Юрій ВЛАСЕНКО,
для «Урядового кур’єра»

Минуло близько трьох місяців з того часу як члени Громадської робочої групи з вирішення проблемних питань титанової галузі України звернулися з відкритим листом до уряду, в якому вони вказали на факти, які свідчать про навмисне доведення ПАТ «Сумихімпром» до банкрутства. На жаль, як зазначає віце-президент Центру досліджень корпоративних відносин В'ячеслав Бутко, належної реакції на викладену у зверненні інформацію досі немає. Створюється враження, як зазначає експерт, що державні органи не усвідомлюють стратегічну значимість для економічної безпеки України цього найбільшого переробника титанової сировини і виробника фосфатних добрив.

Такої ж думки, як зазначає УНІАН, член Громадської робочої групи – колишній міністр промисловості України Валерій Мазур, який неодноразово зазначав, що в банкрутстві та ліквідації ПАТ «Сумихімпром» зацікавлені олігарх Дмитро Фірташ та його структури, які мають намір заволодіти майном підприємства після ліквідації «Сумихімпром» у судовому порядку. «Ніякого розслідування щодо «Сумихімпром» не ведеться. А держоргани, які мають відношення до банкрутства «Сумихімпром», або тільки імітують діяльність, або вирішують виключно власні відомчі завдання, не розуміючи, яке значення має «Сумихімпром» для держави, і що його необхідно зберегти в будь-якому разі», – упевнений Валерій Мазур.

Громадські активісти звертають увагу і на те, що Міністерство юстиції чомусь вперто ігнорує необхідність перевірки діяльності розпорядника майна ПАТ «Сумихімпром».

«Ми звернулися до Мін'юсту з вимогою перевірити діяльність розпорядника майна «Сумихімпром» Романа Марченка. Підставою для перевірки його діяльності є численні факти, що свідчать про приховування ним ознак штучного банкрутства ПАТ «Сумихімпром». А також його сприяння затягуванню підготовки плану санації підприємства, відсутність якого є юридичною підставою для ліквідації унікального титаново-хімічного виробництва. Аналогічні скарги надіслав ФДМУ та кредитори «Сумихімпрому». Однак складається враження, що Мін'юст не проти ліквідації «Сумихімпрому», оскільки, ніяких перевірок за скаргами не проведено, а добродій Роман Марченко залишається арбітражним керуючим», – зазначає в інтерв’ю УНІАН член Громадської робочої групи Олександр Щербань.