних консультацій Ігор Бураковський. Він вважає, що пропозицію щодо фінансування єдиного порталу Україна може озвучити у квітні на запланованій конференції країн-донорів.

«Є певний дисонанс того, що відбувається в Україні та світі щодо процесів регулювання економіки. Тоді як розвиненим економікам притаманне збільшення держрегулювання (задля надання більш якісних послуг), ми в Україні  маємо зворотний процес — дерегуляцію», — каже голова третейського суду Українського національного комітету Міжнародної торгової палати Тарас Шепель. На його думку, щоб посилити державу і зробити крок уперед, потрібно здійснити крок назад і звільнити певні сфери від держрегулювання.

Експерти кажуть, що в європейських країнах багато питань залишається у компетенції саморегулювання бізнесу. Там національні професійні асоціації не лише визначають певні стандарти та умови діяльності, а й відшкодовують майнові та моральні збитки у разі  порушень компаніями —членами асоціацій цих стандартів. Наприклад, у Голландії компанії не треба отримувати певну ліцензію, а достатньо вступити до національної асоціації, яка надає відповідні, як-от медичні, послуги. При цьому відповідальність компанії — члена асоціації покривається певною сумою, скажімо, 5 мільярдів євро.